Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Adventiștii ajută familii afectate de inundațiile din Haiti

Tineri adventiști și ADRA s-au mobilizat pentru a ajuta la curățenie și la acoperirea nevoilor de bază.

Adventiștii ajută familii afectate de inundațiile din Haiti

Tineri adventiști și ADRA s-au mobilizat pentru a ajuta la curățenie și la acoperirea nevoilor de bază.

Liderii adventiști de ziua a șaptea încă evaluează pagubele provocate de ploile torențiale din Haiti la începutul lunii iunie. Inundațiile și alunecările de teren provocate de ploi au lăsat în urmă 51 de morți, 140 de răniți, aproape 2.500 de case distruse și peste 39.000 de case inundate, potrivit departamentului pentru situații de urgență din Haiti. În plus, 3.500 de persoane au fost evacuate și zeci sunt încă dispărute.
Regiunea cea mai afectată a fost cea de sud-vest, care include capitala Port-au-Prince, Léogâne, Gressier, Carrefour și Grand Goave.

„Nu știm ca vreun membru al bisericii să își fi pierdut viața, dar avem 1.101 familii afectate de urmările ploilor torențiale”, a declarat președintele Uniunii Adventiste Haitiene, Pierre Caporal. Aproape 200 de persoane au pierdut totul, iar un pastor din Léogâne nu a avut timp decât să își ia pașaportul, a adăugat Caporal.

Inundațiile au afectat, de asemenea, 12 biserici și cinci școli din regiunea de nord-vest a țării, a explicat Caporal.

Potrivit oficialilor guvernamentali, inundațiile recente au fost cele mai puternice pe care le-a văzut vreodată țara, acoperind cartierele în apă până la brâu și devastând școli și spitale la doar două zile de la începerea oficială a sezonului uraganelor, la 1 iunie. Deoarece transportul este dificil din cauza drumurilor distruse de ape și a amenințării constante a violenței bandelor din țară, primirea ajutorului din partea agențiilor umanitare ar putea dura mai mult timp, au declarat aceștia.

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Haiti a obținut fonduri de la ADRA Inter-America pentru a începe o primă acțiune de distribuire a 200 de kituri de igienă pentru persoanele afectate de inundații în zona Carrefour din departamentul Ouest, potrivit lui Myrlaine Jean Pierre, director ADRA Haiti. Prioritățile continuă să fie distribuirea de alimente, kituri de igienă și apă potabilă, a declarat ea.

„Situația rămâne dificilă și este nevoie de asistență urgentă pentru a sprijini comunitățile afectate în eforturile lor de recuperare și reconstrucție”, a declarat Jean Pierre. Există rapoarte conform cărora peste 900 de animale au pierit în comunele Baie-de-Henne și Jean-Rabel. În Ouest, 95% din recolta agricolă de primăvară a fost acoperită de ape; în Fonds-Verrettes, 80% dintre plantațiile de porumb și mazăre au fost distruse; iar în Léogâne, 88% dintre plantațiile de banane au fost distruse, a raportat ea.

Înarmați cu mături, lopeți și produse de curățenie, peste 200 de tineri din șase biserici adventiste din cadrul Misiunii Haiti Sud s-au îndreptat spre Léogâne pentru a curăța noroiul de pe străzi și din case, pentru a ajuta la spălarea hainelor locuitorilor și pentru a distribui zeci de mese calde.

Miche Jourdain, unul dintre zecile de tineri adventiști care au participat la activitățile de curățenie, a declarat că a fost fericit să dea o mână de ajutor atât de multor persoane afectate de inundații. „Suntem fericiți să ne folosim abilitățile oferite de Dumnezeu pentru a-i ajuta pe alții… în numele lui Isus”, a spus el.

Locuitorii din comunitățile asistate și-au exprimat recunoștința față de grupul de tineri, care a fost printre primele care au ajutat, a declarat pastorul Gelin Pierre Fontus. Asistența a fost posibilă datorită unei organizații partenere și a unor donatori care au oferit produse de curățenie.

„Misiunea Bisericii Adventiste este de a le sluji altora și este important să întreprindem și să participăm la aceste activități în cadrul comunității pentru a mărturisi despre dragostea lui Hristos în îndeplinirea misiunii în această lume”, a declarat Pierre Fontus.

Liderii Bisericii sunt în curs de a le oferi membrilor bisericii afectați asistență în împlinirea nevoilor de bază, precum alimente, apă, îmbrăcăminte și adăpost.

Nevoile, inclusiv cea de asistența medicală, sunt încă imense și există îngrijorări cu privire la o posibilă epidemie de holeră în condițiile de după inundații, au declarat autoritățile civile.

ADRA Haiti colaborează cu alte organizații internaționale pentru a distribui alimente, truse de igienă și saltele.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print