Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Vaccinurile împotriva Covid-19: sfaturi și răspunsuri la principalele întrebări

Vaccinurile împotriva Covid-19: sfaturi și răspunsuri la principalele întrebări

Material realizat de Departamentul Sănătate și de Institutul de Cercetări Biblice [Biblical Research Institute] din cadrul Conferinței Generale, împreună cu Facultatea de Farmacie și Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Loma Linda, California.

Adventiștii de ziua a șaptea consideră revenirea lui Hristos ca fiind punctul culminant al istoriei și sfârșitul tuturor bolilor, al suferinței și al morții. În același timp, ni s-a încredințat mesajul adventist cu privire la sănătate, prezentat și detaliat în scrierile autoarei Ellen White. Ea promovează un stil de viață sanogen prin comportamente practice și prin adoptarea unui stil de viață sănătos care are în vedere faptul că toate dimensiunile ființei umane sunt interconectate.

Susținem toate aceste practici care au rolul de a menține un sistem imunitar sănătos și care sunt cu atât mai necesare în pandemie. Ellen White nu a fost doar o persoană inspirată care a transmis informații cu privire la sănătate, recomandări care au fost confirmate științific mult mai târziu, ci ea a fost și un exemplu în prevenirea unei boli letale din vremea ei, variola, fiind ea însăși vaccinată, ca și apropiații ei.[i] Astăzi, variola a fost eradicată la nivel global.

Sperăm că acest articol va răspunde la întrebări, va potoli temerile și va demonta unele dintre miturile și zvonurile care circulă, aducând pace în inimile membrilor noștri pentru a lua decizii cu privire la sănătatea lor, cu ajutorul cadrelor medicale avizate.

Există zvonuri și teorii ale conspirației care utilizează vaccinul împotriva Covid-19 ca interpretare și/ sau împlinire a profeției. Am solicitat Institutului de Cercetări Biblice  din cadrul Conferinței Generale un punct de vedere în acest sens, iar răspunsul lor este următorul:

„Transformarea totală a societății omenești produsă de pandemia de Covid-19 a generat numeroase speculații legate de evenimentele din timpul sfârșitului și interpretări greșite ale Bibliei. O interpretare recentă, transmisă prin intermediul rețelelor sociale și a unor site-uri de internet, promovează teoria conform căreia vaccinurile produse pentru combaterea Covid-19 fac parte dintr-un proces de control (al libertății individului, n.t.) care va duce la aplicarea «semnului fiarei».

Ar trebui să menționăm, totuși, că adventiștii sunt convinși că această controversă din timpul sfârșitului se va concentra asupra Legii lui Dumnezeu și, în special, asupra poruncii a patra (Apocalipsa 14:12). În plus, a treia solie îngerească va avertiza împotriva primirii semnului (Apocalipsa 14:9-11) și va descoperi omenirii implicațiile sale.

Adventiștii de ziua a șaptea consideră că «semnul fiarei» nu este un semn literal, ci un semn de loialitate care identifică pe purtătorul semnului ca fiind fidel puterii reprezentate de fiară.

O altă perspectivă speculativă susține că vaccinurile îi fac pe cei care și-l administrează «necurați», deoarece se presupune că sunt produse prin folosirea unor substanțe necurate. În acest sens, ar trebui clarificat faptul că instrucțiunile biblice permanente care interzic consumul de sânge și de alimente necurate (Leviticul 11:1-20; 17:11-12; Faptele Apostolilor 15:20) nu se aplică în cazul vaccinurilor din motivul evident că acestea sunt produse ca medicamente pentru salvarea de vieți, nu pentru a sluji ca hrană.

Astfel de speculații discreditează Cuvântul lui Dumnezeu și provoacă o stare de confuzie în rândul credincioșilor sinceri, dar mai puțin informați. Folosirea unui vaccin pentru a crea un scenariu escatologic de dimensiuni cosmice și spirituale sau pentru a te opune acestuia pe baza unei interpretări denaturate a Scripturii nu face altceva decât să îi distragă pe credincioșii sinceri de la adevăratele probleme profetice și de la angajamentul Bisericii Adventiste de a proclama Evanghelia. Sperăm că un vaccin eficient va contribui la contracararea pandemiei actuale. Acest lucru va duce la protejarea vieților celor la care Evanghelia nu a ajuns încă, precum și ale celor care au acceptat-o deja și sunt, astfel, însărcinați cu vestirea iubirii infinite a lui Dumnezeu pentru o lume aflată în suferință (Ioan 3:16).”[ii]

Departamentul de Sănătate al Bisericii Adventiste (Health Ministries) este ferm fundamentat pe Biblie și pe instrucțiunile oferite de Spiritul Profetic manifestat prin Ellen White, fiind în concordanță cu descoperirile din domeniul medical care au la bază dovezi științifice. Ne bazăm pe acestea în formularea abordărilor și a sfaturilor cu privire la sănătate. În contextul în care milioane de oameni sunt infectați, dintre care mulți și-au pierdut viața, iar numărul de infectări la nivel global este în creștere, câteva vaccinuri au fost dezvoltate în timp record. Există numeroase întrebări pe care oamenii și le pun în legătură cu vaccinul împotriva Covid-19.

Ca Biserică, deși susținem recomandările fundamentate pe dovezi ale experților în sănătate publică, suntem, de asemenea, atenți să nu facem declarații care pot fi interpretate ca înlocuind instrucțiunile autorităților din domeniu de la nivel național și internațional. Din acest motiv, este important ca toate observațiile noastre să fie înțelese în contextul poziției oficiale a Bisericii cu privire la imunizare:

„Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pune un accent puternic pe sănătate și starea de bine. Atenția acordată sănătății are la bază revelația biblică, scrierile inspirate ale co-fondatoarei Ellen G. White, precum și literatura de specialitate. În consecință, încurajăm imunizarea/ vaccinarea responsabilă și nu avem motive de natură religioasă pentru a nu-i încuraja pe credincioșii adventiști să ia parte la programele de imunizare preventivă și protectivă. Prețuim sănătatea și siguranța populației, inclusiv menținerea «imunității colective».

Nu ne substituim conștiinței membrilor bisericii și acceptăm alegerile individuale. Acestea sunt exercitate de individ, iar alegerea de a nu fi imunizat nu este și nu trebuie să fie privită ca fiind o dogmă sau o doctrină a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.”

S-au făcut eforturi pentru identificarea unei abordări sigure, bazate pe dovezi, în tratarea Covid-19. În plus, și într-un timp record, au fost produse vaccinuri care sunt acum utilizate pentru a contribui la ținerea sub control a pandemiei. Cu toate acestea, oamenii sunt îngrijorați și au întrebări cu privire la vaccinurile împotriva Covid-19.

Autorizația de utilizare de urgență pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer/ BioNtech a fost acordată pe 2 decembrie 2020 în Marea Britanie și pe 9 decembrie în Canada. În Statele Unite, vaccinul celor de la Pfizer a fost analizat de Agenția pentru Alimentație și Medicamente [FDA, Food and Drug Administration] și a primit o autorizație provizorie pe 11 decembrie. Urmează să fie analizat și vaccinul Moderna.

În colaborare cu Facultatea de Sănătate Publică din cadrul Universității Loma Linda, Michael Hogue, decanul Facultății de Farmacie din cadrul aceleiași universități, care face parte din grupul permanent de lucru al comitetul consultativ cu privire la practicile de imunizare din cadrul centrelor pentru controlul răspândirii bolilor din SUA (CDC) și din grupul de lucru pe tema vaccinurilor împotriva Covid-19 din districtul San Bernandino, California, a împărtășit următoarele informații cu privire la principalele întrebări referitoare la vaccinurile Pfizer/ BioNtech și Moderna. Opinia și explicațiile sale referitoare la cele mai comune întrebări sunt prezentate mai jos.

Întrebări și informații despre vaccin

Întrebare: Vaccinul pe bază de tip ARNm (Acid Ribonucleic mesager) modifică ADN-ul?

Răspuns: Ambele vaccinuri la care ne referim sunt pe bază de ARNm. Acest lucru este o premieră în producerea vaccinurilor, însă tehnologia este folosită de 15 ani în tratarea diferitor afecțiuni. Vaccinul intră în citoplasma celulei (fluidul din interiorul celulei), iar acolo stimulează producerea de anticorpi care să lupte împotriva proteinei S [S vine de la Spike, aspectul caracteristic, cu „țepi”, al virusului]. Deoarece acesta nu intră în nucleul celulei-gazdă, el nu schimbă ADN-ul sau structura/ funcționarea genetică.

Întrebare: Poate fi sigur și eficient un vaccin care a fost dezvoltat atât de repede?

Răspuns: Datorită tehnologiei actuale, genomul virusului SARS-CoV-2 a fost elucidat (secvența bazelor azotate din ARN viral a fost descrisă) la câteva zile de la identificare și s-a început imediat dezvoltarea unui vaccin. Mărimea eșantionului de cercetare a fost de 40.000 de persoane (dimensiunea medie a unui eșantion pentru un vaccin aprobat de FDA este de doar 27.000 de persoane). Testările au început în urmă cu două luni, iar studiul va continua pe o perioadă de doi ani. Efectele sunt monitorizate cu atenție.

În urma administrării primei doze, protecția oferită de răspunsul imunitar este de 50%. După administrarea celei de-a doua doze, protecția a ajuns la 95%! (Doar vaccinul împotriva hepatitei A oferă o protecție mai mare, ajungând la aproape 100%.) Studiul a fost bine conceput și este reprezentativ pentru grupurile demografice prezente în Statele Unite, cu excepția celui al americanilor nativi (se lucrează pentru rectificarea acestui lucru). Eficiența și efectele secundare au fost similare în toate grupurile etnice.

Întrebare: Sunt periculoși conservanții și ingredientele vaccinului?

Răspuns: În aceste două vaccinuri împotriva Covid-19 nu există conservanți, iar acesta este motivul pentru care este nevoie să fie congelate pentru a fi depozitate și transportate. Vaccinul este purificat cu atenție.

Întrebare: Care sunt efectele secundare?

Răspuns: Până în prezent, 10% dintre participanți au raportat stări febrile în a doua zi, iar în primele 24 de ore, între 50 și 60% dintre cei vaccinați au raportat o senzație de „durere” (musculară difuză, n.tr.). Până în prezent au existat foarte puține efecte secundare grave în cazul vaccinului dezvoltat de Pfizer/ BioNtech, printre acestea numărându-se trei cazuri de reacții alergice severe (numărul acestora este neobișnuit de scăzut, probabil ca urmare a lipsei conservanților).

Dr. Hogue a adăugat că o persoană care a fost deja infectată cu Covid-19 poate fi vaccinată deoarece vaccinul va crește, pur și simplu, nivelul de anticorpi al acesteia. El a subliniat, de asemenea, faptul că, în SUA, vaccinarea este voluntară, nu obligatorie.

Eficiența vaccinurilor Pfizer/ BioNtech și Moderna este similară, dar acestea nu sunt interschimbabile (a doua doză trebuie să fie de la aceeași firmă de la care a fost și prima). În cazul vaccinului celor de la Pfizer, intervalul dintre cele două doze este de 21 de zile, iar cei de la Moderna indică un interval de 28 de zile. Vaccinul nu este autorizat pentru a fi utilizat în timpul sarcinii sau la persoane cu vârsta sub 16 ani.

Concluzie

Imunizarea, măsurile de igienă sanitară, precum și utilizarea de apă curată au fost esențiale în creșterea longevității, aceasta fiind observată oriunde au fost aplicate aceste măsuri. Vaccinurile au fost folosite timp îndelungat de membrii Bisericii Adventiste din întreaga lume. Alături de obiceiurile sănătoase, acestea au protejat împotriva a numeroase infecții, au prevenit unele boli și au combătut cazurile de moarte (prematură, n.tr.).

Observând amploarea globală a pandemiei, decesele, dizabilitățile și efectele pe termen lung care afectează toate categoriile de vârstă, îi încurajăm pe membrii noștri să ia în considerare vaccinarea responsabilă și promovarea și facilitarea dezvoltării a ceea ce în mod curent numim „imunizare colectivă” (imunitatea obținută de aproximativ 80% din populație ca urmare a infectării sau a vaccinării).

Reiterăm: DECIZIA CU PRIVIRE LA VACCINARE ESTE INDIVIDUALĂ ȘI TREBUIE LUATĂ DUPĂ CONSULTAREA CU UN MEDIC AVIZAT. CERCETAREA PERSONALĂ A SUBIECTULUI ESTE IMPORTANTĂ. ÎN CELE DIN URMĂ, NE BAZĂM PE RESPECTAREA PRACTICILOR BIBLICE ȘI ALE SPIRITULUI PROFETIC CU PRIVIRE LA SĂNĂTATE ȘI PE ACCEPTAREA CĂLĂUZIRII LUI DUMNEZEU ÎN VIEȚILE NOASTRE. ACESTEA NE VOR OFERI PACE ȘI SIGURANȚĂ ÎN LUAREA UNEI DECIZII.

Sursa: Adventist Review

[i] Referitor la vaccinarea împotriva variolei, pe 12 iunie 1931, D.E. Robinson, una dintre secretarele lui Ellen White, a scris următoarele despre atitudinea lui Ellen White față de vaccinare:

„Voi cereți informații clare și concise cu privire la ce a scris sora White despre vaccinare și ser.

La întrebarea aceasta se poate răspunde foarte pe scurt, deoarece, având în vedere rapoartele pe care le deținem, ea nu s-a referit la aceste lucruri în niciuna dintre scrierile ei.

Cu toate acestea, poate sunteți interesați să știți că, atunci când a fost o epidemie de variolă în vecinătate, ea însăși a fost vaccinată și și-a îndemnat ajutoarele, pe cei aflați în legătură cu ea, să fie vaccinați. Prin acest pas, sora White a recunoscut că vaccinarea face pe cineva să fie imun la variolă sau diminuează într-o mare măsură efectele ei, dacă se îmbolnăvește. Ea a recunoscut, de asemenea, pericolul de a-i expune și pe alții, dacă nu au luat măsura aceasta de precauție” — Semnat D. E. Robinson (Solii alese, vol. 2, pag. 303, în orig.).

[ii] Institutul de Cercetări Biblice din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, decembrie 2020.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print