Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Misiunea, preocuparea comunicatorilor de pe continentul african

Credincioșii adventiști care slujesc în mass-media s-au întâlnit în Africa de Sud pentru conferința GAiN 2023.

Misiunea, preocuparea comunicatorilor de pe continentul african

Credincioșii adventiști care slujesc în mass-media s-au întâlnit în Africa de Sud pentru conferința GAiN 2023.

Două sute patruzeci de comunicatori adventiști de ziua a șaptea și administratori ai Bisericii s-au reunit în Johannesburg, Africa de Sud, pentru Conferința Global Adventist Internet Network (GAiN) 2023. La evenimentul care a avut loc între 6 și 9 decembrie au participat cei care slujesc în radio, televiziune și presa scrisă și digitală de pe continentul african pentru formare, relaționare, discuții și inspirație.

„Aceasta este o ocazie specială, iar noi nu considerăm că lucrurile sunt de la sine înțelese”, le-a spus președintele Diviziei Africa de Sud – Oceanul Indian (SID), Harrington Akombwa, comunicatorilor prezenți la sesiunea de deschidere din seara zilei de 6 decembrie. „Vă urăm bun venit și vă mulțumim că ați organizat această întâlnire aici, pentru a vedea ce poate face Dumnezeu pentru și prin noi.” Sediul SID se află în apropiere, în Pretoria. Celelalte două sedii regionale se află în Abidjan, Coasta de Fildeș (Divizia Africa Centrală și de Vest) și în Nairobi, Kenya (Divizia Africa Centrală și de Est).

În discursul de deschidere, directorul Departamentului Comunicare al Bisericii Adventiste mondiale, Williams Costa Jr., a prezentat pe scurt modul în care Departamentul Comunicare și site-ul Bisericii au trecut de la un model centrat pe organizație la un model mai mult axat pe misiune. „Credem că Departamentul Comunicare există pentru a susține misiunea Bisericii”, le-a spus Costa celor prezenți.

El a subliniat apoi rolul cheie al comunicării adventiste de a chema oamenii să Îl cunoască pe Isus și voia Lui prin studierea Cuvântului Său. El a explicat, de asemenea, rațiunea care stă la baza eforturilor Departamentului Comunicare de a transmite rapoarte și povești pentru a inspira credincioși adventiști și alți oameni deopotrivă.

„Nicio familie nu supraviețuiește fără comunicare”, le-a reamintit Costa participanților la GAiN. „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea trebuie să vorbească despre modul în care Duhul Sfânt lucrează în diferite părți ale lumii. Acestea nu sunt știri de divertisment. Sunt mijloace de inspirație, iar această inspirație ne oferă asigurarea că suntem poporul lui Dumnezeu, familia Lui, și ne ajută să ne integrăm și să ne unim în calitate de familie mondială”, a spus el.

Costa a subliniat, de asemenea, scopul misionar al oricărei inițiative a comunicatorilor adventiști și a detaliat câteva dintre modalitățile prin care este atins prin intermediul știrilor, al mijloacelor digitale și chiar al filmelor de lung metraj. „Trebuie să inspirăm, să motivăm, să folosim toate căile posibile pentru a le oferi oamenilor speranță”, a spus el.

Inteligența artificială generativă în slujire

În cea de-a doua parte a sesiunii de deschidere, Emmanuel Arriaga, inginer Google și prezbiter în cadrul Bisericii Adventiste, a discutat despre „Inteligența artificială generativă în lucrarea de slujire”. El a prezentat aspecte tehnice ale noilor instrumente dezvoltate de la lansarea ChatGPT în noiembrie 2022.

Acestea includ modele lingvistice mari, „un tip de inteligență artificială care utilizează tehnici de învățare profundă și seturi mari de date pentru a înțelege, a genera și a prezice conținut nou”.

Implicații asupra misiunii

Arriaga a subliniat apoi ceea ce se află în spatele unora dintre aceste evoluții și implicațiile asupra slujirii.

El a menționat că noile instrumente ajută la transformarea departamentului comunicare, ajută la personalizarea comunicării cu credincioșii, analizează cantități mari de date și descoperă modele.

De asemenea, a subliniat cât de important este pentru Biserica Adventistă să învețe cum să evalueze și să utilizeze noile instrumente în îndeplinirea misiunii. „Astăzi există o competiție intensă pentru inimi și minți, iar dacă vrem să transmitem dragostea lui Isus trebuie să ne redirecționăm eforturile și să găsim cele mai eficiente modalități de a ne îndeplini rolul”, a spus Arriaga.

În același timp, a recunoscut Arriaga, există un risc inerent tehnologiei AI precum ChatGPT, iar experții abia încep să înțeleagă unele dintre implicațiile ei. Cu toate acestea, AI poate fi un instrument eficient dacă este folosit corect, a subliniat el.

Arriaga a evidențiat, de exemplu, utilizarea inteligenței artificiale în cercetare. „Nu ar trebui să fie folosită ca sursă principală”, a spus el, „dar este utilă pentru a identifica potențialele direcții de concentrare pe un anumit subiect. Acest lucru este important, deoarece uneori [cercetătorul] nu știe de unde să înceapă. Inteligența artificială generativă vă poate oferi suficient pentru a începe și vă poate ajuta să economisiți timp, organizând date a căror procesare ar dura zile sau chiar săptămâni întregi”, a explicat el.

În general, a spus Arriaga, și în ciuda provocărilor, noile instrumente oferite de inteligența artificială pot contribui la transformarea inițiativelor adventiste în multiple moduri. Ele pot fi atuuri puternice pentru misiune.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print