Coreea de Sud are cele mai scăzute rate de natalitate din lumea industrializată. Potrivit statisticilor privind nașterile și decesele din 2022, publicate de Statistics Korea, rata de fertilitate este de 0,78% (249.000 de nașteri pe an). Această îmbătrânire rapidă a populației are impact nu numai asupra țării, ci și asupra Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Situația este și mai gravă în zonele rurale, unde populația este pe punctul de a dispărea. Există chiar avertismente că, în acest ritm, unele localități vor dispărea cu totul în câteva decenii.
Cu toate acestea, chiar și în mijlocul acestei schimbări nefaste, misiunea de evanghelizare trebuie să continue. Acestea fiind spuse, există exemple de țări din lumea dezvoltată care au avut roade misionare și au renăscut în ciuda îmbătrânirii și a urbanizării și, dacă da, cum au făcut acest lucru?
Recent, moderatorul emisiunii News & Views a Diviziei Asia de Nord – Pacific a stat de vorbă cu Erton Köhler, secretar executiv al Conferinței Generale, și cu Gary Krause, director al Adventist Mission în cadrul Conferinței Generale.
„Populația [din Brazilia] se confruntă cu o schimbare majoră în ceea ce privește rata natalității, dar Biserica este în creștere”, a spus Köhler. „În prezent, în Brazilia există 1,7 milioane de adventiști de ziua a șaptea.” Köhler a explicat că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a reușit să crească atât de mult în Brazilia, o țară catolică, din mai multe motive:
„Biserica din Brazilia este dedicată comunicării cu societatea, incluzând atât mass-media de înaltă tehnologie, cât și materiale tradiționale tipărite. A rămas credincioasă și a investit masiv în proiecte pentru a ajunge la noile generații, în timp ce majoritatea populației a devenit dezinteresată și distantă față de religie.
„Am dezvoltat o varietate de programe pentru a-i implica pe membrii noștri în studiul Bibliei. Dacă suntem proactivi, creativi și concentrați asupra misiunii, puterea Duhului Sfânt va deschide uși și va face Biserica mai puternică în fața declinului populației și a altor provocări. Trebuie să gândim la scară largă și să inovăm, dar nu trebuie să uităm că misiunea, în special, este un „miracol”. Când mâinile noastre sunt în mâinile lui Hristos, El va deschide ușa spre redeșteptare în moduri neașteptate.”
Krause a vorbit despre proiectul Mission Unusual Tokyo [Misiune neobișnuită Tokyo], prin care Uniunea Japoneză de Conferințe dorește să înființeze un centru de misiune globală în parteneriat cu Conferința Generală și Divizia Asia de Nord – Pacific. Proiectul se concentrează asupra proclamării celor trei solii îngerești în rândul necredincioșilor.
Misionari plantatori de biserici au fost trimiși la Tokyo pentru a învăța limba și cultura locală, pentru a-i pregăti să împărtășească Evanghelia, iar apoi, prin intermediul unui program detaliat de ucenicie, să instruiască lucrători și să planteze biserici în tot orașul.
„Deși proiectul Mission Unusual Tokyo nu are încă rezultate tangibile, abordează provocările legate de îmbătrânire, urbanizare și secularizare în lumea dezvoltată, cu accent pe organizarea unor noi grupe de credincioși în acest oraș imens”, a declarat Krause. „Dumnezeu ne cheamă să fim credincioși în propriile noastre vieți și misiuni. S-ar putea să nu vedem numărul de botezuri pe care ne-am dori să îl vedem, dar misiunea noastră de evanghelizare Îi aparține lui Dumnezeu.”
Sursa: Adventist News Network