Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

O familie de misionari calcă pe urmele pionierilor

Jonathan Contero și familia lui se mută din Spania pentru a sluji în Elveția seculară.

O familie de misionari calcă pe urmele pionierilor

Jonathan Contero și familia lui se mută din Spania pentru a sluji în Elveția seculară.

Un plantator de biserici din Spania calcă pe urmele primului misionar oficial al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, John N. Andrews, mutându-se în Elveția pentru a vesti venirea lui Isus.

Dar Jonathan Contero se confruntă cu o dificultate pe care Andrews nu a avut-o la sosirea sa, acum aproape 150 de ani: secularismul galopant.

Misiunea lui Contero, a soției și a celor doi copii ai săi face parte din Mission Refocus, o inițiativă a Conferinței Generale de a direcționa resursele spre prima linie a lucrării misionare. Printre altele, ea presupune îndemnarea fiecărei organizații și instituții a Bisericii să sprijine trimiterea de misionari în cele mai dificile zone misionare din lume. Scopul Mission Refocus este să contribuie la împlinirea textului din Matei 24:14, unde Isus a promis că se va întoarce atunci când Evanghelia va fi transmisă în toată lumea.
Contero a spus că este un privilegiu să fie trimis în regiunea elvețiană francofonă în care a slujit Andrews. El și familia sa vor locui acolo timp de cel puțin cinci ani.

„Scopul nostru este să ne implicăm în extinderea Bisericii și în consolidarea misiunii”, a spus el.

Experiența lui Contero l-a pregătit pentru provocările reprezentate de societatea seculară și post-creștină care îl așteaptă în Elveția. În ultimii 11 ani, el a lucrat în calitate de pastor și plantator de biserici în cadrul unei comunități în mare parte seculare din Madrid, Spania. Din 2019, el este, de asemenea, director adjunct al Centrului pentru misiune seculară și post-creștină al Global Mission, în cadrul Conferinței Generale, funcție pe care o va ocupa în continuare.

„Elveția în care a ajuns Andrews era preponderent creștină”, a spus Contero. „Secularismul este cea mai mare provocare cu care ne confruntăm noi, în calitate de Biserică mondială, iar el nu este prezent doar în Europa și în alte țări occidentale, ci și în țări care devin post-budiste, post-hinduse, post-musulmane, post-mozaice ș.a.m.d.”.

Trimiterea misionarilor în Elveția este inițiativa lui Erton Köhler, secretarul Conferinței Generale, care și-a exprimat speranța că „va inspira și alte organizații, instituții și biserici locale să privească lumea ca pe un câmp misionar”.

„Dorim să profităm de aniversarea a 150 de ani de misiune pentru a ne reînnoi angajamentul de a încheia lucrarea începută de pionierii noștri”, a declarat Köhler prin e-mail. „Cred că reînnoirea devotamentului față de misiunea mondială nu numai că va impulsiona inițiativele globale de a ajunge la «orice neam, seminție, limbă și popor» (Apocalipsa 14:6), ci va reînnoi și devotamentul față de misiune la nivel local.”

Președintele Bisericii Adventiste mondiale, Ted N.C. Wilson, care a înălțat o rugăciune de dedicare pentru Contero și familia sa în timpul consiliului anual, a spus că nu toți credincioșii adventiști se pot muta în Elveția, dar toți ar trebui să caute să fie martori în cercul lor de influență.

„Sunt persoane care vor dori să facă parte din programul misionar oficial al Bisericii și îi încurajăm să îi contacteze pe liderii responsabili de program”, a spus el.

„Însă toți membrii vor dori să Îi spună Domnului: «Voi merge și mă voi implica în ultima proclamare a revenirii lui Hristos»”, a adăugat el. „Puteți răspunde astfel oriunde vă aflați. Trăim în ultimele zile ale istoriei Pământului și toți ar trebui să ne implicăm în inițiativele Mission Refocus și Implicarea totală a credincioșilor.”

Implicarea totală a credincioșilor este o inițiativă a Conferinței Generale care încurajează fiecare credincios adventist să se implice într-o formă sau alta de misiune și slujire.

Demersul lui Contero are elemente comune cu cel al lui Andrews, care a plecat din America spre Neuchatel, Elveția, la 15 septembrie 1874. Andrews a fost însoțit de fiul său, Charles, în vârstă de 16 ani, și de fiica sa, Mary, în vârstă de 12 ani; soția lui murise. Contero va călători împreună cu soția sa, Abigail, și cei doi copii ai lor.

Asemenea lui Andrews, Contero va fi sponsorizat de Conferința Generală. El este, de asemenea, student al Universității Andrews, instituția emblematică de învățământ superior a Bisericii Adventiste care poartă numele primului misionar oficial. Universitatea Andrews va reprezenta toate organizațiile și instituțiile Bisericii implicate în Mission Refocus.

Contero va avea cel puțin un avantaj major față de J. N. Andrews. Andrews nu vorbea franceza, în timp ce Contero o vorbește fluent, fiind absolvent al Facultății de Teologie din cadrul Universității Adventiste din Collonge-sous-Salève, Franța. Și soția lui Contero a studiat acolo.

„Am petrecut doi ani la Collonges și au fost cei mai frumoși ani din viața noastră de studenți”, a spus el.
Contero are, de asemenea, un master în teologie de la Colegio Adventista de Sagunto, Spania, iar în prezent studiază pentru a obține un doctorat în misiologie la Universitatea Andrews.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print