Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Servicii stomatologice gratuite pentru sute de persoane din Cuba

O echipă de studenți și cadre didactice a organizat clinici în colaborare cu oficiali din domeniul sănătății publice.

Servicii stomatologice gratuite pentru sute de persoane din Cuba

O echipă de studenți și cadre didactice a organizat clinici în colaborare cu oficiali din domeniul sănătății publice.

Un grup de studenți și cadre didactice din cadrul Facultății de Medicină Dentară a Universității Loma Linda a călătorit recent în Havana, Cuba, pentru a se implica în primul târg de sănătate orală. Cele două clinici de patru zile au fost coordonate de Uniunea Cubaneză a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea și de biroul pentru culte și sănătate publică din Cuba. Potrivit organizatorilor, mai mult de 300 de persoane au beneficiat de asistență stomatologică gratuită în timpul târgului.

Gary A. Kerstetter, director și profesor în cadrul Facultății de Medicină Dentară a Universității Loma Linda, împreună cu o echipă formată din studenți în anii III și IV au efectuat plombe, periaje și extracții. O mână de stomatologi și profesioniști adventiști locali au asistat la efectuarea procedurilor. Clinicile au fost organizate la Seminarul Teologic Adventist din Havana (SETAC) și la Clinica de Sănătate Publică din districtul Boyeros din Havana. Echipa i-a oferit, de asemenea, fiecărui pacient educație în domeniul sănătății orale.

„Am reușit să facem parte dintr-o misiune în domeniul sănătății orale, oferindu-le studenților o experiență clinică și o experiență culturală, precum și oportunitatea de a ajuta oamenii”, a declarat Kerstetter.

Echipa de la Loma Linda a adus un aparat portabil cu raze X, instrumente dentare, echipamente și consumabile, a spus Kerstetter. „Pe fiecare dintre cele cinci scaune disponibile au fost consultați zilnic între șase și opt pacienți.”

Clinicile au fost extraordinare, a declarat Orquídea Ferrer Hurtado, director al Christian Medical Services Network, o organizație care colaborează cu profesioniști din domeniul sănătății prin intermediul Ministerului Sănătății din Cuba.

Ferrer, care este și profesor în cadrul Facultății de Medicină Dentară din Havana, a declarat că intervenția condusă de echipa de la Universitatea Loma Linda a însemnat foarte mult pentru ea și pentru cei 10 profesioniști din domeniul sănătății care i s-au alăturat pentru a ajuta la clinicile stomatologice. „Am putut să ajutăm, să împărtășim experiențe profesionale și să vorbim despre modul în care funcționează lucrurile aici”, a spus Ferrer. „Ei au învățat de la noi, iar noi am învățat de la ei, iar acesta este un aspect important.”

„Le sunt mai mult decât recunoscătoare lui Dumnezeu și acestor studenți care au venit să ne ajute, care au făcut o lucrare magnifică pentru mine și copiii mei”, a declarat Yaremis Leyva Ross, beneficiară a proiectului.

„Târgul de sănătate orală a deschis o ușă”, a declarat Heber Paneque, directorul Departamentului Sănătate în cadrul Uniunii Adventiste din Cuba. Printre beneficiarii târgului de sănătate orală s-au numărat credincioși adventiști și persoane din comunitate. „Suntem incredibil de recunoscători. Am văzut cum a făcut numeroși oameni fericiți și simțit că și autoritățile guvernamentale au fost mulțumite de târgul de sănătate orală”, a spus el. „Știm că acesta va deschide noi uși pentru ca Universitatea Loma Linda să continue să slujească omenirii așa cum Își dorește Dumnezeu”.

Obed Carrera, managerul de program pentru studenții Universității Loma Linda, a declarat că în ultimii șase ani au avut loc mai multe călătorii în Cuba. Printre acestea s-au numărat călătorii misionare multidisciplinare de două ori pe an, dar anul acesta a adus un nou tip de servicii medicale, a spus el.

Carrera și Kerstetter au călătorit în Cuba cu o lună înainte de evenimentul propriu-zis pentru a trece în revistă logistica cu liderii Bisericii și oficialii guvernamentali.

Crystal Robinson, care a călătorit în calitate de asistentă medicală a echipei și care a făcut timp de mai mulți ani parte din echipele care au călătorit în Cuba, a declarat că ultima călătorie a fost o binecuvântare.

„Studenții își amintesc cel mai mult de rezistența oamenilor, văd cât de fericiți și recunoscători sunt și că sunt dispuși să îți dea tot ce au pentru a-și arăta recunoștința”, a declarat Robinson.

„A fost o călătorie care ne-a schimbat viața”, a spus Kerstetter. „Sperăm să avem mai multe ocazii de a manifesta compasiune pentru oamenii din Cuba.”

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare al Uniunii Adventiste

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print