„Dacă ne gândim că Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea este centrul Universului, pierdem esențialul”, a spus Sung Kwon la începutul prezentării lui din 26 iulie, din cadrul Conferinței de leadership care a avut loc în Miami, Florida, Statele Unite.
Kwon, conferențiar în cadrul Facultății de Leadership și director al programului de masterat în Leadership în inovare socială ale Universității Andrews, le-a spus sutelor de lideri ai bisericii care au participat la eveniment că accentul ar trebui să fie pe Împărăția lui Dumnezeu.
„Trebuie să ne concentrăm asupra Dumnezeului nostru, care ne-a poruncit să împlinim misiunea Sa în comunitățile noastre, care fac parte din Împărăția Sa”, a subliniat Kwon.
În căutarea deplinătății
Evanghelia este un mesaj al reconcilierii – al reconectării oamenilor cu Dumnezeu și cu familiile, vecinii și comunitățile, a explicat Kwon. Slujirea începe cu un Dumnezeu care îi iubește pe oameni și îi trimite să îi iubească pe alții. „Uneori suntem blocați în obiectivele noastre instituționale, mioape. Uităm de ce existăm și interpretăm Biblia prin acești ochi miopi”, a spus el.
Kwon i-a reamintit audienței că, atunci când Isus a citit declarația mesianică consemnată în Luca 4, El i-a spus audienței că Duhul Domnului L-a uns să le ducă săracilor o veste bună. „În original, aceștia nu sunt doar oameni care nu au bani”, a explicat Kwon, ci îi include pe cei care sunt săraci din punctul de vedere al întregii persoane – cei care sunt loviți, cărora le lipsește shalom, care nu au o bunăstare deplină. De fapt, Luca 4 ne îndeamnă să proclamăm vestea bună a mântuirii, să avem compasiune pentru cei bolnavi și îndurerați și să fim devotați unei dreptăți care ne readuce la starea de la început.”
În acest context, a adăugat Kwon, atunci când Isus spune „Voi fiți dar desăvârșiți, după cum şi Tatăl vostru cel ceresc este desăvârșit”, El nu vorbește despre a deveni ființe umane fără păcat. „Dumnezeu vrea ca voi să fiți întregi – într-o stare de bunăstare fizică, mintală, socială și spirituală.”
Interacțiunile sociale fac parte din această stare, a spus Kwon. „Aspectul social trebuie să facă parte din ea.
Trebuie să facem parte din comunitatea noastră, deoarece ea face parte din Împărăția lui Dumnezeu.”
Cum se aplică acest lucru?
Kwon a vorbit despre puternica legătură pe care o vede el între afirmațiile lui Isus din Luca 4 și inițiativele de natură fizică și spirituală ale membrilor Bisericii Adventiste în comunitățile lor.
„A le duce săracilor vestea bună înseamnă să spui povestea lui Isus și să o trăiești ajutându-i pe cei aflați în nevoie”, a spus el. „Propovăduirea eliberării prinșilor de război include învățarea faptului că robia păcatului a luat sfârșit și al luptei pentru eliberarea tuturor, iar recăpătarea vederii orbilor include înlăturarea ignoranței cu privire la Dumnezeu și asistarea medicală a celor bolnavi.”
El a menționat, de asemenea, eliberarea celor asupriți – reflectată în eliberarea oamenilor din ghearele păcatului și în a contribui la îndepărtarea nedreptății din lume – și proclamarea anului îndurării Domnului, care se traduce prin insuflarea speranței în rândul celor morți spiritual și prin a lucra pentru ca ființele umane de pretutindeni să poată prospera.
Kwon a subliniat că teologia – gândirea, vorbirea și scrierea despre Dumnezeu – ar trebui să informeze credința și etica unei persoane – modul în care le pune în practică. „Nu putem să citim Scripturile fără să ne punem în practică convingerile”, a subliniat el. „În cele din urmă, prezența ta în comunitate nu este determinată de clădirea bisericii, ci de implicarea ta.”
Prezența Împărăției lui Dumnezeu
Fiecare biserică adventistă trebuie să reprezinte cu credincioșie Împărăția lui Dumnezeu, a subliniat Kwon, „iar acest lucru nu se va întâmpla în mod automat. Trebuie să ne luăm în mod intenționat un angajament pe termen scurt și lung”, a spus el. „Ne putem lăuda cu membrii bisericii și cu clădirile pe care le avem, dar dacă nu avem impact în comunitățile noastre, acestea sunt doar vorbe goale. Împărăția lui Dumnezeu trebuie să fie o realitate pe Pământ așa cum este în Ceruri.”
În acest sens, a subliniat Kwon, membrii bisericii nu pot ieși în comunitate doar o dată pe an, conform calendarului de evenimente sau înaintea unei evanghelizări publice, și să se aștepte ca oamenii să îi urmeze. „Oamenii [vor] întreba: «Cine sunteți?». Nu v-ați câștigat dreptul de a predica vestea bună. Trebuie să construiți o relație între biserică și comunitate.”
Construirea de relații ne va schimba abordarea și modul de relaționare cu comunitățile noastre, a spus Kwon. „Când vedeți oameni în comunitatea voastră, nu ar trebui să îi vedeți ca pe niște potențiali botezați.
Ar trebui să îi vedeți pe oameni ca pe niște suflete prețioase care Îi aparțin lui Dumnezeu și să manifestați o preocupare reală pentru bunăstarea lor”, a subliniat el. „În calitate de membri ai bisericii, trebuie să devenim agenți ai schimbării… Trebuie să mergem în comunitățile noastre și să schimbăm vieți.”
Sursa: Adventist Review