Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Moașele veghează asupra mamelor din Cambodgia

O inițiativă ADRA contribuie la îmbunătățirea asistenței la naștere în satele izolate.

Moașele veghează asupra mamelor din Cambodgia

O inițiativă ADRA contribuie la îmbunătățirea asistenței la naștere în satele izolate.

Satul Sre Veal Koet din Cambodgia se află la capătul unui drum prăfuit, la 36 de kilometri de cel mai apropiat dispensar. De fapt, drumul nu este întotdeauna prăfuit; în sezonul ploios, este acoperit de un noroi gros.

În această zonă, sănătatea proaspetelor mame este în mare parte în mâinile a șapte moașe fără o educație formală, toate în vârstă de 50 sau 60 de ani. Deși încă mai folosesc titlul de moașe, ele nu mai aduc pe lume copii, ca urmare a unei inițiative a Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Cambodgia. Foarte respectate și cunoscătoare ale credințelor și obiceiurilor locale, se ocupă acum de îngrijirea prenatală și postnatală în comunitate.

O schimbare de cultură

Aici, ca în multe zone rurale, fetele se căsătoresc adesea la 16 ani și nasc la scurt timp după aceea. Acest lucru le expune la un risc mai mare de complicații decât dacă ar fi cu câțiva ani mai mari. Ministerul cambodgian al Sănătății a lansat recent o inițiativă la nivel național pentru a convinge adolescentele să nu se căsătorească înaintea împlinirii vârstei de 18 ani și să nu nască la mai puțin de 20 de ani. Moașele nu au știut cum să reacționeze la această schimbare culturală foarte importantă și au cerut sfatul reprezentanților proiectului TOGETHER [ÎMPREUNĂ].

Îmbunătățirea asistenței în satele îndepărtate

Proiectul TOGETHER, implementat cu sprijinul generos al Ministerului canadian de Externe, colaborează cu comunitățile indigene izolate din Cambodgia, Kenya, Filipine și Uganda pentru a se asigura că persoanele cele mai vulnerabile din aceste zone își pot exercita drepturile în materie de sănătate.

În nordul Cambodgiei, ADRA Cambodgia a reunit moașele cu pregătire medicală formală din clinici și moașele fără o educație formală în cadrul unor parteneriate eficiente și de respect reciproc. Cele din urmă au fost instruite în domeniul îngrijirii prenatale și postnatale de bază și, în special, în ceea ce privește recunoașterea timpurie a complicațiilor, astfel încât să se poată interveni în timp util. Ele încurajează femeile însărcinate să facă cel puțin patru controale prenatale la clinică, chiar dacă se simt bine. Adesea, ele însoțesc femeia, dacă aceasta are nevoie. De asemenea, au fost instruite să ofere consiliere în materie de alimentație și să combată numeroasele mituri despre alimentația femeilor însărcinate și a mamelor care alăptează.

Acest parteneriat are un impact pozitiv în comunitățile rurale din Cambodgia. Prin prezența și influența lor în comunitate, moașele sprijină serviciile de sănătate transmițând mesajele clinicilor și încurajând mamele să apeleze la asistență medicală. Astfel, ele reprezintă o verigă vitală în furnizarea de servicii în satele îndepărtate.

Susținerea schimbărilor de comportament pentru mame și bebeluși mai sănătoși

Doi reprezentanți ai proiectului TOGETHER și două moașe de la clinică au mers până la Sre Veal Koet pentru a se întâlni cu moașele fără educație formală pentru a le explica cum amânarea nașterii reduce riscul de complicații pentru mamele tinere și pentru copiii lor. „Au discutat despre modul în care ar putea explica în mod eficient schimbarea de perspectivă a adolescenților și, la fel de important, a părinților care așteaptă cu nerăbdare sosirea nepoților”, au explicat coordonatorii proiectului.

„Acum, că au înțeles de ce guvernul a introdus această politică, moașele din sate spun că vor munci din greu pentru a o pune în aplicare, încrezătoare că, dacă au nevoie de mai multe informații sau sfaturi, nu trebuie decât să le ceară, iar responsabilii de proiectul TOGETHER le vor răspunde”, au mai spus aceștia.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print