Luni, 9 octombrie 2023, Paul H. Douglas, trezorierul Conferinței Generale (CG) a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a deschis sesiunea de lucru a consiliului anual cu Raportul trezorierului, concentrându-se și el asupra inițiativei Mission Refocus, un accent înnoit al Bisericii asupra misiunii.
Douglas a început prin a prezenta tendințele macroeconomice globale care afectează semnificativ situația și sistemul financiar al Bisericii: inflația, ratele dobânzilor și cursul valutar. Deși inflația rămâne o provocare, ratele scad după ce în multe părți ale lumii au atins un maximum istoric, a declarat el. Cu toate acestea, pentru populație, costurile bunurilor și serviciilor rămân ridicate. În încercarea de a controla inflația, autoritățile folosesc rata dobânzii de referință, dar realitățile economice actuale nu par a se ridica la așteptările lor, a declarat Douglas. El a vorbit, de asemenea, despre principalele valute folosite de Biserică pentru facilitatea activității misionare în lume care au crescut în raport cu dolarul american, principala monedă de schimb. Deși unele monede s-au întărit în comparație cu anul 2022, există monede cheie care sunt în comparație mai slabe decât rata de schimb din 2014.
Potrivit lui Douglas, o altă provocare legată de cursul valutar o reprezintă numărul tot mai mare de țări care îngreunează circulația valutei peste graniță. Dat fiind faptul că sistemul financiar al Bisericii are ca premisă distribuirea resurselor, echipa trezoreriei depune eforturi pentru atenuarea acestui risc, permițând libera circulație a resurselor pentru înaintarea misiunii, a spus el.
În ciuda dificultăților la nivel global și a unui mediu economic și politic instabil, situația financiară a CG este solidă, a afirmat el. Deși, a adăugat Douglas, „COVID-19 a avut un impact pe termen lung asupra economiilor din întreaga lume, prin harul lui Dumnezeu, Biserica Lui continuă să crească atât în ceea ce privește numărul de membri, cât și în ceea ce privește dăruirea”.
Majoritatea diviziilor au raportat o creștere a zecimii și a darurilor în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut, unele înregistrând o creștere ce depășește nivelul de dinaintea pandemiei. Potrivit lui Douglas, Trezoreria CG adoptă în continuare o poziție de echilibru între redresarea și incertitudinea economică.
Banii urmează misiunea
După ce a prezentat situația financiară a Bisericii, Douglas a subliniat importanța concentrării asupra misiunii. El a vorbit despre responsabilitatea pentru resursele financiare prin prisma inițiativei Mission Refocus, folosită de Biserică pentru împlinirea misiunii încredințate de Dumnezeu de a-L face cunoscut pe Isus în întreaga lume, concentrându-se în special asupra zonelor post-creștine, a Ferestrei 10/40 și a centrelor urbane din întreaga lume.
Mission Refocus se concentrează asupra a patru domenii: (1) redirecționarea resurselor umane spre lucrarea misionară din prima linie; (2) adoptarea unor câmpuri misionare din teritorii fără prezență adventistă sau cu o prezență slabă; (3) formarea de ucenici care cresc în Hristos și care spun „Eu voi merge” și formează, la rândul lui, ucenici pentru Hristos; și (4) mobilizarea resurselor umane, financiare și tehnologice pentru misiune.
În ceea ce privește mobilizarea resurselor, Douglas a prezentat trei domenii asupra cărora se concentrează în prezent trezoreria CG și cele ale diviziilor pentru a se asigura că resursele sunt direcționare astfel încât impactul să fie cât mai mare. Cele trei domenii sunt: un parteneriat cu Departamentul Administrarea Creștină a Vieții care nu presupune „strângerea de fonduri, ci „întărirea în credință” a credincioșilor adventiști; studierea alocării fondurilor câmpului mondial, astfel încât investițiile în misiune să se îndrepte spre zonele în care ar avea cel mai mare impact; și aplicarea unei strategii de utilizare a tehnologiei pentru avansarea și accelerarea misiunii.
„Mission Refocus este o mișcare cu caracter spiritual. Este, de asemenea, o investiție sănătoasă… [Ea] trebuie să facă mai mult decât să stea la baza modului în care gândim; trebuie să stea la baza acțiunilor noastre. Nu este vorba despre analiză, ci despre acțiune. Mission Refocus este un impuls intenționat de a lua resursele care s-au concentrat asupra mecanismului și de a le reorienta asupra misiunii”, a spus el.
Alocarea resurselor financiare la nivel mondial pentru anul 2024
În urma prezentării lui Douglas, Ray Wahlen, trezorierul adjunct al CG, a prezentat propunerea de buget pentru anul 2024. El a început încurajându-i pe membrii comitetului executiv. Astfel, deși Biserica s-a confruntat cu dificultăți după ieșirea din pandemia de COVID-19, „continuitatea caracterizează din nou majoritatea domeniilor”. Cu toate acestea, a spus el, dată fiind imprevizibilitatea factorilor politici și economici, echipa de conducere a Trezoreriei CG adoptă în continuare o abordare echilibrată.
În stabilirea bugetului pentru anul 2024, au fost luați în considerare trei factori majori – procentele din zecime, fluctuațiile cursului valutar și modelul de oferire a darurilor după pandemia de COVID-19. Wahlen a menționat schimbările în alocarea zecimii aprobate de comitetul executiv în anul 2019 și modul în care acele schimbări continuă să influențeze bugetul.
Câteva domenii pentru care fondurile au fost reduse din cauza pandemiei de COVID-19 vor fi acum finanțate sau vor primi mai multe fonduri. Aceste domenii sunt proiectele speciale ale departamentelor, dezvoltarea web, asigurarea de răspundere civilă în exces și cheltuielile neprevăzute la nivel mondial.
Bugetele pentru călătorii cresc, de asemenea, după ce au fost reduse ca urmare a pandemiei. Cu toate acestea, după pandemie s-au făcut ajustări luându-se în calcul faptul că tehnologia existentă permite organizarea de reuniuni online.
Luate în considerare împreună, se preconizează că totalul zecimii primite de CG și darurile pentru misiune mondială vor varia în funcție de moneda în care se oferă. În primul rând, ca urmare a schimbărilor în procentul de zecime pe care îl direcționează spre CG fiecare divizie, cota Diviziei Nord-Americane la bugetul CG va scădea, probabil, la 41% în 2024, de la 48%, cât se primea înainte de pandemia de COVID-19.
Wahlen și-a încheiat prezentarea explicând cum a fost folosită zecimea în anul 2022, în conformitate cu Statutul de organizare și funcționare al Conferinței Generale, care cere un raport anual. Potrivit acestuia, la nivel mondial, zecimea a fost folosită în primul rând pentru pastori, evangheliști și lucrători din prima linie, urmând cheltuielile de funcționare ale birourilor administrative și alte tipuri de evanghelizare.
Wahlen a subliniat: „Îl lăudăm pe Dumnezeu pentru bunurile pe care i le-a încredințat Bisericii mondiale și pentru revenirea continuă a zecimii și darurilor, nu numai pentru CG, ci și în teritoriile din întreaga lume”.
160 de ani de creștere și dăruire
Ultima secțiune a Raportului trezorierului a constat dintr-un clip video prezentat de Douglas, care a trecut în revistă istoria Bisericii și răspunsul ei la dificultățile financiare și sociale din ultimii 160 de ani. Declarația lui introductivă a dat tonul clipului video, subliniind: „O sută șaizeci de ani de creștere și dăruire sunt o mărturie a purtării de grijă a lui Dumnezeu și a credincioșiei poporului Său pentru a susține misiunea pentru care am fost aleși”.
Turul video a început cu înființarea Bisericii în plin Război Civil American, „un grup de credincioși acceptând că au fost chemați și aleși pentru misiune” și angajându-se să face ceea ce Dumnezeu îi chema să facă. De asemenea, turul i-a plimbat pe membrii comitetului executiv și pe cei care au urmărit transmisiunea online prin mai multe perioade tulburi, precum Primul și al Doilea Război Mondial, Marea Depresiune, criza petrolului din 1970 și recenta pandemie de COVID-19.
De-a lungul diferitelor perioade din istoria sa, Biserica a cunoscut o creștere exponențială a zecimilor, darurilor și numărului de credincioși. „Biserica lui Dumnezeu a dat dovadă de o rezistență care poate fi atribuită doar puterii, prezenței și grijii lui Dumnezeu”, a spus Douglas. „Putem să vedem în mod clar că, chiar și în cele mai dificile vremuri, poporul lui Dumnezeu a rămas credincios ascultării de El.”
Aleși pentru misiune
Ultima parte a prezentării lui Douglas s-a concentrat asupra reperelor în ceea ce privește zecimea și numărul de credincioși asupra istoriei și dezvoltării planurilor de alocare a zecimii și darurilor de la înființarea Bisericii, în 1863, precum și asupra oferirii planificare de către credincioșii adventiști. Douglas a subliniat, de asemenea, importanța unui plan de alocare a zecimii pentru susținerea misiunii la nivel mondial și impactul diferitelor daruri, prezentând mai multe exemple.
Trezorierul CG și-a încheiat mesajul cu un îndemn adresat liderilor și credincioșilor adventiști de pretutindeni: „Am ajuns până aici prin credință, sprijinindu-ne cu încredere pe Domnul nostru”, a spus Douglas. „Vom continua să mergem înainte prin credință, privind spre revenirea Domnului nostru. Nu avem de ce să ne temem pentru viitor, deoarece nu vom uita cum ne-a condus Dumnezeu de-a lungul istoriei noastre. Dumnezeu, Dumnezeul nostru, nu ne-a dat un duh de frică sau de sfială, ci de putere, de dragoste și de stăpânire de sine. Prin urmare, să mergem împreună înainte în misiune pentru a câștiga lumea pentru Hristos. Am fost aleși pentru această misiune.”
Autor: Anais Anderson
Sursa: Adventist Review