Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Respectarea Sabatului îți poate întări relația cu Dumnezeu?

Când vrei să te apropii de cineva, încerci în mod firesc să petreci mai mult timp cu acea persoană.

Respectarea Sabatului îți poate întări relația cu Dumnezeu?

Când vrei să te apropii de cineva, încerci în mod firesc să petreci mai mult timp cu acea persoană.

Sabatul săptămânal reprezintă ocazia perfectă pentru a petrece intenționat timp în rugăciune, cu Dumnezeu.

La urma urmei, este o zi pusă deoparte pentru a-L recunoaște și a-L sărbători în calitate de Creator al nostru.

Pentru a profita la maximum de ocazia de a-ți aprofunda relația cu Isus, hai să analizăm:
• Ce este Sabatul
• Cum îl putem folosi pentru a apropia de Dumnezeu
• Studierea Bibliei pentru a înțelege mai bine dragostea lui Dumnezeu
• Cum să ne apropiem de Dumnezeu prin închinare
• Construirea unor relații centrate pe Hristos la biserică
• Înălțarea inimilor noastre spre Dumnezeu în rugăciune
• Petrecerea timpului cu alți credincioși
• Observarea dragostei lui Dumnezeu exprimate prin natură
• Cum ne ajută Sabatul să Îl punem pe Dumnezeu pe primul loc

CE ESTE SABATUL?

Sabatul este o zi de odihnă, în care renunțăm la responsabilitățile săptămânale obișnuite pentru a onora rolul lui Dumnezeu de Creator al lumii.

De fapt, Sabatul datează încă din Grădina Edenului.

Aceasta a fost intenția inițială a lui Dumnezeu cu privire la Sabat – să fie un timp petrecut cu El în care să ne bucurăm de tot ceea ce a creat pentru noi.

De aceea, în cea de-a șaptea zi a creației, Dumnezeu a binecuvântat ziua de Sabat și „a sfințit-o”.

În ziua a șaptea, Dumnezeu Și-a sfârșit lucrarea pe care o făcuse, și în ziua a șaptea S-a odihnit de toată lucrarea Lui pe care o făcuse. Dumnezeu a binecuvântat ziua a șaptea și a sfințit-o, pentru că în ziua aceasta S-a odihnit de toată lucrarea pe care a făcut-o în creație.
Geneza 2:2-3 (EDCR)

Dumnezeu a încetat lucrarea Sa de creație pentru a fi exemplu pentru noi. Nu numai trupul are nevoie de odihnă fizică – trebuie să ne odihnim și mintea și să ne reînviorăm sufletul.

Timp de 24 de ore, începând de vineri la apusul soarelui, nu ne concentrăm asupra listelor de sarcini de îndeplinit, nu ne ocupăm de afaceri și nu așteptăm ca alții să ne servească. Ne facem timp pentru a ne apropia de Creatorul nostru.

Așadar, hai să aflăm cum ne putem apropia de Creatorul nostru în ziua de Sabat.

CUM PUTEM PROFITA LA MAXIMUM DE ACEASTĂ OPORTUNITATE A SABATULUI?

Putem folosi ziua de Sabat pentru a ne apropia Dumnezeu, utilizând acest timp pentru a afla mai multe despre El și făcând activități care să ne țină gândurile îndreptate spre El și spre creația Lui.

Timpul de calitate este important în orice relație, așa că, bineînțeles, este important în relația ta spirituală cu Dumnezeu.

Iar timpul de calitate nu înseamnă neapărat să ai timp, ci să îți faci timp.

Imaginează-ți că vii acasă de la serviciu și soțul/soția pregătește cina. Treci pe lângă el/ea și te întinzi repede pe canapea. Poate că strecori un salut rapid înainte de a te pune la curent cu e-mailurile de la serviciu, cu televizorul deschis pe fundal.

Apoi, când e timpul de culcare, înainte de a adormi spui ceva despre programul tău de a doua zi.

Evident, dacă acest tipar ar continua, relația voastră ar avea de suferit. Atunci când fiecare interacțiune este grăbită, relațiile nu devin niciodată mai profunde.

Nu, nu este greșit să îți verifici e-mailurile sau să îți verifici programul pentru a doua zi. Trebuie să acordăm adesea atenție acestor lucruri.

Însă lucrurile mărunte care se adună și ne consumă atenția sunt cele care ne pot împiedica, de asemenea, să urmărim în mod activ o relație cu Dumnezeu.

După cum ți-ai face timp pentru un prieten pentru a consolida acea relație, relația ta cu Dumnezeu este consolidată atunci când îți faci timp să-L cunoști mai bine.

Iată câteva modalități de a face acest lucru.

STUDIEREA BIBLIEI ÎN SABAT

Ce mod mai bun de a te conecta cu Dumnezeu decât să citești Cuvântul Său?

Aflăm chiar că Isus „în Sabat a intrat în sinagogă și S-a ridicat să citească” (Luca 4:16, EDCR). Studierea Scripturii a fost timp îndelungat o tradiție de Sabat, atât în grup, cât și individual.

Sabatul ne oferă timp liber pentru a citi și a medita asupra pasajelor citite. Încearcă să ții un caiet sau un jurnal lângă Biblie, astfel încât să poți nota orice întrebări sau gânduri care îți vin în minte în timp ce studiezi.

Nu uita să te rogi înainte, în timpul și după studiu. Fă din acest timp nu doar un timp de studiu, ci și un timp de comuniune cu Cel despre care dorești să afli mai multe.

Citirea Bibliei ne poate arăta și alte moduri de a petrece timp cu Dumnezeu.

De exemplu, citirea Psalmilor ne poate învăța exemple de laudă, rugăciune și închinare.

ÎNCHINAREA ÎN SABAT

Lauda și adorarea lui Dumnezeu, așa cum îl vedem pe David făcând în Psalmi, ne permit să ne concentrăm pe cât de uimitor și incredibil este El.

Când întâmpinăm Sabatul de 24 de ore la apusul de vineri seara, ne putem acorda inimile la un spirit de închinare.

… închinătorii adevărați se vor închina Tatălui în duh şi în adevăr…
Ioan 4:23

Doamne, Tu ești Dumnezeul meu; pe Tine Te voi înălța! Laud Numele Tău, căci ai făcut lucruri minunate; planurile Tale făcute mai dinainte s-au împlinit cu credincioșie.
Isaia 25:1

De aceea, fiindcă primim o împărăție care nu se clatină, să-I fim recunoscători lui Dumnezeu și să-I aducem astfel o închinare plăcută, cu evlavie și cu frică.
Evrei 12:28 (EDCR)

Închinarea este o expresie sinceră a adorației și respectului. Ea poate lua mai multe forme:
• Muzica (ascultare, intonare, interpretare)
• Rugăciune
• Meditație
• Mărturie despre ceea ce a făcut Dumnezeu
• Servicii divine de închinare la biserică/închinare împreună cu alții

Biblia ne oferă multe exemple în care poporul lui Dumnezeu cântă, strigă, bate din palme sau pur și simplu se roagă împreună. Toate în numele suveranității și iubirii lui Dumnezeu.

Oricare ar fi forma de închinare pe care o alegi, să știi că Dumnezeu se bucură de ea. Ceea ce contează este sinceritatea ta.

FRECVENTAREA BISERICII ÎN SABAT

Această formă de închinare, lăudându-L pe Dumnezeu împreună cu o comunitate, este o modalitate foarte bună de a ne apropia de Dumnezeu, deoarece ne apropiem împreună cu alte persoane care cred în El și Îl caută.

Biblia vorbește chiar despre „o adunare sfântă” în Sabat, sau o adunare a poporului lui Dumnezeu (Leviticul 23:3).

Atât israeliții, cât și primii creștini se întâlneau pentru a se închina și a se încuraja unii pe alții în fiecare Sabat.

Când au ieșit afară, [cei dintre neamuri] i-au rugat să le vorbească și în sabatul următor despre aceste lucruri. Și după ce s-a împrăștiat adunarea, mulți dintre iudei și dintre prozeliții evlavioși au mers după Pavel și Barnaba, care stăteau de vorbă cu ei și-i îndemnau să rămână în harul lui Dumnezeu. În sabatul următor, aproape toată cetatea s-a adunat să asculte cuvântul Domnului.
Faptele Apostolilor 13:42-44 (EDCR)

Să veghem unii asupra altora, ca să ne îndemnăm la dragoste și la fapte bune, fără a neglija adunarea noastră, cum au unii obiceiul! Dimpotrivă, să ne îndemnăm unii pe alții, și aceasta cu atât mai mult, cu cât vedeți că se apropie Ziua!
Evrei 10:24-25 (EDCR)

Este bine din mai multe puncte de vedere pentru credincioși să se întâlnească, să învețe și să se închine împreună. A fi o parte activă a familiei de credincioși a lui Dumnezeu poate fi o binecuvântare foarte mare pentru tine și familia ta în fiecare săptămână.

Iar Isus promite că, atunci când ne adunăm împreună, Duhul Său este acolo cu noi:

Căci, acolo unde sunt doi sau trei adunați în Numele Meu, sunt şi Eu în mijlocul lor.
Matei 18:20

După cum avem o nevoie înnăscută de comunitate în viața noastră de zi cu zi, avem nevoie și de comunitatea altor credincioși. Dumnezeu este un Dumnezeu relațional, iar noi toți tânjim după legături cu sens. Prin aceste legături profunde cu ceilalți, putem Îl putem înțelege mai profund pe Dumnezeu.

RUGĂCIUNEA ÎN SABAT

Din moment ce ne facem timp pentru Dumnezeu în Sabat, este ocazia perfectă pentru a ne îmbogăți viața de rugăciune.

Rugăciunea presupune direcționarea intenționată a atenției noastre spre Dumnezeu.

La fel ca atunci când stăm cu un prieten, există contact vizual, nu pălăvrăgim și e clar faptul că suntem aici pentru a asculta, a împărtăși și a reflecta împreună. Și în cazul rugăciunii există o intenționalitate similară, chiar dacă nu Îl putem „vedea” pe Dumnezeu stând cu noi.

Prin rugăciune Îl putem auzi mai clar pe Dumnezeu comunicând cu noi. Putem folosi rugăciunea pentru a-L lăuda pe Dumnezeu, a ne mărturisi păcatele, a ne exprima recunoștința și a-I cere îndrumare.

Ci tu, când te rogi, intră în odăița ta, încuie-ți ușa şi roagă-te Tatălui tău, care este în ascuns; şi Tatăl tău, care vede în ascuns, îți va răsplăti.
Matei 6:6

Isus le-a spus o pildă despre faptul că trebuie să se roage mereu și să nu renunțe.
Luca 18:1

Rugăciunea ne ajută să ne apropiem de Dumnezeu într-un mod semnificativ și personal. De aceea, Biblia ne încurajează, de asemenea, să ne rugăm neîncetat (1 Tesaloniceni 5:17). Dumnezeu ne invită să ne rugăm oricând, oriunde și în orice mod.

Dar Sabatul este o zi specială care ne permite să ne concentrăm mai profund asupra relației cu Dumnezeu, fără nicio altă distragere. Nu trebuie să ne simțim grăbiți sau împiedicați de sarcinile din timpul săptămânii.

PĂRTĂȘIA CU ALȚI CREDINCIOȘI ÎN SABAT

După cum am stabilit deja, Sabatul este un timp minunat pentru a ne apropia de alți credincioși care ne încurajează în umblarea noastră cu Isus.

Putem învăța multe unii de la alții și, prin apropierea de ei, putem vedea diferitele laturi ale Dumnezeului nostru Creator. Fiind un Dumnezeu relațional care a apreciat unicitatea și cooperarea, putem vedea diferite fațete ale „personalității” lui Dumnezeu exprimate în cei pe care i-a creat.

Iar prin faptul că ne întâlnim pentru a studia Cuvântul lui Dumnezeu sau a petrece timp cu alte persoane având un scop spiritual, urmăm exemplul ucenicilor lui Isus și al creștinilor din biserica primară.

Ei stăruiau în învățătura apostolilor, în părtășie, în frângerea pâinii şi în rugăciuni.
Faptele Apostolilor 2:42 (EDCR)

Prezența prietenilor care să te responsabilizeze este, de asemenea, importantă pentru dezvoltarea spirituală. Perspectiva altora cărora le pasă de Dumnezeu și de noi este neprețuită. Iar în calitate de creștini ne putem ajuta reciproc în momentele grele și să ne mângâiem și să ne zidim unii pe alții (1 Tesaloniceni 5:11, EDCR).

Așa cum fierul ascute fierul, tot astfel și omul însuși îl face mai ager pe semenul său.
Proverbe 27:17 (NTR)

Purtați-vă sarcinile unii altora şi veți împlini astfel legea lui Hristos.
Galateni 6:2

BUCURAȚI-VĂ DE NATURĂ ÎN SABAT

Din moment ce Sabatul este o sărbătoare a creației, este logic să sărbătorim puterea creatoare a lui Dumnezeu petrecând timp în natură.

Având o zi pusă deoparte, putem reflecta la dragostea lui Dumnezeu pentru noi prin frumusețea creației Sale. Bucură-te de aerul proaspăt, de peisajele colorate și de cerul maiestuos. Experimentează liniștea și calmul pe care le poți obține lăsând în urmă agitația.

Biblia vorbește despre modul în care ne putem apropia de Dumnezeu prin intermediul naturii. Dumnezeu se descoperă prin lucrarea Sa.

Într-adevăr, însușirile Sale nevăzute – puterea Sa veșnică și dumnezeirea Sa – se văd lămurit de la crearea lumii, fiind înțelese prin cele create…
Romani 1:20 (EDCR)

Lumea din jurul nostru mărturisește despre puterea lui Dumnezeu. Atunci când Îl căutăm, Îl vedem în fiecare lucrare a creației. Chiar dacă pământul este viciat de păcat, strălucesc încă licăriri ale măreției creativității lui Dumnezeu.

Cerurile spun slava lui Dumnezeu, şi întinderea lor vestește lucrarea mâinilor Lui. O zi istorisește alteia acest lucru, o noapte dă de știre alteia despre el. Şi aceasta, fără vorbe, fără cuvinte, al căror sunet să fie auzit, dar răsunetul lor străbate tot pământul şi glasul lor merge până la marginile lumii.
Psalmii 19:1-4

Ar putea fi chiar util să îți iei Biblia cu tine atunci când ieși în natură. Citește relatarea creației, mai ales pasajul în care se vorbește despre Sabat. Admiră frumusețea din jurul tău, meditând la modul în care Dumnezeu a petrecut primul Sabat.

RESPECTAREA SABATULUI NE AJUTĂ SĂ ÎL PUNEM PE DUMNEZEU PE PRIMUL LOC

Ne facem timp pentru ceea ce este important pentru noi. Dacă există ceva ce ne dorim în viața noastră, adesea rearanjăm tot ce putem pentru a-i face loc.

Adevărul este că toți suntem ocupați, dar cu toții facem în fiecare zi alegeri cu privire la modul în care ne petrecem timpul. Fiecare dintre noi are același număr de ore și minute într-o zi.

Ce este important pentru tine?

Dumnezeu ne-a poruncit să sfințim ziua de Sabat pentru binele nostru. Dar doar pentru că face parte din legea lui Dumnezeu, nu înseamnă că Sabatul reprezintă o listă de lucruri pe care să le facem sau să nu le facem.

De fapt, Sabatul ne-a fost dat ca un dar al harului lui Dumnezeu. Asemenea tuturor legilor lui Dumnezeu, scopul lui este să ne aducă și să ne asigure fericirea, capacitatea de a iubi, puterea și devotamentul față de El, Cel care ne-a creat și ne susține
viața.

Respectăm Sabatul din dragoste pentru Creatorul nostru – nu pentru că trebuie să o facem.

Și odată ce înțelegem semnificația Sabatului zilei a șaptea, a pune deoparte acest timp în fiecare săptămână poate deveni ceva ce așteptăm cu nerăbdare. Poate fi revigorant să descoperi cum Sabatul îți oferă timp pentru a te odihni și a te apropia de Dumnezeu.

A face din Sabat o prioritate Îl onorează pe Dumnezeu și exprimă recunoștința noastră pentru faptul că El ne-a creat pe noi și lumea în care trăim.

Exprimă, de asemenea, credința că, deși am stricat lumea pe care ne-a dat-o, El încă ne permite să avem o relație cu El. Iar acest lucru ne îndreaptă atenția spre Cer… când ne vom bucura de creația Sa perfectă, fără pata păcatului.

Acceptarea Sabatului în acest fel te poate apropia de Dumnezeu în moduri pe care poate nu ți le-ai fi imaginat niciodată și poate fi o mostră din măreția Sa creatoare, pe care o vom experimenta pe deplin într-o zi, după revenirea lui Isus.

În acest Sabat, apropie-te de Dumnezeu și închină-te alături de alți credincioși într-o biserică adventistă de ziua a șaptea din apropierea ta.

Sursa: Adventist.org

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print