Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Confruntați cu provocări fără precedent, să ne reconcentrăm asupra misiunii

Erton Köhler subliniază puterea integrării în implementarea inițiativelor îndrăznețe.

Confruntați cu provocări fără precedent, să ne reconcentrăm asupra misiunii

Erton Köhler subliniază puterea integrării în implementarea inițiativelor îndrăznețe.

Dumnezeu a chemat Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea pentru această perioadă de schimbări, dificultăți și oportunități fără precedent, a declarat secretarul Conferinței Generale, Erton Köhler, duminică, 8 octombrie 2023, în prezentarea raportului din cadrul consiliului anual.

„Schimbările nu sunt o noutate pentru noi”, a spus Köhler în mesajul adresat sutelor de membri ai comitetului executiv al CG reuniți în Silver Spring, Maryland, Statele Unite. „Dar schimbările de astăzi sunt diferite: sunt rapide, au impact și sunt profunde”. El a adăugat: „Nu trebuie să ne temem de schimbări, dar ele ne pot obliga să ieșim din zona de confort, să fim vigilenți și să ne folosim toate resursele, precum și cele mai bune inițiative pentru a-i transmite acestei lumi mesajul nostru biblic de speranță”.

În fața acestei noi realități, Köhler a apreciat reconcentrarea asupra misiunii a confesiunii de 22 de milioane de membri. În același timp, el a îndemnat Biserica să continue să abordeze dificultățile prin puterea Duhului Sfânt și prin acțiuni îndrăznețe, orientate spre misiune.

Rolul Mission Refocus

„Mission Refocus este una dintre prioritățile noastre pentru a face față acestei perioade de schimbări”, a subliniat el, făcând referire la o inițiativă a Bisericii mondiale care urmărește să își direcționeze eforturile și fondurile pentru a-i conduce pe alții la Isus, în special în regiunile dificile ale lumii. Mission Refocus nu se limitează doar la trimiterea de misionari și integrare, a explicat Köhler, ci și la „adaptarea modului în care ne îndeplinim misiunea pentru a aborda în mod eficient o lume care se confruntă cu schimbări profunde”.

Rezultatele încep să apară, a declarat Köhler. „După câteva luni de rugăciune, discuții și evaluări, multe dintre organizațiile și instituțiile noastre au făcut planuri pentru a trimite misionari în regiuni dificile din lume”, a spus el. „Este impresionant să vedem cum diferite organizații și instituții au gândit dincolo de granițele lor geografice și au făcut sacrificii pentru a se implica în această inițiativă mondială. Unele dintre câmpurile atașate [CG] care au nevoie de sprijin suplimentar pentru a-și îndeplini misiunea contribuie acum și ele pentru a-i ajuta pe alții.”

Dificultăți presante

Köhler a petrecut mult timp enumerând unele dintre dificultățile presante cu care se confruntă Biserica Adventistă în încercarea de a-și îndeplini misiunea. El a menționat consecințele pandemiei de COVID-19, care a afectat viața bisericii, precum și războaiele în curs de desfășurare, care au perturbat lanțul de aprovizionare chiar și în țările dezvoltate, au dus la creșterea instabilității politice la nivel global și la creșterea vertiginoasă a numărului de refugiați.

Concomitent, trăim o criză ecologică fără precedent, a spus Köhler, care a afectat toate teritoriile Bisericii. Acestea aduc amenințări la adresa economiei mondiale, le-a reamintit el liderilor Bisericii.

Printre provocările sociale se numără creșterea generației Selfie, formată din nativi digitali care sunt „slabi din punct de vedere emoțional, dar, în același timp, dornici să apere dreptatea și care caută în mod constant să trăiască o viață cu sens”, a spus Köhler. „În ceea ce privește moralitatea, 60% dintre mileniali trăiesc definind ceea ce este corect pentru ei – după propriile reguli de conduită.”

O altă provocare este legată de modul în care societatea înțelege sexualitatea umană, a spus Köhler, precum și de polarizarea socială și cinismul față de orice formă de autoritate, inclusiv față de liderii Bisericii. El a menționat, de asemenea, provocările aduse de tehnologie, inclusiv impactul rețelelor de socializare și, mai recent, al inteligenței artificiale.

În cele din urmă, schimbările în sfera misiunii au impact asupra lumii, a spus Köhler, deoarece țările care au trimis misionari timp de cel puțin o sută de ani și-au diminuat impactul misionar global, iar țări noi precum Brazilia, Coreea de Sud, Filipine și altele au făcut un pas înainte, devenind țări care trimit misionari.

Oportunități pentru misiune

Provocarea, a subliniat Köhler, este de a vedea aceste schimbări și dificultăți globale ca pe niște oportunități pentru misiune. Pentru orice schimbare sau inițiativă nouă, liderii și membrii adventiști au nevoie de călăuzirea Duhului Sfânt. „Cu cât contextul global este mai complicat, cu atât este mai necesar Duhul Sfânt”, a spus el. „Avem nevoie mai mult ca oricând de înțelepciunea lui Dumnezeu.”

În ceea ce privește investiția financiară a Bisericii în misiune, „dacă Dumnezeu trimite mai mult, haideți să investim mai mult, mai ales în inițiative misionare bine planificate”, a spus Köhler. „Cel mai rău lucru care i se poate întâmpla Bisericii lui Dumnezeu este ca atunci când Domnul va veni, să găsească toți banii pe care ni i-a trimis în plus pentru a îndeplini misiunea, generând dobândă în bănci și nefiind folosiți pe teren.”
Köhler a subliniat, de asemenea, importanța păstrării vii a identității noastre. „Bisericile care își pierd identitatea și autenticitatea își pierd, de asemenea, relevanța”, le-a reamintit el liderilor Bisericii.

„Identitatea nu este negociabilă.”

În acest context, cel mai bun mod de a aborda generația de astăzi este de a sublinia mesajul biblic de speranță, a spus Köhler. „O lume lipsită de speranță caută o biserică plină de speranță… care le oferă oamenilor o viață mai bună în Isus și o viață nouă în conformitate cu Cuvântului Său.”

În același timp, o altă oportunitate pentru misiune presupune concentrarea asupra formării de ucenici, deoarece aceasta nu este doar esența marii trimiteri, ci și cea mai bună modalitate de a ajunge la inimile oamenilor care trăiesc în lumea contemporană, a declarat Köhler.

Tehnologia este, de asemenea, revoluționară pentru misiune, deoarece poate ajunge la toată lumea, oriunde și în orice moment. „Avem tot ceea ce ne trebuie pentru a merge înainte cu sentimentul importanței și urgenței îndeplinirii misiunii”, a subliniat Köhler.

Confruntați cu realitățile actuale, „toți putem face ceva pentru a ne concentra asupra misiunii și pentru a face față marilor provocări la nivel mondial”. Acesta este motivul pentru care Mission Refocus nu este doar o prioritate, ci o prioritate din ce în ce mai urgentă”, a spus el. „Haideți să promovăm schimbări conduse de Dumnezeu, să promovăm schimbări bazate pe Biblie. Aceasta este ceea ce numim concentrare asupra misiunii într-o perioadă de schimbări.”

Autor: Marcos Paseggi
Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print