Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Oamenii din Slovenia nu sunt singuri

În urmă cu nouă ani, Peninsula Balcanică a fost inundată, iar în zonele afectate au ajuns sute de tone de ajutor umanitar din Slovenia.

Oamenii din Slovenia nu sunt singuri

În urmă cu nouă ani, Peninsula Balcanică a fost inundată, iar în zonele afectate au ajuns sute de tone de ajutor umanitar din Slovenia.

Oamenii au fost extrem de recunoscători pentru apă, alimente, produse de curățenie, uscătoare și lenjerii de pat. Cu toate acestea, voluntarii și cei care au intervenit în zonele afectate au recunoscut că oamenii au fost mai impresionați de mesajul: „Nu sunteți singuri. Suntem cu voi.”

După aproape 10 ani, vineri, 4 august, ploile au provocat pagube catastrofale în 182 dintre cele 212 unități administrative ale Sloveniei. Miercuri, 9 august, pompierii, salvatorii și protecția civilă încă se străduiau să ajungă la unele localități. În ciuda distrugerii drumurilor și podurilor, ajutorul intern și internațional a ajuns deja în unele dintre locurile afectate din Slovenia. Cei care intervin în zonele afectate aud zilnic mesaje similare: „Vă mulțumim pentru că ne ajutați, dar cel mai important este că sunteți alături de noi. Nu știu cum ar fi fost dacă am fi fost lăsați singuri.”

Bisericile adventiste, angajații și voluntarii ADRA Slovenia și-au oferit ajutorul și au făcut apel la sprijin internațional. Luni dimineața, o echipă ADRA Croația a livrat primele uscătoare, după-amiaza uscând deja case inundate. Un transport mai mare de uscătoare din Germania era miercuri în drum spre Slovenia.

ADRA Slovacia și ADRA Cehia trimit, de asemenea, echipe de experți și uscătoare pentru a ajuta la uscarea locuințelor și la distribuirea ajutorului umanitar. ADRA desfășoară strângeri de fonduri în mai multe țări europene. Rețeaua ADRA recunoaște importanța unei intervenții rapide și eficiente în caz de dezastru, în centrul ei aflându-se individul, indiferent de naționalitate, rasă, sex sau religie.

Experții sunt de acord că reconstrucția va fi amplă și de lungă durată, ceea ce face ca sprijinul internațional să fie cu atât mai important. ADRA Slovenia, împreună cu experți internaționali, desfășoară în prezent intervenția umanitară și curățarea locuințelor și planifică deja etapele ulterioare de asistență și reconstrucție pe termen mediu și lung.

Thomas Petracek (șeful departamentului de ajutor umanitar și dezvoltare al ADRA Europa) a declarat: „Inundațiile care au lovit Slovenia sunt catastrofale. Trebuie să ajutăm populația cât mai repede, dar și în cel mai bun mod posibil. Ne-am unit forțele cu colegii și colaboratorii noștri și suntem zilnic în contact cu echipa de pe teren, adaptându-ne intervenția la nevoile reale ale oamenilor. În același timp, le oferim cunoștințele și experiența noastră, deoarece ADRA intervine aproape anual în urma inundațiilor din Europa.”

Slovenii au demonstrat că le pasă de semenii lor aflați în nevoie. Oamenii din țările învecinate și chiar mai îndepărtate spun: „Nu sunteți singuri”. Multe persoane influente din domeniul politic, al afacerilor, sportului și divertismentului au sprijinit Slovenia. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, s-a alăturat, de asemenea, demersurilor, vizitând unele dintre cele mai afectate regiuni din Slovenia.

Sursa: EUDNews

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print