Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Mission 150 poate reaprinde pasiunea pentru misiune, spun liderii Bisericii

Liderii adventiști prezintă planurile pentru un an de concentrare asupra misiunii adventiste.

Mission 150 poate reaprinde pasiunea pentru misiune, spun liderii Bisericii

Liderii adventiști prezintă planurile pentru un an de concentrare asupra misiunii adventiste.

„În urmă cu 160 de ani, am fost aleși pentru misiune; acum 150 de ani, am început să ne dedicăm misiunii la nivel mondial”, a declarat David Trim, director al Biroului de Arhive, Statistică și Cercetare al Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, la începutul prezentării sale din 6 octombrie 2023, în fața comitetului executiv al Bisericii. Observațiile lui Trim s-au concentrat asupra comemorării, pe parcursul anului 2024, a 150 de ani de misiune mondială a Bisericii Adventiste.

Trim a explicat că, după fondarea Bisericii în 1863, liderii ei au ezitat timp de 11 ani cu privire la misiunea mondială. „Trebuie să mergem dincolo de Statele Unite?”, se întrebau ei. Iar răspunsul lor a fost „Nu”.

„Dar, în cele din urmă, acest lucru s-a schimbat”, a spus Trim, „în parte pentru că, în decembrie 1871, [co-fondatoarea Bisericii Adventiste] Ellen White a transmis o primă mărturie despre misiunea externă”, scriind că era nevoie de misionari care să meargă în alte națiuni. „Acest lucru este încă adevărat”, a spus Trim.

Ce presupunea misiunea adventistă timpurie

Trim le-a reamintit membrilor comitetului executiv că, în cadrul sesiunii Conferinței Generale din 1873, liderii au votat pentru trimiterea unui misionar în Europa, iar în 1874, a fost trimis John N. Andrews. La 15 septembrie, în drumul spre Elveția, Andrews a plecat din New York spre Anglia. „Aniversarea a 150 de ani de la acest eveniment… reprezintă o ocazie fără precedent de a aduce misiunea în fața credincioșilor adventiști”, a spus Trim.

Misiunea, așa cum a fost înțeleasă în primii 100 de ani de existență a confesiunii, este ceea ce s-ar putea numi astăzi „misiune transculturală, misiune de frontieră sau misiune printre grupuri de oameni la care Evanghelia nu a ajuns încă”, a explicat el. „Era o muncă dificilă și periculoasă; misionarii mergeau și trăiau printre oamenii pentru și cu care lucrau, nu doar ani de zile, ci adesea zeci de ani.”

Astăzi, a recunoscut Trim, demersul misionar al Bisericii Adventiste nu se bucură de aceeași susținere a credincioșilor de care se bucura la începutul și la mijlocul anilor 1900. „Unii credincioși chiar cred că lucrarea misionară este în mare parte încheiată”, a spus el. „Cu toate acestea, acum este mai clar ca oricând că unele părți ale lumii nu sunt suficient de puternice pentru a transmite Evanghelia în propriile teritorii. Ele încă au nevoie de fonduri și de sprijin organizațional; și, în multe cazuri, încă mai au nevoie de misionari.”

Redeșteptare și reaprinderea pasiunii pentru misiune

Acesta este motivul pentru care a fost lansată inițiativa Mission Refocus, care urmărește să evalueze și să prioritizeze utilizarea fondurilor și a resurselor umane în funcție de impactul lor misionar. Dar nu dar Biserica organizată trebuie să se reorienteze spre misiune, a subliniat Trim. „Trebuie, de asemenea, să reaprindem entuziasmul credincioșilor de pretutindeni pentru misiunea mondială.”

Trim a adăugat că această aniversare poate contribui la atingerea obiectivului Bisericii mondiale de a „reînvia conceptul de misiune mondială și de sacrificiu pentru misiune ca stil de viață care să implice nu numai pastorii, ci fiecare credincios adventist, tânăr și bătrân”, a spus el, citând primul obiectiv al inițiativei misionare „Eu voi merge”.

Un simpozion de istorie a misiunii, care va avea loc în perioada 17-19 octombrie 2024 la Universitatea Andrews, ca comemora „150 de ani și o lună de la plecare lui Andrews”, a raportat Trim, la eveniment fiind invitați administratorii diviziilor și reprezentanții regionali.

Ziua Mondială a Tinerilor Adventiști din 2024, o inițiativă a Departamentului Tineret al Conferinței Generale, se va concentra, de asemenea, asupra acestei aniversări. În plus, liderii Bisericii planifică patru conferințe pentru liderii instituțiilor de învățământ superior, intitulate „Educat pentru misiune”, organizate de Departamentul Educație al Conferinței Generale.

Trim a prezentat, de asemenea, podcastul Mission 150, care aprofundează diferite aspecte din viața protagoniștilor misiunii adventiste de la început și până în zilele noastre, podcastul fiind disponibil în format video și audio.

Rolul VividFaith

VividFaith, o altă inițiativă a Bisericii mondiale, reprezentând o platformă care face legătura între oameni și oportunități de slujire din întreaga lume, va prezenta poveștile a 150 de proiecte de misiune lansate cu ocazia aniversării a 150 de ani de misiune.

„Comemorările sunt întotdeauna nostalgice; îți dau un sentiment minunat”, le-a spus administratorul VividFaith, Fylvia Kline, membrilor comitetului executiv. „Dar Mission 150 este mai mult decât o comemorare unică, timp de un an, a celor 150 de ani de slujire misionară a Bisericii Adventiste”, a declarat ea. „Mission 150 este un moment crucial pentru a ne provoca în calitate de Biserică, pentru a-i provoca pe credincioșii adventiști să trăiască în mod intenționat o viață de slujire, în care slujirea și împărtășirea credinței sunt mai mult un stil de viață decât o slujbă și o obligație.”

Potrivit lui Kline, în 2024, Mission 150 își propune să satureze toate canalele de comunicare ale Bisericii cu cel puțin 150 de povești care să inspire credincioșii.

Câteva dintre inițiativele VividFaith

Un scurt clip video a prezentat câteva dintre proiectele și inițiativele care vor genera aceste povești.

Printre acestea, un proiect din cadrul Uniunii de Misiunii Africa de Nord și Orientul Mijlociu (MENAU) va încerca să sporească prezența misionarilor adventiști în zonele în care nu există grupuri de închinători adventiști. „Este posibil ca în această regiune să existe mai puțini creștini decât erau în urmă cu 2.000 de ani, mai puțini decât erau pe vremea lui Pavel”, a declarat secretarul executiv al MENAU, Myron Iseminger, într-un mesaj video din Damasc, Siria. MENAU „caută lucrători care să ducă Evanghelia în aceste părți ale lumii în care nu există grupuri de credincioși adventiști”, a spus el.

Uniunea Chineză de Misiuni, cu sediul în Hong Kong, dorește să trimită mai mulți misionari chinezi în comunitățile chineze din întreaga lume. Secretarul executiv al Uniunii Chineze de Misiuni, John Xiao Ming Zhang, a explicat că restricțiile regionale privind practicarea religiei au făcut dificilă găsirea mai multor misionari pregătiți în regiune. „În 2024, îi vom încuraja pe tinerii noștri să se înregistreze în calitate de misionari pe platforma VividFaith”, a declarat Zhang. „Îi vom încuraja pe tinerii noștri să fie mai entuziasmați în ceea ce privește evanghelizarea și, de asemenea, să răspundă la nevoile chinezilor din întreaga lume.”

Divizia Africa Centrală și de Vest, cu sediul în Coasta de Fildeș, dorește să le ofere oportunități misionare la 1.000 de tineri. Obiectivul regional este de a pregăti tinerii să devină misionari. „Pentru noi, Mission 150 înseamnă pregătirea a 1.000 de tineri misionari adventiști, oferindu-le oportunități de a sluji timp de trei luni prin intermediul VividFaith”, a împărtășit un narator într-o scurtă prezentare video. „Până în prezent, pentru a demara această mișcare avem 110 oportunități misionare pe VividFaith și vor urma multe altele”, a adăugat el.

Pe de altă parte, obiectivul Mission 150 din cadrul Uniunii Ucrainene de Conferințe este de a înființa 737 de școli biblice în toată țara. În ciuda războiului, Biserica Adventistă lucrează în prezent în 30 de comunități cu 600 de profesori și aproximativ 3.000 de studenți. „Pentru a susține școlile noastre biblice, vom recruta din rândul misionarilor digitali VividFaith care vorbesc ucraineană, rusă, engleză și poloneză”, a împărtășit un narator prin intermediul unui mesaj video. „Aceasta este o modalitate sigură de a planta în inimile oamenilor semințe de speranță și iubire pentru adventiștii din întreaga lume.”

Divizia Asia de Sud va încerca să recruteze 100 de capelani pentru școlile cu copii hinduși și musulmani, a declarat directorul Departamentului Educație din regiune, Edison Samraj. Divizia Asia de Sud are 275 de licee adventiste în India, cu 200 până la 12.000 de elevi fiecare. „Majoritatea elevilor din școlile noastre sunt hinduși și musulmani”, a explicat Samraj. „Acești elevi sunt obiectivul nostru pentru Mission 150, iar obiectivul pentru anul 2024 este să plasăm cel puțin 100 de capelani de liceu cu normă întreagă.” Liderii din domeniul educației vor folosi VividFaith pentru a-i recruta, a spus Samraj.

Divizia Nord-Americană, pe de altă parte, va căuta să recruteze voluntari care să trăiască și să slujească în comunitățile urbane, a declarat Mark Ferrel, pastor al Bisericii Adventiste Centrale din San Francisco, California, Statele Unite. „Câmpul nostru de misiune sunt oamenii în mijlocul cărora trăim”, a spus el. VividFaith a ajutat pastori precum Ferrel să găsească lucrători și voluntari pregătiți pentru a merge și a sluji în San Francisco. Datorită unei donații generoase, odată ce acceptă chemarea de a sluji în zonă, voluntarii au cazare gratuită. „Ne rugăm ca Dumnezeu să continue să ne dea voluntari, lucrători și misionari pentru a transmite dragostea Lui aici, în San Francisco.”

În Divizia Trans-Europeană, secretarul Róbert Csizmadia, a împărtășit că, pentru a comemora și a dezvolta misiunea în regiune, liderii au votat pentru crearea a 15 noi posturi de misionari, în special pentru adulți tineri. Accentul se va pune, de asemenea, pe zonele cu populație seculară și ortodoxă, a raportat el.

Conducerea lui Dumnezeu

Pentru Trim, 150 de ani de misiune adventistă s-ar putea să nu fie un motiv de sărbătoare. „«De ce mai sunteți încă aici?», ne-ar întreba pionierii dacă ne-ar putea vedea.” Dar data merită o comemorare, a subliniat el.

„Suntem hotărâți să comemorăm, să marcăm modul în care Dumnezeu a condus și a făcut să prospere lucrarea poporului Său atunci când și-a pus mâinile în mâinile Sale [și] s-a încrezut în Duhul Sfânt”, le-a spus Trim liderilor Bisericii.

El le-a cerut liderilor ca la întoarcerea în teritoriile lor să se gândească la moduri în care și ei pot comemora „150 de ani sub conducerea lui Dumnezeu… 150 de ani în care Biserica Adventistă a pus lumea înaintea propriilor interese înguste”, a spus Trim. „Gândiți-vă la ce puteți să faceți pentru a reaprinde pasiunea pentru misiune în rândul credincioșilor din biserica dumneavoastră prin intermediul acestei aniversări importante.”

Autor: Marcos Paseggi
Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print