Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

O școală adventistă din Australia organizează un program de Crăciun în limbajul semnelor

Aceasta este una dintre inițiativele din regiune care încearcă să li se adreseze și persoanelor cu dizabilități.

O școală adventistă din Australia organizează un program de Crăciun în limbajul semnelor

Aceasta este una dintre inițiativele din regiune care încearcă să li se adreseze și persoanelor cu dizabilități.

Traseul tematic Road to Bethlehem [Drumul spre Betleem] cu interpretare în limbajul semnelor a făcut posibil ca persoanele cu deficiențe de auz să experimenteze pentru prima dată dramatizarea poveștii nașterii lui Isus. Organizată de Mountain View Adventist College din Sydney, Australia, pe 26 noiembrie, inițiativa incluzivă care a folosit limbajul semnelor a reprezentat un parteneriat între Christian Services for the Blind & Hearing Impaired (CSBHI, Servicii creștine pentru persoane cu deficiențe de văz și auz) și Mountain View Adventist College.

Pe traseul tematic de la ora 19:00, special adaptat pentru comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz, au participat șapte adulți și cinci copii, de la familii tinere la pensionari. Printre aceștia s-a aflat și o femeie surdă și oarbă care a experimentat evenimentul prin simțul tactil și prin cel olfactiv, bucurându-se în special de grădina zoologică gratuită cu animale de companie. „Ea a exprimat faptul că experiența a adus la viață poveștile pe care le citise în Biblia în Braille”, a declarat coordonatoarea CSFBHI, Coralie Schofield.

Ideea inițiativei i-a aparținut pastorului stagiar Jessica Stekla din cadrul Conferinței Greater Sydney a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, care a intrat în contact cu comunitatea persoanelor cu deficiențe de auz prin intermediul activității sale pastorale. „A fost modalitatea perfectă de a reduce prăpastia dintre biserică și comunitatea surzilor, mai ales în timpul unui eveniment sărbătorit de toată lumea precum Crăciunul”, a spus Stekla.

Deoarece la ea au asistat și oameni obișnuiți, traseul tematic cu interpretare în limbajul semnelor a fost, de asemenea, o ocazie de sensibilizare. „Pentru mulți a fost, probabil, prima întâlnire cu o persoană surdă”, a subliniat Stekla.

Potrivit acesteia, grupul obișnuit a devenit mai conștient de ajustările făcute pentru grupul de surzi pe măsură ce reprezentația continua. „Am observat că grupul a devenit mai atent la ele de fiecare dată, asigurându-se că toți puteau să vadă interpretul.”

„Sperăm că această experiență poate inspira oameni din comunitatea adventistă să învețe mai multe despre oportunitățile pe care le avem de a ajunge la o populație la care, altfel, nu s-ar ajunge și chiar să caute să învețe ei înșiși limbajul semnelor”, a adăugat Stekla.

Programul de Crăciun interpretat în limbajul semnelor este doar una dintre inițiativele Bisericii Adventiste din Australia prin care se urmărește implicarea persoanelor cu dizabilități. La începutul anului 2023, Departamentul de Producție al Adventist Media și CSFBHI s-au unit pentru a crea prima serie video cu interpretare în limbajul semnelor.

De asemenea, potrivit unui raport recent, două noi specializări din cadrul programului de exploratori încearcă să crească gradul de conștientizare cu privire la dizabilități în Australia. Specializările sunt menite să îi pregătească pe exploratori să recunoască și să comunice mai bine cu persoanele cu dizabilități.

Toate aceste inițiative fac parte din activitatea Departamentului Slujirea persoanelor cu posibilități speciale, cu sediul la Conferința Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Maryland, Statele Unite, care li se adresează persoanelor cu dizabilități, concentrându-se asupra potențialului lor, au declarat liderii departamentului.

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print