Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Un document descoperit recent clarifică aspecte legate de începuturile adventismului

Un periodic tipărit de milleriți în iulie 1844 este revelator, spun istoricii Bisericii.

Un document descoperit recent clarifică aspecte legate de începuturile adventismului

Un periodic tipărit de milleriți în iulie 1844 este revelator, spun istoricii Bisericii.

Un document vechi de 179 de ani descoperit recent aduce lumină asupra nașterii Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, înainte de organizarea oficială a confesiunii. Documentul descoperit de Michael Campbell, absolvent al Southern University, este primul număr al periodicului The Hope of Israel [Speranța lui Israel], o publicație millerită tipărită la 19 iulie 1844 și editată de Joseph Turner și John Pearson Jr.

Milleriții erau adepții cunoscutului predicator baptist William Miller și credeau că Isus urma să revină pe Pământ în 1844. Mișcarea millerită a dus, în cele din urmă, la formarea Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.

Campbell, care este director al Biroului pentru Arhive, Statistici și Cercetare în cadrul Diviziei Nord-Americane a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a descoperit documentul în timpul convenției „Women in Adventist History”, care a avut loc în luna octombrie la Washington Adventist University din Takoma Park, Maryland, în timp ce studia colecția de patrimoniu a universității.

Potrivit lui Campbell, descoperirea documentului este importantă din mai multe motive. În primul rând, el oferă o dată mai precisă pentru publicarea primului număr al periodicului The Hope of Israel, care până acum era doar estimată.

„Acesta este un document important pentru istoricii adventiști”, a scris Campbell. „Până acum, presupuneam doar când a început publicarea The Hope of Israel. Acum știm că a început în vara anului 1844 cu un grup de milleriți în cercurile cărora James și Ellen White erau foarte activi.”

În al doilea rând, documentul descrie o conferință timpurie a milleriților care s-a desfășurat la Megquier Hill în West Poland, Maine. Conferința a avut loc cu mai puțin de un an înainte ca Ellen Harmon să prezinte public prima ei viziune la o altă conferință desfășurată în același loc.

Ellen Harmon, devenită mai târziu Ellen White, a fost unul dintre pionierii Bisericii Adventiste, care crede că darul spiritual al profeției s-a manifestat în slujirea ei. Ea a avut prima viziune în timpul unei întâlniri de rugăciune desfășurate în casa unui vecin din Portland, Maine. Potrivit relatării ei, lui Ellen White i s-a arătat o serie de scene care descriau istoria mântuirii, de la crearea lumii până la revenirea lui Hristos și locuirea Noului Ierusalim. Viziunea a subliniat, de asemenea, importanța credinței adventiste în judecata viitoare și nevoia pregătirii personale.

Documentul ne oferă, de asemenea, o perspectivă asupra vieții dinaintea Marii Dezamăgiri din 1844, numită astfel după reacția milleriților atunci când Isus nu s-a întors pe Pământ așa cum se așteptau, eveniment care avea să inspire înființarea Bisericii Adventiste. Într-un episod al podcastului „Adventist Heritage”, Campbell a spus: „Ei așteptau revenirea lui Hristos pe 22 octombrie 1844, de unde și numele The Hope of Israel. Îl așteptau pe Isus să vină ca acea speranță metaforică”.

În plus, documentul descoperit recent face referire și la evenimente importante din punct de vedere istoric. De exemplu, pe ultima pagină a periodicului se află un articol care abordează aboliționismul, o problemă controversată la acea vreme.

„Pe ultima pagină există ceea ce se numește «Statistici uimitoare» și vorbește despre misiuni și lucrarea misionară… [Și spune, de asemenea, că] toți acești oameni au fost înrobiți, iar populația de sclavi crește cu o rată de 75.000 pe an”, a declarat Campbell în podcast. „Adică, vezi câți oameni sunt convertiți prin lucrarea misionară, dar numărul lor nu ține pasul cu creșterea numărului de sclavi și de oameni care nu au acces la Evanghelie.”

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print