Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Documentar despre adventiștii longevivi din Loma Linda

Documentarul Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre include o analiză a principiilor Bisericii cu privire la sănătate.

Documentar despre adventiștii longevivi din Loma Linda

Documentarul Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre include o analiză a principiilor Bisericii cu privire la sănătate.

O nouă serie de documentare care a avut premiera pe platforma de streaming Netflix pe 30 august îi prezintă pe credincioșii adventiști longevivi din Loma Linda, California, Statele Unite.

Trăiește până la 100 de ani: Secretul zonelor albastre, realizat de Dan Buettner, include câteva dintre observațiile regizorului cu privire la ceea ce crede el că îi ajută pe credincioșii adventiști să trăiască mai mult de 80, 90 și chiar 100 de ani, rămânând activi, sănătoși și implicați. „Zonă albastră” este termenul folosit pentru a descrie orice zonă din lume în care oamenii sunt foarte de longevivi. Documentarul

Trăiește până la 100 de ani are la bază activitatea anterioară a lui Buettner, precum un articol publicat în numărul din noiembrie 2005 al revistei National Geographic și cercetările și descoperirile lui ulterioare, publicate în mai multe cărți, printre care se numără și succesul editorial din 2008, publicat în România în 2018, sub titlul Zonele albastre: 9 lecții despre cum să trăiești mai mult de la cei mai longevivi oameni.

„Am descoperit că ceea ce crede lumea că duce la o viață lungă și sănătoasă este eronat sau pur și simplu greșit”, spune Buettner în trailerul oficial al documentarului. „Ce-ar fi dacă am putea controla longevitatea? Mi-am petrecut ultimii 20 de ani încercând să fac exact acest lucru.”

O descoperire neașteptată

În documentarul în patru părți de pe Netflix, Buettner face în a doua parte a celui de-al doilea episod, intitulat „O descoperire neașteptată”, o nouă vizită în Loma Linda și discută despre stilul de viață cu unii dintre cei mai longevivi locuitori ai ei.

Buettner povestește că i s-a recomandat „Adventist Health Study 2”, care analizează dieta și obiceiurile credincioșilor adventiști din Statele Unite și Canada. „Deoarece a inclus întrebări despre obiceiuri și stil de viață, poți începe să vezi și ce comportamente sunt asociate cu o viață mai lungă”, explică el în prezentarea segmentului. În plus, a călătorit la Loma Linda pentru a discuta cu unii dintre cei mai în vârstă locuitori, în căutarea indiciilor despre ceea ce face din acest oraș american o zonă albastră.

Potrivit lui Buettner, oamenii din Statele Unite cheltuie miliarde de dolari pe abonamente la sală care rămân în mare parte nefolosite. Însă în Loma Linda, subliniază el, adventiștii „fac ca activitatea fizică și comportamentele sănătoase să reziste”.

Buettner a intervievat mai mulți locuitori, printre care și pe Loida Medina, care la 84 de ani petrece câteva ore pe zi jucând pickleball cu alți prieteni octogenari. „Longevitatea înseamnă activitate fizică și comunitate”, îi spune Medina. „Dacă ești deprimat, nu vei trăi prea mult.”

Pilonii comportamentului

În cadrul segmentului, Buettner arată clar că adventiștii sunt mai mult decât niște oameni sănătoși. „Ei evanghelizează prin sănătate”, afirmă el. „Ei chiar sunt uniți în jurul acestei învățături a sănătății și nu e atât un mediu fizic, cât un mediul religios și social.”

În minutele următoare, Buettner descrie alți „piloni de comportament” pe care i-a văzut la credincioșii adventiști din Loma Linda, precum voluntariatul, o alimentație bazată pe produse neprocesate de origine vegetală, credința și apartenența la „tribul potrivit”.

El l-a intervievat pe Joan Sabaté, profesor de nutriție și epidemiologie în cadrul Universității Loma Linda, care a vorbit despre principiile unei alimentații optime, transmise pentru prima dată de pioniera adventistă Ellen G. White. Buettner subliniază faptul că adventiștii „își transmit mesajul cu privire la sănătate într-un mod pozitiv”, invitând oamenii să adopte o dietă echilibrată, evitând carnea și incluzând fructe, legume, leguminoase și nuci.

Buettner menționează, de asemenea, importanța credinței și subliniază respectarea Sabatului și relația lui cu sănătatea. „Stilul de viață american e plin de stres… Programul nostru este aglomerat”, spune el. „Adventiștii au acest sanctuar în timp… în care pur și simplu se opresc.”

În cele din urmă, după ce i-a urmărit și intervievat pe unii dintre cei mai longevivi adventiști din Loma Linda, Buettner a spus că el crede în a te înconjura de oameni care se străduiesc să atingă aceleași obiective. „Să te înconjori de oameni a căror idee de recreere e grădinăritul sau mersul pe jos are un impact măsurabil asupra obiceiurilor tale”, a spus el.

Origine, amploare și scop

Directorul Departamentului Sănătate din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, dr. Peter Landless, a subliniat în mod repetat originea, amploarea și scopul principiilor adventiste de sănătate. „Dumnezeu Și-a manifestat interesul față de sănătatea poporului Său prin crearea unui mediu magnific care să susțină creaturile Lui”, a scris Landless. „El i-a oferit o alimentație hrănitoare, aer curat și apă pură și posibilitatea de a face mișcare în timp ce primii noștri părinți îngrijeau grădina… Chiar și după căderea în păcat, potop și robie, Dumnezeu Și-a manifestat preocuparea pentru sănătatea poporului Său prin instrucțiuni specifice.”

Landless a urmărit originea mesajului adventist cu privire la sănătate până la o viziune dată lui Ellen White în 1863 care „a demonstrat că îngrijirea templului trupului este o datorie spirituală și a confirmat legătura dintre trup, minte și spirit”, a scris el. „Aceste principii au rezistat testului timpului și al științei. Odihna, soarele, alimentația echilibrată, încrederea în Dumnezeu, activitatea fizică, cumpătarea, apa potabilă și aerul curat mențin echilibrul în trup, minte și spirit.”

El a subliniat apoi scopul principal al îngrijirii sănătății, acela de „a ne permite să Îi slujim lui Dumnezeu și să le slujim semenilor”, a scris Landless. „Ne bucurăm de o sănătate mai bună, dar suntem salvați pentru a sluji.”

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare al Uniunii Adventiste

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print