O prezentare susținută în cadrul conferinței Global Adventist Internet Network (GAiN) Africa ce a avut loc în Johannesburg, Africa de Sud, le-a cerut liderilor adventiști din domeniul comunicării să se familiarizeze cu noile tehnologii fiind orientați spre misiune.
Prezentarea din 7 decembrie a lui Michael Peechatt, credincios adventist de ziua a șaptea, fost inginer de software în cadrul Apple și specialist în inteligență artificială, a încercat să sublinieze modul în care noile tehnologii pot ajuta comunicatorii să simplifice și grăbească împlinirea misiunii de a transmite Evanghelia în întreaga lume.
Peechatt, care este predicator laic și instructor al Școlii de Sabat în biserica sa din California, Statele Unite, a comparat și a tras concluzii din relatările biblice despre turnul Babel și Cincizecime. Aceste evenimente, a spus Peechatt, sunt unele dintre cele mai importante lecții de comunicare menționate în Biblie. În același timp, el a vorbit despre potențialele pericole ale inteligenței artificiale și le-a recomandat celor prezenți să fie conștienți de ele și să îi avertizeze pe oameni cu privire la amăgirile din timpul sfârșitului.
O poveste neobișnuită
În introducerea prezentării lui, Peechatt a relatat ceea ce a numit povestea „nebunească” a vieții lui, care, în opinia lui, a influențat ceea ce face în prezent. El a povestit că tatăl lui a fost preot catolic în India, mama lui este columbiană, iar cei doi s-au cunoscut în New York. Deși a crescut într-un cămin creștin, a ajuns la concluzia că Biblia și creștinismul erau mecanisme de control pentru a-i forța pe oameni să acționeze într-un anumit fel și pentru a forța guvernele să controleze populația. „Nu știam că acolo unde este Duhul lui Dumnezeu este libertate”, a spus Peechatt.
El a povestit cum, în cele din urmă, originile lui din sudul Indiei l-au determinat să mediteze la moștenirea creștină din țara tatălui său. Potrivit tradiției, Toma, unul dintre ucenicii lui Isus, a ajuns în sudul Indiei în anul 52 d.Hr. pentru a predica Evanghelia.
„Am început să mă întreb cum a reușit o persoană care vorbea aramaica să transmită Evanghelia în acea regiune”, a spus Peechatt. „M-a ajutat să descopăr adevărul uimitor poate cel mai important eveniment de comunicare, relatat în Faptele Apostolilor 2”, a spus el, referindu-se la revărsarea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Isus prezenți în Ierusalim în ziua Cincizecimii și la darul limbilor, primit ulterior. „Ei au predicat în mai multe limbi și să ajungă la atât de mulți oameni!”, a spus Peechatt.
În cazul lui, această călătorie l-a condus la scrierile pionierei Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, Ellen G. White, și la Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.
Turnul Babel și Cincizecimea
În următoarea parte a prezentării lui, Peechatt a comparat ceea ce s-a întâmplat la turnul Babel cu ceea ce s-a întâmplat la Cincizecime pentru a medita asupra implicațiilor pentru comunicarea contemporană în contextul misiunii.
„La turnul Babel, oamenii erau uniți, dar altfel [decât la Cincizecime]”, a spus Peechatt. „Când oamenii erau uniți în rebeliune față de Dumnezeu, El le-a încurcat abilitățile. Dar când apostolii au vrut să predice despre [Isus], li s-a dat puterea de a predica în orice limbă.” El a adăugat: „La turnul Babel încercau să își construiască drumul spre Dumnezeu, dar la Cincizecime, Duhul lui Dumnezeu a coborât la ei. Sper că în lucrarea noastră în domeniul comunicării, în misiunea acestei Biserici, puteți recunoaște [această diferență]”.
Este o diferență fundamentală în momentul în care începem să folosim cele mai recente tehnologii, a subliniat Peechatt. „Dacă îndeplinim propria lucrare, dacă ne separăm de Dumnezeu, putem ajunge să respingem piatra de temelie, care este Isus.”
Încredere în tehnologie sau în Hristos
Pe această bază teologică, Peechatt a aprofundat apoi unele aspecte tehnice ale celor mai recente progrese în materie de inteligență artificială, învățare automată, statistică și implicațiile lor asupra vieții și slujirii.
În primul rând, le-a reamintit participanților la GAiN Africa: „datele pe care le folosiți pentru a crea modelele au un impact direct asupra rezultatelor… Au un impact direct asupra societății, asupra modului în care Biserica avansează și, în cele din urmă, asupra încrederii noastre – în tehnologie sau în Hristos”.
În partea mai tehnică a prezentării, Peechatt a analizat faptul că oamenii de știință se bazează pe modele lingvistice vechi de zeci de ani pentru a duce inteligența artificială la noi culmi. El a urmărit dezvoltarea inteligenței artificiale de la n-grame, care puteau prezice următorul cuvânt și secvență de cuvinte pe baza datelor introduse în timpul învățării. În cele din urmă, el a discutat despre ChatGPT, un mod mult mai avansat de a folosi un model similar.
„Acestea sunt doar niște instrumente, nu sunt diferite de un computer și, cu toate acestea, avem ramificații foarte practice”, a spus Peechatt. „În slujirea în domeniul comunicării, puteți folosi imagini generate pentru prezentări, pentru a le folosi în social media etc. Dar sfatul meu este să nu folosiți acele imagini așa cum sunt. Folosiți-le ca punct de plecare”, i-a sfătuit el pe participanți.
Peechatt a subliniat, de asemenea, importanța conștientizării preconcepției celui care face cererea. „Cu ChatGPT, puteți obține un răspuns personalizat, dar asta nu înseamnă că este întotdeauna corect”, a spus el. „Întotdeauna trebuie să validați răspunsurile. Dar aceste instrumente vă pot accelera fluxul de lucru, creativitatea și vă pot ajuta să ajungeți la mult mai multe persoane.”
Amăgirile din timpul sfârșitului și tehnologia
În același timp, a spus Peechatt, cu cât înțelegem mai bine cum funcționează aceste instrumente, cu atât vom fi mai puțin predispuși la unele dintre amăgirile care vor urma. „Și pentru că misiunea noastră este de a predica Evanghelia, ar trebui să fim primii interesați de aceste instrumente. Ar trebui să învățăm cum pot fi dezvoltate, cum pot fi aplicate, astfel încât să putem evita să fim amăgiți.” El a citat cartea lui Ellen G. White, Tragedia veacurilor, în care ea scria: „Satana s-a pregătit îndelung pentru efortul final de a amăgi lumea… Puțin câte puțin, a pregătit calea pentru capodopera amăgirii în dezvoltarea spiritismului. El nu și-a împlinit încă pe deplin planurile, dar o va face în timpul care a mai rămas”.
Peechatt a împărtășit că în urmă cu mai mulți ani, atunci când a citit pentru prima dată această declarație, a avut unele îndoieli. „Spiritism? Dar lumea nu devine din ce în ce mai atee?”, s-a întrebat el. Dar, odată cu ultimele progrese în domeniul tehnologiei, a ajuns să înțeleagă mai bine acea declarație, a spus el, și tehnologia care le permite oamenilor să „vorbească” cu rudele lor moarte prin intermediul unor clone digitale.
Există chiar și unele aplicații care înregistrează poveștile și vocea unei persoane, promițând să stocheze vocea cuiva pentru totdeauna și permițându-i acestuia să „discute cu tine virtual”, a spus Peechatt.
„Aceasta este tehnologie; nu este nimic ciudat. Dar, pe măsură ce ne transmitem mesajul, oamenii trebuie să știe despre acest lucru, altfel ar putea exista amăgiri grave care ar putea fi duse mai departe”, a spus el.
De aceea, Peechatt a cerut să ne concentrăm asupra contactului personal și a mărturiei pentru a împărtăși mesajul atemporal al lui Dumnezeu dincolo de tehnologiile zilei. „Nu exagerați cu ingineria mesajului”, a spus el. „Dincolo de orice tehnologie, fiți lideri pentru Hristos.”
Sursa: Adventist Review