Campusul Adventist din Collonges-sous-Salève, Franța, a găzduit un eveniment care a sărbătorit drepturile omului și împlinirea a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.
Evenimentul s-a întins pe parcursul a două zile, atrăgând atenția asupra semnificației libertății și a rolului ei esențial în promovarea bunăvoinței și înțelegerii, în special prin prisma libertății religioase.
Sfârșitul de săptămână a început cu predica provocatoare susținută în dimineața zilei de sâmbătă, 9 decembrie, de Ganoune Diop, directorul Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Diop a explorat tema libertății ca principiu fundamental și suprem al dragostei lui Dumnezeu, așa cum este exprimată în Biblie. Mesajul lui a rezonat cu participanții, subliniind interconectarea dintre libertate și dragoste, credință și drepturile omului.
După-amiaza a fost marcată de o conferință valoroasă axată pe istoria Declarației Universale a Drepturilor Omului și situația actuală a drepturilor omului – și a libertății religioase în special – la nivel mondial. Intervențiile au abordat probleme presante, dificultăți și demersuri actuale pentru protejarea dreptului fundamental la libertate religioasă al tuturor ființelor umane.
Pe când soarele apunea, campusul a prins viață cu ceremonia de premiere a persoanelor și programelor care au avut contribuții importante la promovarea libertății religioase.
Pastorul Viorel Dima a fost recunoscut pentru activitatea remarcabilă în domeniul apărării libertății religioase în România, CILRAP înmânându-i premiul de excelență. CILRAP a recunoscut și potențialul tânărului profesor de drept Ivan dos Santos și contribuția lui la activitatea CILRAP, subliniind dedicarea lui în organizarea evenimentelor centrului.
Premiul Internațional Beach [premiul poartă numele regretatului Bert B. Beach] i-a fost acordat fostului secretar general al Association Internationale pour la Défense de la Liberté Religieuse (AIDLR), Maurice Verfaillie, în semn de recunoaștere a eforturilor lui neobosite de promovare și apărare a libertății religioase, atât în calitate de director al Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă din cadrul Diviziei Inter-Europene (EUD), cât și în calitate de secretar general al AIDLR. O distincție postumă i-a fost conferită lui Pierre Lanarès pentru devotamentul lui neclintit față de libertatea religioasă și față de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.
Duminică, evenimentul a continuat cu cea de-a patra ediție a tradiționalului Marș pentru Drepturile Omului, simbolizând efortul colectiv pentru respectarea libertății și demnității umane. Pornind de la biserica La Madeleine din Geneva, marșul s-a încheiat în Campusul Adventist din Collonges-sous-Salève, simbolizând unitatea și devotamentul participanților din diferite medii și credințe față de apărarea drepturilor omului.
Punctul culminant al evenimentului l-a reprezentat un concert pentru drepturile omului desfășurat în campus, sărbătorind puterea muzicii și a artelor ca mijloace de înțelegere a păcii. Atmosfera a fost marcată de optimism și solidaritate, demonstrând angajamentul comun de a crea o lume în care drepturile omului sunt respectate și protejate.
Ediția din acest an a fost posibilă datorită colaborării și sprijinului CILRAP, Campusul Adventist din Salève și AIDLR, reprezentate de John Graz, Jean-Phillip Lehman și, respectiv, Paulo Macedo.
La eveniment au fost prezenți oficiali ai Organizației Națiunilor Unite, lideri ai EUD, reprezentanți ai filialelor naționale ale AIDLR, ai Uniunii Franco-Belgiene și ai Conferinței Elvețiene Franco-Italiene, precum și participanți din cadrul comunității, subliniind devotamentul față de principiile libertății religioase și susținerea ei.
Mário Brito, președintele EUD și AIDLR, și-a exprimat sprijinul pentru eveniment. „Sunt deosebit de fericit să mă aflu astăzi aici”, a declarat el, „și sunt satisfăcut să văd că este posibil să ne unim pentru cauze nobile. Ne-am adunat aici din medii diferite, cu responsabilități și roluri diferite, reprezentând diverse instituții și organizații. Dar, în mod fundamental, cu credința noastră comună în libertate, cu scopul unic de a o asigura, cu reprezentarea singulară a voinței noastre de a păși pe calea comună a apărării ei.”
Următoarea ediție a evenimentului din Collonges-sous-Salève este programată în anul 2025. Anticiparea viitoarelor întâlniri subliniază importanța durabilă a promovării libertății, dialogului, înțelegerii și cooperării pentru construirea unei societăți în care libertatea religioasă și drepturile fundamentale ale omului sunt cu adevărat universale și susținute de toți.
Sursa: Adventist News Network și Departamentul Comunicare