Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Un film despre cancerul în rândul adolescenților, încurajează donarea de măduvă osoasă

Avanpremiera a avut loc în cadrul recentei tabere de exploratori din sud-estul Braziliei.

Un film despre cancerul în rândul adolescenților, încurajează donarea de măduvă osoasă

Avanpremiera a avut loc în cadrul recentei tabere de exploratori din sud-estul Braziliei.

Nimeni nu a clipit. Au trecut două ore, iar povestea captivantă i-a făcut pe spectatori să uite să verifice ceasul.

Ele Vem [El vine] este un lungmetraj prezentat recent la cea de-a VII-a ediție a Camporeei exploratorilor de pe teritoriul Uniunii de Conferinței Brazilia de Sud-est a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care a avut loc în Lavras, Minas Gerais, Brazilia. Filmul spune povestea lui João, Camila și Rodrigo, adolescenți care se confruntă cu cruda realitate a cancerului. João, diagnosticat cu leucemie, se luptă cu boala alături de prietena lui cea mai bună, Camila, care se roagă pentru un miracol divin al vindecării.

Ele Vem va avea premiera în a doua jumătate a acestui an, pe platforma de streaming Feliz7Play.

„Când s-au terminat filmările, aveam genunchii plini de vânătăi. De atâtea ori a îngenuncheat Camila pentru a se ruga”, a declarat Maythê Costa, care a interpretat-o pe Camila. Filmul a adus-o mai aproape de Dumnezeu prin puterea rugăciunii, a spus Costa, deoarece personajul ei este o persoană cu o mare credință.

În film, Rodrigo, un alt pacient cu limfom din copilărie, reușește să se vindece datorită unui transplant de măduvă osoasă. Producția contribuie la creșterea gradului de conștientizare a importanței și a impactului pe care donarea de măduvă osoasă îl poate avea asupra vieții oamenilor.

Filmat în doar șapte zile, filmul a necesitat ore lungi de muncă, au declarat producătorii. „Scenariul a fost scris pornind de la cântecele selectate pentru film”, a declarat Ester Leal, dirijoare și pianistă responsabilă de muzică, scenografie și costumație. „Prestația cântăreților a fost remarcabilă. Sunt foarte încântată!”, a spus ea.

Scenaristul Francis Matos a declarat că ideea producției a venit în urma unei cereri a lui Gustavo Delgado, organizatorul camporeei. El a sugerat încorporarea într-o producție cinematografică a temelor creației, răscumpărării și revenirii lui Isus.

„Am inclus multă muzică și am recurs la limbajul folosit de adolescenții în mod obișnuit. În același timp, ne-am străduit să nu ne limităm la a relata pur și simplu poveștile biblice”, a spus Matos.

Feedbackul actorilor

João Carlos Macena Barreto a debutat în rolul lui Rodrigo. „Am simțit un amestec de bucurie și tensiune, deoarece scenele desfășurate în spital au fost intense”, a spus Barreto. „Am crescut într-o familie adventistă, iar filmul m-a învățat că, indiferent de condiția fizică, poți și trebuie să transmiți Evanghelia.”

Daniel Alexs, care îl interpretează pe João, a spus că a avut puțin timp să se pregătească pentru rolul său. „Cancerul este un subiect atât de delicat”, a spus el. „Pe lângă semnificația spirituală a filmului, încurajarea oamenilor să devină donatori de măduvă osoasă a fost una dintre cele mai minunate experiențe pe care le-am trăit până acum.”

Asemănări cu viața reală

Cu câteva zile înainte de a împlini 18 ani, Thais da Silva Colares, de la clubul de exploratori Rosa de Saron [Trandafirul de Saron] din Rio de Janeiro, a fost diagnosticată cu cancer, ceea ce avea să-i schimbe complet viața. În acel moment, clubul de exploratori a avut un rol deosebit de important în viața ei, a spus aceasta.

În timpul tratamentului împotriva cancerului, Colares a avut nevoie de unsprezece transfuzii de sânge. Ea și-a petrecut ziua de naștere – cu aproximativ un an înainte de cea de-a VII-a ediție a camporeei – în spital. În acea zi, prietenii au surprins-o cu un banner cu numele ei și mesaje de încurajare. Ca și cum acest lucru nu ar fi fost suficient, exploratorii s-au ras în cap în două momente diferite – în timpul tratamentului de chimioterapie și spre sfârșitul camporeei.

„Această camporee a fost uimitoare!” a spus Colares. „A fost minunat și plin de satisfacții să fiu alături de prieteni. Sunt foarte, foarte, foarte, foarte fericită pentru că nu mă așteptam să fiu aici. Când am primit diagnosticul, am crezut că îmi va fi imposibil să particip.”

Colares a vizionat noul film din primul rând și a spus că s-a văzut reflectată în diferitele situații prin care au trecut personajele.

„A fost un amestec de emoții”, a spus ea. „Am plâns, am zâmbit și am retrăit unele momente din experiența mea, dar pot spune că clubul meu este familia mea, iar prietenii mei sunt extraordinari. Pot să le simt îmbrățișarea!”, a subliniat ea.

Înregistrarea donatorilor

În timpul camporeei care a avut loc între 19 și 23 iulie și a atras aproximativ 16.000 de exploratori, aceștia au putut să se înregistreze ca donatori de măduvă osoasă. Fiecare donator înregistrat apare acum într-o bază națională de date. În cazul unei eventuale compatibilități cu un pacient, banca de donatori contactează persoana respectivă. Probabilitatea generală de a fi compatibil este de doar una la 100.000 de persoane, au raportat reprezentanții băncii de donatori.

„Acest lucru face imperios necesară să creștem cât mai mult numărul de donatori”, au subliniat ei.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print