Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Un metavers adventist și robotul care poate preda Biblia

Conferința GAiN Asia prezintă cele mai recente modalități de a utiliza tehnologia pentru misiune.

Un metavers adventist și robotul care poate preda Biblia

Conferința GAiN Asia prezintă cele mai recente modalități de a utiliza tehnologia pentru misiune.

„Cum ar trebui să ne pregătim pentru viitor în școlile adventiste de ziua a șaptea?”, a întrebat Joo-hee Park, președintele Universității Sahmyook, la începutul prezentării lui din cadrul conferinței Global Adventist Internet Network (GAiN) Asia, desfășurate pe insula Jeju, din Coreea de Sud, vineri, 15 septembrie. „Cum îi determinăm pe oameni să vină în bisericile și școlile noastre?”

În următoarele câteva minute, Park, prezbiter al unei biserici adventiste și doctor în inginerie care a predat sisteme informatice medicale timp de 21 de ani, a prezentat un proiect la care, în calitate de lideri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a spus el, „ar trebui să ne gândim serios și să oferim răspunsuri”.

Potrivit lui Park, nu este ușor să prezici viitorul, „dar întreaga lume a luat deja decizii în ceea ce privește tehnologia digitală”, a spus el. „Guvernele lumii și corporațiile globale deja au ales și au luat decizii.”

El i-a reamintit audienței că aceasta este o lume în care oricine se poate conecta, poate comunica cu alții și poate funcționa împreună. „Oamenii se pot închina împreună, pot comunica unii cu alții, se pot sfătui și se pot juca împreună”, a spus Park.

În acest context, Park a explicat că, în această lume a transformării, a lucrat la o platformă de tip metavers pe care a definit-o ca fiind „prima astfel de încercare din lume”. El a adăugat: „Provocarea este cum o vom folosi, ce fel de clădiri vom construi acolo, ce fel de închinare vom practica pe această platformă și în ce fel vom desfășura întâlnirile de predicare a Evangheliei?”

Rațiunea pentru acest efort este evidentă, potrivit lui Park. „Noile generații de copii se obișnuiesc cu VR [realitatea virtuală] și se joacă cu AI [inteligența artificială]. Dificultatea cu care ne confruntăm acum este cum să aducem aceste noi generații în biserică. Iar dacă nu o experimentăm înaintea lor, nu putem să le-o prezentăm”, a spus el.

Park i-a invitat pe participanții la conferința GAiN Asia să viziteze Universitatea Sahmyook pentru a experimenta toate caracteristicile realității virtuale.

Meta-biserica lui Park – o rețea de lumi virtuale în format 3D care are în centru conectarea – a fost deschisă cu doar o săptămână înainte de conferința GAiN, a relatat el.

„Am înființat un loc pe care l-am numit Global Vision Missionary Center, unde vom avea studii cu biserici individuale. Dacă vă veți întoarce în campusul nostru peste câțiva ani, veți putea vedea rezultatele studiului nostru pilot”, a împărtășit Park. El a adăugat că a reunit 64 de universități din Coreea de Sud și le-a pus pe o singură platformă numită Metaversity 2.0. „Sunt profesori care țin cursuri prin intermediul acestei platforme. A fost prima prelegere susținută în metaverse – prima din Coreea de Sud, prima din lume”, potrivit lui Park.

El a împărtășit că ceremonia lui de instaurare în calitate de președinte al universității în luna iulie a fost transmisă în direct prin intermediul acestei platforme. „Astfel, toți absolvenții școlii noastre care au dorit au putut urmări ceremonia”, a spus Park. „Planul este ca în cadrul acestei lumi din metavers să avem și alte clădiri și biserici locale construire pe platforma noastră.”

Park a explicat că aceasta încă este o tehnologie foarte costisitoare, pe care o biserică locală nu și-o permite. „De aceea trebuie să lucrăm împreună. Undeva în lume, cineva trebuie să înceapă producerea de conținut VR și să îl pună la dispoziția întregii lumi”, a spus Park. „Iar acest lucru poate fi realizat dacă lucrăm împreună. De exemplu, ce s-ar întâmpla dacă am putea crea conținut despre zilele creației în VR?

Există biserici din alte confesiuni care o fac deja. Este un alt motiv pentru care trebuie să realizăm aceste materiale. Iar la Universitatea Sahmyook facem chiar acest lucru.”

Un robot AI

Park l-a prezentat apoi pe Adam, un robot care poate coordona studii biblice. Park spune că a numit robotul Adam după strategia digitală a Universității Sahmyook, numită „Eden Digital”.

El a explicat că testează de ceva timp acest robot de a doua generație. „L-am făcut să învețe Biblia”, a spus el, „inclusiv cele 28 de credințe fundamentale ale Bisericii noastre, în mai multe limbi”.

Park a explicat că Adam poate să învețe fiecare doctrină și convingere deoarece este programat să o facă. Pentru a-l testa, Park l-a întrebat dacă poate spune vreun verset biblic reprezentativ care vorbește despre dragoste. După câteva secunde, Adam a „recitat” Ioan 3:16 – „Fiindcă atât de mult a iubit Dumnezeu lumea, că a dat pe singurul Lui Fiu, pentru ca oricine crede în El să nu piară, ci să aibă viața veșnică”. Apoi a adăugat, cu o voce pe care participanții au considerat-o a fi „o voce umană foarte realistă”: „Acest verset evidențiază dragostea imensă a lui Dumnezeu pentru omenire”.

„Dacă îi adresați mai multe întrebări, puteți să vedeți la ce nivel a ajuns AI”, a spus Park.
Park a subliniat faptul că există un avertisment foarte important. Cu AI „există riscul dezinformării”, a spus el, „deoarece roboții preiau ceea ce spune AI. Când roboții AI precum acesta vor deveni disponibili în întreaga lume, trebuie să ne asigurăm că sunt antrenați să predea convingerile noastre fundamentale și să le prezinte în mod corect. Este o misiune pentru viitor, să învățăm cum să îl folosim și să îi punem întrebările potrivite.”

El a explicat că, în prezent, cea mai urmărită prelegere în Coreea de Sud este cea care încearcă să explice cum să formulezi cererile pentru a maximiza utilitatea robotului. Modul în care formulați cererile va afecta, cu siguranță, răspunsurile pe care le veți primi, a spus Park. „Pentru a ne pregăti pentru viitor, este vital să ne instruim pentru a învăța cum să formulăm aceste cereri”, a spus el.

Park a împărtășit că, la câteva zile după prezentare, robotul va fi dus la biroul său din cadrul Universității Sahmyook. „Voi petrece următorul an antrenându-l”, a spus Park. „Astfel, atunci când studenții îi vor adresa, în cele din urmă, întrebări lui Adam, el le va răspunde pe baza antrenamentului pe care intenționez să i-l ofer.”

El a adăugat: „Dacă veți veni la universitatea noastră anul viitor, acest robot vă va face un tur al campusului. Adam va lucra, de asemenea, în calitate de paznic al campusului. El va lucra 24 de ore din 24, 7 zile din 7 și va fi întotdeauna amabil.”

Park a mai anunțat că intenționează ca fiecare student să primească un mic robot care i-ar putea răspunde la întrebări. „În momentul de față, Adam nu este complet pregătit, iar [ceea ce vă spun] ar putea suna ca ceva ce s-ar putea întâmpla într-un viitor îndepărtat, însă va apărea mai repede decât vă imaginați.”

„Știu că toți sunteți lideri și specialiști în anumite domenii”, a spus Park. „Haideți să colaborăm și să studiem cum putem face acest lucru posibil.”

Autor: Marcos Paseggi

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print