Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

O asistentă medicală construiește un adăpost sigur pentru copiii cu autism

Puzzle Ranch include cai, găini, iepuri, vaci, capre, porci și broaște țestoase.

O asistentă medicală construiește un adăpost sigur pentru copiii cu autism

Puzzle Ranch include cai, găini, iepuri, vaci, capre, porci și broaște țestoase.

Ascunsă în zona rurală din Sorrento, Florida, Statele Unite, Puzzle Ranch a devenit un refugiu sigur pentru familiile cu copii cu autism. Pentru Cameron Munoz, asistentă în cadrul AdventHealth Waterman, este, de asemenea, un cămin pentru cei patru băieți ai ei, toți cu tulburări de spectru autist.

Fiii lui Munoz – Alex, 15 ani, gemenii Michael și Matthew, în vârstă de 10 ani, și Elijah, 8 ani – au determinat familia să se mute din Orlando în Lake County în 2020 și să deschidă Puzzle Ranch în anul următor. Au început cu cai și a ajuns să includă găini, iepuri, vaci, capre, porci și broaște țestoase. De-a lungul anilor, Munoz și soțul ei au construit în jurul casei familiei lor cabane cu tematică western, un cort de tip teepee și un loc pentru focuri de tabără.

„Am vrut să primim și alți oameni și să încercăm să le oferim ocazia de a avea experiențe care să le creeze amintiri într-un loc în care să se simtă bineveniți și doriți și să ușurăm lucrurile pentru ei”, a declarat Munoz într-un interviu acordat publicației Orlando Sentinel. „Pentru că știm cum este să înfrunți provocările de a trăi cu copii care au un handicap.”

Munoz a fost, de asemenea, recunoscută de WESH-2 News pentru contribuția ei în a ajuta copii cu autism și alte nevoi speciale. Ea a spus: „Militez pentru copiii mei, militez pentru alte familii din comunitate și încerc cu adevărat să susțin … recunoașterea [persoanelor cu dizabilități] ca indivizi, acceptarea și includerea lor.”

Autismul este o tulburare de neurodezvoltare sau o tulburare neuropsihiatrică cauzată de anomalii în părțile creierului care interpretează inputul senzorial și procesează limbajul, a explicat Tina Gurnani, psihiatru pentru copii și adolescenți la AdventHealth for Children, specializată în tratarea copiilor cu tulburări de spectru autist.

Copiii cu autism pot prezenta o gamă largă de simptome, dar, de obicei, au dificultăți în exprimarea și recunoașterea emoțiilor și pot prezenta comportamente, mișcări și limbaj repetitiv. Unii nu vorbesc, în timp ce alții vorbesc fluent. Toți fiii lui Munoz au fost diagnosticați cu autism când aveau aproximativ 1 an și șase luni ani și încă nu vorbeau.

Dar s-a constatat că terapiile logopedice și ocupaționale, intervențiile educaționale și oportunitățile de a învăța și de a exersa abilități îmbunătățesc semnificativ simptomele autismului. Pe copiii lui Munoz, contactul cu animalele i-a ajutat să devină mai interactivi și să învețe despre limite și despre blândețe, în plus, au mult spațiu pentru a-și folosi energia în aer liber.

„Copiii cu autism pot avea un nivel mai scăzut de anxietate atunci când sunt cu copii care au dificultăți similare cu ale lor și când au libertatea de a se plimba și de a face ceea ce se simt confortabil să facă”, a spus Gurnani. De asemenea, este benefic pentru părinți să aibă șansa de a întâlni alte familii cu copii cu turburări de spectru autist și să existe un loc în care să își ducă copiii în care nu există riscul de a fi judecați, a adăugat ea.

Potrivit celui mai recent raport al Centrului pentru controlul și prevenirea bolilor din SUA, unul din 36 de copii de opt ani a fost identificat cu autism în 2020. Este o creștere semnificativă a numărului de copii care se estimează că se află în acest spectru, comparativ cu unul din 44 în 2018 și unul din 150 în 2000.
În rândul familiilor afectate de autism, până la 18% au mai mult de un copil cu această tulburare.

„Este un mod foarte diferit de a-ți crește copiii, foarte diferit de ceea ce te așteptai să însemne a fi părinte. Și aduce multă suferință”, a spus Munoz. „Apare momente aparent neînsemnate. Când mă gândesc la planificarea unei călătorii sau dacă fiii mei vor merge vreodată la balul de absolvire, sau poate fi chiar în pauză, la serviciu, când îi aud pe colegi vorbind despre antrenamentele de fotbal și fotbal american ale copiilor lor. Și sunt o sută de astfel de momente pe care le trăiesc de-a lungul anului.”

Dar la Puzzle Ranch, Munoz ajută familiile din Florida centrală să creeze unele dintre amintirile la care au visat.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print