Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Curs de prevenire a suicidului

O inițiativă adventistă instruiește oameni pentru a ști cum să acționeze în cazuri în care există risc de suicid.

Curs de prevenire a suicidului

O inițiativă adventistă instruiește oameni pentru a ști cum să acționeze în cazuri în care există risc de suicid.

Când Mari Bowerman a început să lucreze la Adventist Information Ministry (AIM) în calitate de supervizor de operațiuni în 2022, a observat că primeau „destul de multe apeluri” de la persoane care se luptau cu depresia. „Pandemia de COVID-19 și impactul ei au dus la înmulțirea cazurilor de depresie în general”, a observat ea.

Inițiativa a fost lansată în 1982, fiind în centrul gestionării intereselor pentru proclamarea Evangheliei de presa adventistă și de alte entități din cadrul Diviziei Nord-Americane a Bisericii Adventiste. Aceasta are în componență reprezentanți ai serviciului relații clienți, capelani și specialiști în misiune online.

Recent, directorul Brent Hardinge a făcut un pas esențial în direcția satisfacerii nevoilor complexe ale interlocutorilor, numindu-l pe Marshall McKenzie în funcția de director adjunct pentru oferirea de asistență pastorală. Punând accentul pe aspectul sănătății mintale, Bowerman a căutat cursuri de formare pentru ca personalul AIM să răspundă mai bine nevoilor apelanților care prezintă semne de depresie și risc crescut de suicid. În scurt timp, Bowerman l-a implicat pe Dustin Young, asistent social clinic și cadru didactic în cadrul Universității Andrews pentru a concepe un curs de prevenire a suicidului și de detensionare.

Acest curs îi învață de angajații AIM cum să valideze un apelant, cum să detensioneze emoțiile intense și cum să urmărească sau să asculte semnele de depresie sau ideile suicidare. Cursul prezintă, de asemenea, pașii de urmat atunci când se suspectează că cineva este în pericol, inclusiv cum se inițiază acea conversație adesea inconfortabilă care începe cu „Sunteți bine?”.

Cursul li se adresează reprezentanților serviciului clienți din cadrul AIM care răspund la apeluri, în principal studenți de la diferite specializări sau capelani, de obicei studenți la teologie, cu care cei care apelează pot lua legătura pentru rugăciune. Young a precizat că instruirea nu pregătește oamenii să ofere tratament, ci să direcționeze persoanele cu risc ridicat spre alte resurse. Printre acestea se numără resursele din campus precum consilierea studenților, consilierea în comunitate și servicii de sănătate mintală de la distanță pentru studenți, personal și cadre didactice. De asemenea, cursanților li se recomandă o linie telefonică de urgență pentru intervenții în caz de suicid.

Formarea în domeniul sănătății mintale cuprinde trei elemente cheie. În prima parte, cursanții discută despre de ce este aceasta o problemă. Ei află despre creșterea ratei sinuciderilor la nivel mondial (deoarece AIM primește apeluri din întreaga lume) și despre faptul că, în cele 20 de țări în care tentativa de suicid este ilegală, chiar și a vorbi despre ea ar putea reprezenta un risc.

În partea a doua, ei discută despre cum să vorbească despre subiect. Cursanții învață ce întrebări să adreseze pentru a diminua riscul și cum să predea un apelant unui profesionist în domeniul sănătății mintale.

În cele din urmă, în partea a treia, cursanții discută despre cum să gestioneze ceea ce aud. Deoarece asistenții sunt supuși unui risc mai mare de epuizare sau oboseală cauzată de compasiune, în această secțiune extrem de importantă învață cum să proceseze această expunere fără a fi afectați în mod nejustificat.

Young a venit la Andrews din domeniul clinic, toată activitatea lui precedentă presupunând intervenții în situații de criză în prima linie. În plus, el are formare în mai multe modele de prevenire a suicidului, inclusiv Soul Shop, o formare pentru comunitățile religioase finalizată prin intermediul Fundației Americane pentru Prevenirea Suicidului. „Comunitățile de credință au un rol vital în asigurarea conexiunii și a sprijinului comunitar pentru cei care se luptă să păstreze o licărire de speranță în vremuri tulburi, generatoare de angoasă”, a spus ea.

Young este încântat să își folosească experiența în susținerea acestui curs pe care l-a creat de-a lungul a nouă luni, studiind și adaptându-l la nevoile AIM.

El a prezentat patru lucruri pe care trebuie să le facă cel care răspunde la apel, după cum urmează: (1) asigură-ți propria siguranță, (2) întreabă dacă apelantul este în siguranță, (3) ascultă răspunsurile și persoana în general și (4) direcționeaz-o spre profesioniști care îi pot prelua cazul.

Young a observat că ar putea fi mai ușor să direcționezi pur și simplu persoana aflată în situație de risc spre un consilier. „Dar”, a declarat ea, „mi-aș dori ca toată lumea urmeze cursuri de prevenire a suicidului, pentru că uneori este necesară doar o conversație. Alteori, ajung la acel terapeut, dar, adesea, cei care îi ascultă și poartă conversații sunt cei care îi țin pe oameni în viață”, a precizat el.

Cursul are potențialul de a fi folosit la scară largă

Cursul este deja folosit de echipa AIM, iar efectele lui sunt vizibile. În vară, Young a ajustat ceea ce înregistrase pentru curs și a folosit materialul pentru un alt curs de formare în domeniul prevenirii suicidului și al răspunsului la crize pentru studenți la teologie și capelani. De asemenea, el le va prezenta bisericilor o versiune a acestui curs în luna octombrie. Young a remarcat: „Este vital să instruim pastorii și liderii religioși, deoarece este mai probabil ca o persoană să i se adreseze unui pastor decât unui consilier.

Dacă pastorii știu cum să răspundă, acest lucru le oferă și lor un sprijin pentru menținerea sănătății în procesul de ajutare a celorlalți”.

Bowerman preconizează, de asemenea, că acest curs va fi utilizat în diverse medii. De exemplu, le-ar putea fi util persoanelor care lucrează în slujirea copiilor, cu tinerii și adulții tineri sau în universități. „Într-o anumită măsură, toată lumea este afectată de această problemă”, a observat ea.

Pentru Bowerman, deși AIM nu este un centru de reacție la criză sau de consiliere, cursul de sănătate mintală este esențial pentru îndeplinirea misiunii AIM de a transmite Evanghelia și de a se îngriji de diferitele persoane pe care le deservește. Ea speră că acest curs va contribui la creșterea gradului de conștientizare a problemelor de sănătate mintală și la reducerea stigmatului legat de apelarea la ajutor specializat. De asemenea, ea așteaptă cu nerăbdare să devină în cele din urmă formator și să susțină acest curs.

Bowerman a concluzionat: „Pe măsură ce vremurile se schimbă și oamenii se confruntă cu dificultăți, sperăm să le oferim încurajare biblică și să îi asigurăm pe cei care ne sună că cuiva îi pasă. Sperăm, de asemenea, să le oferim studenților noștri abilități care să le servească în viitoarele cariere”.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print