Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

„Nu trebuie să fii plătit de Biserică pentru a sluji”

Președintele Outpost Centers International vorbește despre modul în care organizația susține misiunea.

„Nu trebuie să fii plătit de Biserică pentru a sluji”

Președintele Outpost Centers International vorbește despre modul în care organizația susține misiunea.

Ce au în comun un centru pentru copii administrat de credincioși adventiști de ziua a șaptea din Asia de Sud-Est, o școală profesională din Africa și o inițiativă misionară de pe o insulă din Pacificul de Sud?

S-ar putea să fie membre ale Outpost Centers International (OCI), o organizație misionară umbrelă care conectează și sprijină inițiative adventiste laice coordonate de credincioși din întreaga lume.

Prezent la reuniunea Adventist Laymen’s Services and Industries (ASI) din acest an, președintele OCI, Steve Dickman, a împărtășit modul în care organizația pe care o conduce cooperează cu organizația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea pentru a demara inițiative ale laicilor în toate țările lumii.

A început cu o viziune

OCI a început în anul 1983, luând naștere din organizația ASI. Potrivit site-ului web, aceasta a început cu o viziune.

„Această viziune presupune mii de membri laici care creează modalități de a împlini lucrarea lui Dumnezeu în această lume”, se arată în document. „Ea vede o armată de tineri adulți instruiți, dedicați și implicați în transmiterea Evangheliei în moduri care sunt atât practice, cât și relevante. Viziunea include centre de sănătate, educaționale și de formare de misionari amplasate la țară, dar care au impact asupra centrelor metropolitane.”

Aceeași viziune a reprezentat o parte integrantă a istoriei timpurii a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.
„Când a fost înființată, ASI a fost concepută în principal pentru inițiativele care susțin Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea”, a explicat Dickman, care a devenit președinte OCI în anul 2021. „În anii 1970, ASI a început să integreze și componenta de afaceri. Astfel, inițiativele de suport – care în prezent reprezintă o treime dintre entitățile membre ASI – au simțit nevoia unui loc în care să se întâlnească și să se încurajeze reciproc, date fiind caracteristicile și contextul lor unic.”

Dickman, care înainte de a ocupa poziția actuală a condus ASI timp de șase ani, a spus că, pe măsură ce aceste inițiative au început să se dezvolte, liderii laici au decis să înființeze o organizație globală care să reunească inițiativele de suport, pentru o mai bună legătură cu Biserica și cu misiunea ei. Spre deosebire de ASI, care este strâns legată de fiecare divizie a Bisericii mondiale, OCI este o entitate globală care deservește inițiativele de suport din întreaga lume, a explicat el.

„Credem că putem ajuta Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea în împlinirea misiunii prin crearea de relații și cooperare, asigurându-ne că inițiativele laice, indiferent unde se află, lucrează în armonie cu Biserica”, a declarat Dickman. „Dacă există dificultăți, le ajutăm să le rezolve.”

O rețea de inițiative laice

Potrivit lui Dickman, în prezent, sub umbrela OCI se află aproximativ 280 de inițiative din 75 de țări.

„Viziunea organizației este că ar trebuit să existe o rețea activă de inițiative laice în fiecare țară din lume”, a spus el. „Și nu este vorba despre a încerca să fie Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, ci de a ajuta Biserica.”

Timp de zeci de ani, Biserica Adventistă a încercat să fie prezentă în toate țările lumii, însă în unele țări este destul de greu de intrat, a recunoscut Dickman. „Cred că OCI – laicii – are un rol important, în special în aceste țări greu accesibile, deoarece putem să mergem în calitate de oameni de afaceri sau în numele altor tipuri de entități care încep acolo o lucrare pe care Biserica nu o poate realiza.”

Dickman a relatat că a vizitat o țară în care un „pastor adventist” nu ar fi putut intra. „Biserica [Adventistă] este foarte mică acolo”, a spus el. „Dar am putut să merg în calitate de turist, cu profesia mea de educator, pentru că asta sunt. Am petrecut o săptămână explorând țara și întrebându-mă ce am putea face acolo. Ce ar putea face cineva care are o viziune laică în domeniul afacerilor? Cum ar arăta o astfel de inițiativă?”

El a povestit că a călătorit prin țară cu un membru laic. „A venit cu mine în calitate de interpret și ghid”, a spus Dickman. „Credem că Domnul ne va deschide uși pentru a înființa un centru de influență al unei persoane laice, care nu este angajată a Bisericii Adventiste.”

În unele zone ale lumii, aceasta este calea, a explicat Dickman. „Scopul meu este să văd ce ar trebui făcut și să încurajez progresul în acea direcție”, a spus el.

Trei strategii

Dickman a împărtășit cele trei strategii prin care OCI încearcă să ajungă la un punct în care inițiativele laice să fie prezente în toate țările lumii. „În primul rând, trebuie să inspirăm oamenii că pot face ceva”, a spus el. „Nu trebuie să fii plătit de Biserică pentru a sluji.”

Apoi, a adăugat el, „trebuie să îi instruim și să îi formăm pentru a adopta cele mai bune practici. De asemenea, să le oferim resurse – pe parcurs să le oferim îndrumare, ajutor și consiliere.

În cele din urmă, a spus Dickman, OCI crede în nevoia de a dezvolta relații puternice. În acest context, a subliniat el, Biserica Adventistă ar trebui să fie cel mai puternic partener, „deoarece lucrăm împreună pentru aceeași misiune: dorim să transmitem lumii mesajele celor trei îngeri.”

Outpost Centers International este o inițiativă de suport, nefiind operată de organizația Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Autor: Marcos Paseggi

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print