Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Pastorul Viorel Dima, premiat pentru activitatea lui în domeniul apărării și promovării libertății religioase

Centre International pour la Liberté Religieuse et les Affaires Publiques (CILRAP, Centrul Internațional pentru Libertate religioasă și Afaceri Publice) l-a premiat pe pastorul Viorel Dima în cadrul comemorării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Pastorul Viorel Dima, premiat pentru activitatea lui în domeniul apărării și promovării libertății religioase

Centre International pour la Liberté Religieuse et les Affaires Publiques (CILRAP, Centrul Internațional pentru Libertate religioasă și Afaceri Publice) l-a premiat pe pastorul Viorel Dima în cadrul comemorării a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Campusul Adventist din Collonges-sous-Salève, Franța, a găzduit un eveniment care a sărbătorit drepturile omului și împlinirea a 75 de ani de la adoptarea Declarației Universale a Drepturilor Omului.

Evenimentul s-a întins pe parcursul a două zile, atrăgând atenția asupra semnificației libertății și a rolului ei esențial în promovarea bunăvoinței și înțelegerii, în special prin prisma libertății religioase.

Sfârșitul de săptămână a început cu predica provocatoare susținută în dimineața zilei de sâmbătă, 9 decembrie, de Ganoune Diop, directorul Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă din cadrul Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Diop a explorat tema libertății ca principiu fundamental și suprem al dragostei lui Dumnezeu, așa cum este exprimată în Biblie. Mesajul lui a rezonat cu participanții, subliniind interconectarea dintre libertate și dragoste, credință și drepturile omului.

După-amiaza a fost marcată de o conferință valoroasă axată pe istoria Declarației Universale a Drepturilor Omului și situația actuală a drepturilor omului – și a libertății religioase în special – la nivel mondial. Intervențiile au abordat probleme presante, dificultăți și demersuri actuale pentru protejarea dreptului fundamental la libertate religioasă al tuturor ființelor umane.

Pe când soarele apunea, campusul a prins viață cu ceremonia de premiere a persoanelor și programelor care au avut contribuții importante la promovarea libertății religioase.

Pastorul Viorel Dima a fost recunoscut pentru activitatea remarcabilă în domeniul apărării libertății religioase în România, CILRAP înmânându-i premiul de excelență. CILRAP a recunoscut și potențialul tânărului profesor de drept Ivan dos Santos și contribuția lui la activitatea CILRAP, subliniind dedicarea lui în organizarea evenimentelor centrului.

Premiul Internațional Beach [premiul poartă numele regretatului Bert B. Beach] i-a fost acordat fostului secretar general al Association Internationale pour la Défense de la Liberté Religieuse (AIDLR), Maurice Verfaillie, în semn de recunoaștere a eforturilor lui neobosite de promovare și apărare a libertății religioase, atât în calitate de director al Departamentului Relații Oficiale și Libertate Religioasă din cadrul Diviziei Inter-Europene (EUD), cât și în calitate de secretar general al AIDLR. O distincție postumă i-a fost conferită lui Pierre Lanarès pentru devotamentul lui neclintit față de libertatea religioasă și față de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

Duminică, evenimentul a continuat cu cea de-a patra ediție a tradiționalului Marș pentru Drepturile Omului, simbolizând efortul colectiv pentru respectarea libertății și demnității umane. Pornind de la biserica La Madeleine din Geneva, marșul s-a încheiat în Campusul Adventist din Collonges-sous-Salève, simbolizând unitatea și devotamentul participanților din diferite medii și credințe față de apărarea drepturilor omului.

Punctul culminant al evenimentului l-a reprezentat un concert pentru drepturile omului desfășurat în campus, sărbătorind puterea muzicii și a artelor ca mijloace de înțelegere a păcii. Atmosfera a fost marcată de optimism și solidaritate, demonstrând angajamentul comun de a crea o lume în care drepturile omului sunt respectate și protejate.

Ediția din acest an a fost posibilă datorită colaborării și sprijinului CILRAP, Campusul Adventist din Salève și AIDLR, reprezentate de John Graz, Jean-Phillip Lehman și, respectiv, Paulo Macedo.

La eveniment au fost prezenți oficiali ai Organizației Națiunilor Unite, lideri ai EUD, reprezentanți ai filialelor naționale ale AIDLR, ai Uniunii Franco-Belgiene și ai Conferinței Elvețiene Franco-Italiene, precum și participanți din cadrul comunității, subliniind devotamentul față de principiile libertății religioase și susținerea ei.

Mário Brito, președintele EUD și AIDLR, și-a exprimat sprijinul pentru eveniment. „Sunt deosebit de fericit să mă aflu astăzi aici”, a declarat el, „și sunt satisfăcut să văd că este posibil să ne unim pentru cauze nobile. Ne-am adunat aici din medii diferite, cu responsabilități și roluri diferite, reprezentând diverse instituții și organizații. Dar, în mod fundamental, cu credința noastră comună în libertate, cu scopul unic de a o asigura, cu reprezentarea singulară a voinței noastre de a păși pe calea comună a apărării ei.”

Următoarea ediție a evenimentului din Collonges-sous-Salève este programată în anul 2025. Anticiparea viitoarelor întâlniri subliniază importanța durabilă a promovării libertății, dialogului, înțelegerii și cooperării pentru construirea unei societăți în care libertatea religioasă și drepturile fundamentale ale omului sunt cu adevărat universale și susținute de toți.

Sursa: Adventist News Network și Departamentul Comunicare

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print