Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Aleși pentru misiune: Sărbătorirea a 160 de ani de existență a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Biserica privește spre viitor, concentrându-se asupra unității, identității și misiunii.

Aleși pentru misiune: Sărbătorirea a 160 de ani de existență a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea

Biserica privește spre viitor, concentrându-se asupra unității, identității și misiunii.

Duminică, 21 mai 2023, s-au împlinit 169 de ani de la organizarea oficială a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. În ciuda dificultăților, mișcarea adventistă a dus mesajul Evangheliei în comunități din întreaga lume – toate acestea datorită eforturilor misionare din ultimii 160 de ani.

Sărbătoarea cu tema „Aleși pentru misiune” este o invitație de a se angaja în misiune prin intermediul Mission Refocus [Reconcentrare asupra misiunii], inițiativă adresată tuturor credincioșilor adventiști. Este, de asemenea, un apel la reînnoirea dedicării și uceniciei prin implicarea totală a credincioșilor.

Pastorul Ted N.C. Wilson, președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel mondial, a declarat despre desfășurarea acesteia: „Suntem incredibil de recunoscători pentru privilegiul de a transmite în ultimii 160 de ani soliile lui Dumnezeu pentru timpul sfârșitului.”

„Aleși pentru misiune” urmărește să pregătească Biserica mondială pentru sărbătorirea a 150 de ani de misiune adventistă în lume în anul 2024.

O adunare istorică: Nașterea Bisericii Adventiste

Atunci când a vorbit despre aniversarea a 160 de ani de la înființarea Bisericii în cadrul reuniunii de primăvară din acest an a Comitetului executiv, Ertön Kohler, secretarul executiv al Bisericii Adventiste, a subliniat înțelepciunea de a privi spre trecut pentru a informa și ghida viitorul. Folosind o analogie, el a afirmat: „Organizațiile sănătoase merg înainte privind prin parbriz și, în același timp, în oglinda retrovizoare”.

În oglinda retrovizoare a Bisericii noastre se vede până în anul 1863, când, la 20 mai, 20 de delegați din Statele Unite s-au reunit în Battle Creek, Michigan, pentru a organiza Biserica. Aceștia aveau o viziune și un angajament comun de a proclama cele trei solii îngerești și au recunoscut nevoia de a se organiza pentru a duce misiunea mai departe.

La 21 mai 1863, un comitet format din opt delegați a elaborat statutul de organizare care a conturat structura a ceea ce avea să devină Conferința Generală (CG) a Adventiștilor de Ziua a Șaptea.
Potrivit dr. David Trim, istoric și director al Biroului de Arhive, Statistică și Cercetare, statutul includea un preambul care sublinia scopul CG: „Să asigure unitatea și eficiența lucrării și să urmărească interesului general al cauzei adevărului prezent”, a împărtășit Trim în cadrul reuniunii de primăvară a Comitetului executiv.

El a adăugat: „Potrivit articolului cinci al primului statut al CG, Comitetul executiv avea să supravegheze întreaga lucrare misionară și, în calitate de consiliu misionar, [avea] puterea de a decide unde era nevoie de o astfel de lucrare și cine erau misionarii trimiși pentru a o realiza”.

În concluzie, scopul CG a fost acela de a promova „unitatea, identitatea și misiunea”, a subliniat Trim.

Biserica Adventistă astăzi

Astăzi, Biserica Adventistă este dedicată ajutării oamenilor să găsească libertatea, vindecarea și speranța în Isus prin intermediul unei înțelegeri profunde a Bibliei. În 160 de ani, eforturile misionare ale Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au avut impact asupra educației, asistenței medicale și evanghelizării prin intermediul media. Mișcarea care a început cu 3.500 de membri și șase conferințe a ajuns acum la un număr de peste 22 de milioane de membri, în peste 200 de țări.

Cu peste 9.000 de școli și universități în întreaga lume, Biserica a cultivat mințile și inimile a peste 2 milioane de studenți.

Sistemul de sănătate al Bisericii este un alt aspect important. Cu peste 200 de spitale și centre de sănătate și peste 1.000 de clinici, abordarea întregii persoane, întâlnită în cadrul instituțiilor adventiste de sănătate, a contribuit la sănătatea fizică, mintală și spirituală a comunităților din toată lumea.

În plus, prezența mediatică a Bisericii a continuat să crească în ultimii ani. De la evanghelizarea prin carte la edituri, posturi de radio și de televiziune în peste 80 de limbi și, în prezent, prezența sa pe internet și pe rețelele de socializare, Biserica a fost vitală în răspândirea Evangheliei.

„Creșterea remarcabilă a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din ultimii 160 de ani este o dovadă a angajamentului și implicării fiecărui membru al bisericii locale. Fiecare individ joacă un rol vital în misiunea noastră”, a declarat Paul Douglas, trezorier al Bisericii Adventiste.

El a adăugat: „Acum, la aniversarea acestor 160 de ani, îi invităm pe toți credincioșii să își dea mâna, pășind înainte cu o pasiune și o dedicare reînnoite. Împreună, să reflectăm la ceea ce înseamnă să fim aleși pentru misiune, știind că eforturile noastre colective pot transforma viețile oamenilor din întreaga lume.”

O viziune pentru viitor: Unitate, identitate și misiune

Atunci când Biserica reflectă asupra bogatei sale moșteniri din trecut, „primim un nou angajament, o nouă energie, [și o] nouă viziune pentru viitor”, a exprimat Köhler.

Pe măsură ce Biserica se îndreaptă spre viitor, accentul pus de aceasta în ultimii 160 de ani evidențiază trei puncte cheie: unitate, identitate și misiune.

În urmă cu 160 de ani, adventiștii s-au unit cu scopul de a-și îndeplini obiectivul misiunii. Acum, liderii adventiști invită diviziile, uniunile, conferințele și bisericile locale să se unească pentru progresul misiunii astăzi, mâine și în anii care vor urma.

„Identitatea noastră este dată de Dumnezeu”, bazată pe Biblie și subliniată de convingerile fundamentale adventiste, spune Köhler. „Acest mesaj trebuie împărtășit lumii” de urmașii lui Hristos cu o identitate unică.

Într-o nouă serie video menită să reafirme și să aprofundeze identitatea adventistă în rândul membrilor din întreaga lume, Frank Hasel, director adjunct al Institutului de Cercetare Biblică, și co-prezentatorul Kéldie Paroschi, explorează fundamentul celor 28 de convingeri fundamentale împreună cu istorici invitați.
Misiunea se află, de asemenea, în centrul viziunii Bisericii. Köhler a declarat: „Cei 160 de ani ai noștri reprezintă o invitație de a reînvia angajamentul de neclintit al pionierilor noștri și de a accepta realizările extraordinare pe care Domnul le-a pregătit pentru aceste vremuri cruciale. În mijlocul polarizării din jurul nostru, haideți să mergem înainte uniți, întărindu-ne identitatea biblică în mijlocul provocărilor relativismului și reînnoindu-ne dedicarea de neclintit față de misiune.”

Liderii adventiști vor prezenta noi proiecte și inițiative legate de aniversarea a 160 de ani de la organizarea Bisericii în cadrul consiliului anual din luna octombrie, iar credincioșii adventiști din întreaga lume vor avea parte de articole și resurse pe parcursul anului viitor, astfel încât fiecare membru să se poată implica în inițiativa „Aleși pentru misiune”.

Într-un mesaj recent, pastorul Ted Wilson i se adresează Bisericii mondiale: „Acum, cu ocazia acestei aniversări, să ne oprim un moment pentru a ne întreba: Facem cu adevărat tot ce ne stă în putință pentru a ajunge la fiecare persoană din lume, astfel încât să putem fi martori ai revenirii Domnului nostru în timpul vieții noastre? O, cât de mult dorim să vii, Doamne Isuse!”

Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print