Respectarea Sabatului îți poate întări relațiile de familie

Știai că respectarea Sabatului poate contribui la întărirea familiei tale?

Respectarea Sabatului îți poate întări relațiile de familie

Știai că respectarea Sabatului poate contribui la întărirea familiei tale?

La urma urmei, este un timp pus deoparte de Dumnezeu pentru a ne bucura de tot ceea ce a creat El – de la aerul pe care îl respirăm până la oamenii cu care intrăm în contact în fiecare zi.

Îndepărtându-ne de muncă, de școală și de toate celelalte obligații și factori de stres din timpul săptămânii, ne putem bucura de odihnă și de comuniune cu Dumnezeu. Acest lucru ne permite să ne apropiem de cei din jurul nostru.

Hai să vedem exact cum ne poate oferi Sabatul un timp intenționat și de calitate pentru a ne întări relațiile cu cei pe care îi iubim.
• Trecere în revistă: De ce a fost creat Sabatul?
• Cum este Sabatul benefic pentru familii?
• Ce au făcut familiile din Biblie pentru propria dezvoltare spirituală?
• Idei pentru a sărbători Sabatul împreună cu familiile noastre (și cu prietenii)

În primul rând, să ne reamintim motivul pentru care a fost creat Sabatul și modul în care este perfect pentru a uni familiile, în timp ce se concentrează asupra lui Dumnezeu.

DE CE A FOST CREAT SABATUL?

Sabatul a fost creat ca un dar în cea de-a șaptea zi a creației (Geneza 2:1-3). În săptămâna creației, Dumnezeu a avut în vedere binele nostru. El știa câtă nevoie urma să avem de un timp pus deoparte pentru a ne înviora inimile obosite și pentru a ne aminti cât de mult ne iubește.

El știa, de asemenea, cât de important este să ne luăm un timp pentru a ne bucura de bunătatea creației Sale și în frumoasele relații care fac parte din ea.

Cuvântul „Sabat” provine din ebraicul shabbat, care înseamnă a opri sau a face o pauză cu scopul de a se odihni.

În primul shabbat, imediat după ce a creat lumea, Dumnezeu Și-a oprit lucrarea și S-a odihnit în ziua a șaptea, bucurându-se de ceea ce tocmai făcuse, pentru a fi un exemplu pentru noi.

După o zi lungă de muncă, suntem epuizați. Avem nevoie de odihnă fizică. Binecuvântarea Sabatului ne reface din punct de vedere fizic, spiritual și emoțional:
• În Sabat ne putem odihni fizic.
• Putem să ne reconectăm cu Dumnezeu citind Cuvântul Său și fiind în prezența Sa
• Prin aceste lucruri, putem să ne întărim relațiile de familie și să contribuim la împlinirea nevoilor emoționale ale celorlalți.

Așadar, haideți să analizăm mai îndeaproape modul concret în care Sabatul ne ajută să ne îmbogățim relațiile, în special cu membrii familiilor noastre.

CUM ESTE SABATUL BENEFIC PENTRU FAMILII?

Adevărata odihnă este mai benefică decât ne dăm seama. Dacă ne luăm timp să facem o pauză, putem să ne concentrăm asupra lucrurilor cu adevărat importante în viață.

În timpul săptămânii avem tendința de a uita să acordăm prioritate relațiilor deoarece suntem prinși în termene limită, proiecte, treburi casnice etc.

Sabatul ne ajută să ne reordonăm prioritățile.

Dumnezeu știa că un timp prestabilit, rezervat, este extrem de benefic pentru a menține relații puternice. Relațiile trebuie hrănite, deoarece altfel, în timp, se pot răci.

Așadar, nu este de mirare că familiile care petrec mai mult timp împreună sunt mai puternice și mai fericite.

De fapt, doar timpul și apropierea pot fi suficiente pentru a crea noi prietenii. Prezența constantă a cuiva ne ajută să creăm legături în moduri de care nici măcar nu suntem conștienți sau pe care nu le putem exprima întotdeauna în cuvinte.

Și acest lucru se poate întâmpla în mod regulat între noi și Dumnezeu și între noi și cei dragi nouă în fiecare Sabat.

Pentru înțelege mai bine acest lucru, haideți să vedem ce spune Scriptura.

CE AU FĂCUT FAMILIILE DIN BIBLIE PENTRU A PROPRIA DEZVOLTARE SPIRITUALĂ?

Este planul lui Dumnezeu ca familiile să se închine și să se roage împreună. Vedem în cartea Deuteronomul că rugăciunea, închinarea și cunoașterea lui Dumnezeu erau încurajate să facă parte dintr-un regim zilnic:

Iar cuvintele acestea pe care ți le poruncesc astăzi să le ai în inima ta.
Să le repeți fiilor tăi și să vorbești de ele când vei fi acasă, când vei fi în călătorie, când te vei culca și când te vei trezi.
Să le legi ca un semn pe mână și să-ți fie ca niște însemne între ochi.
Să le scrii pe ușorii casei tale și pe porțile tale.
Deuteronomul 6:6-9 (EDCR)

Pentru poporul lui Dumnezeu, credința face parte din viața de zi cu zi. Părinții trebuie să își învețe copiii Scripturile și poruncile lui Dumnezeu, inclusiv Sabatul.

Scriindu-i lui Timotei, Pavel spune:

Îmi amintesc de credința ta neprefăcută, care s-a înfiripat întâi în bunica ta Lois și în mama ta, Eunice, și sunt încredințat că și în tine.
2 Timotei 1:5 (EDCR)

Tu să rămâi în lucrurile pe care le-ai învățat şi de care ești deplin încredințat, căci știi de la cine le-ai învățat: din pruncie cunoști Sfintele Scripturi, care pot să-ți dea înțelepciunea care duce la mântuire, prin credința în Hristos Isus.
2 Timotei 3:14-15

Mama și bunica lui Timotei l-au învățat să fie un urmaș credincios al lui Hristos. Ce moștenire minunată de transmis generațiilor viitoare.

Putem învăța atât de multe de la oamenii credincioși din Biblie. De asemenea, putem folosi exemplul lui Isus pentru a învăța modalități de a respecta Sabatul în familie.

În Biblie, Isus:
• S-a odihnit prin comuniune cu Dumnezeu și cu alții (Matei 27:58-60)
• A vindecat bolnavi (Marcu 3:1; Ioan 5:2; Ioan 9; Luca 13)
• I-a învățat pe oameni despre dragostea lui Dumnezeu (Matei 12:19; Marcu 1:21; Marcu 6:2)
• A petrecut timp de calitate cu cei dragi și a mâncat împreună cu ei (Matei 12; Luca 14:1)

Putem folosi aceste activități ca puncte de plecare pentru alte idei. Implicarea în lucruri care se aliniază cu acțiunile lui Isus în Sabat ne poate restabili relațiile de familie și ne poate aduce mai aproape de Tatăl nostru ceresc.

IDEI PENTRU A SĂRBĂTORI SABATUL ÎN FAMILIE

Respectarea Sabatului înseamnă, de fapt, să îți petreci timpul concentrându-te asupra acelor lucruri din viață care contează cu adevărat. Încearcă să planifici activități de Sabat care te pot aduce mai aproape de Dumnezeu și de familia ta.

Crearea unor tradiții de familie pentru Sabat vă poate ajuta să faceți din această zi una de care să vă bucurați și pe care să o așteptați cu nerăbdare. De asemenea, poate crea legături mai puternice între noi și Dumnezeu.

Unele dintre aceste tradiții se pot învârti în jurul:
• Pregătirii pentru Sabat
• Începerii Sabatului
• Plăcerii meselor de Sabat
• Petrecerii unui timp de calitate cu Dumnezeu, unii cu alții și cu alți credincioși

Hai să le explorăm pe fiecare dintre acestea în detaliu pentru a găsi modalități de a ne întări familiile.

  1. PREGĂTIREA PENTRU SABAT

Pregătirea pentru Sabat vă va ajuta:
• Să anticipați Sabatul și să vă simțiți mai odihniți.
• Să formați legături mai strânse, îndeplinind sarcini împreună

În primul rând, respectarea Sabatului este mult mai ușoară atunci când nu trebuie să vă îngrijorați cu privire la lucruri precum:
• Ce veți mânca toți
• Dacă este curat în casă
• Dacă aveți la îndemână lucrurile de care veți avea nevoie de-a lungul sfârșitului de săptămână

Pregătirea casei pentru Sabat este primul pas pentru a vă asigura că puteți să vă odihniți cu adevărat. Este ușor să te simți în continuare stresat dacă mediul tău este încă dezordonat sau plin de proiecte pe jumătate făcute.

În al doilea rând, implicarea în activitățile de pregătire este o modalitate excelentă de a petrece timp de calitate împreună. Dacă îndepliniți sarcini împreună, toată lumea joacă un rol în a petrece un Sabat special.

Iată câteva moduri în care puteți lucra împreună pentru a vă pregăti înainte de ziua de Sabat, astfel încât aceasta să fie cât mai odihnitoare:
• Faceți curățenie în casă
• Alimentați mașinile
• Faceți cumpărături
• Planificați meniul pentru Sabat
• Pregătiți mâncarea din timp
• Alegeți hainele pe care le veți purta la biserică
• Cumpărați lucrurile de care aveți nevoie în weekend

Rotiți, de asemenea, sarcinile săptămânal, dacă simțiți că acest lucru v-ar putea ajuta. De exemplu, într-o săptămână, copiii pot planifica meniul și pot ajuta la cumpărături, iar în altă săptămână pot ajuta la curățenie.

Sau, în fiecare săptămână, familia voastră poate decide asupra unei anumite părți a casei la care să adauge decorațiuni de Sabat, precum lumânări de Sabat, un verset biblic înrămat, un decor special al mesei sau o amintire a creației lui Dumnezeu, precum un buchet de flori sălbatice pe care le-ați cules împreună.

Acestea sunt doar câteva exemple despre cum pregătirea pentru Sabat poate implica toți membrii familiei. Când lucrăm împreună ne hrănim relațiile și așteptăm cu nerăbdare odihna rezultatului final: Sabatul.

Când vine vorba de familia voastră, voi vă cunoașteți cel mai bine. Ați putea să vă gândiți la tot felul de lucruri pe care abia așteptați să le faceți (sau să nu le faceți!) în fiecare săptămână, pe măsură ce vă pregătiți pentru Sabat.

  1. ÎNCEPUTUL SABATULUI

Fiecare membru poate juca un rol în întâmpinarea Sabatului în fiecare vineri seara și în a face ca acesta să fie special.

Pentru câteva idei despre cum să facem acest lucru, câteva tradiții evreiești pentru respectarea Sabatului pot reprezenta un punct de plecare amuzant, cu o bază biblică.

Deoarece Sabatul începe la apusul soarelui, unii oameni aprind „lumânări de Sabat”, iar un membru al familiei alege un pasaj din Biblie pe care să îl citească.

Puteți face ca acest lucru să fie specific familiei voastre, fiecare membru citind versetul biblic preferat sau cântând împreună un cântec de laudă.

De asemenea, în loc să salutați oamenii cu „Bună ziua”, ca în orice altă zi a săptămânii, încercați să vă salutați cu „Sabat fericit!”.

  1. PLĂCEREA MESELOR DE SABAT

Una dintre cele mai eficiente modalități de a forma o legătură cu oamenii este prin mâncare, nu-i așa? Așa că ar fi logic să facem din mesele de Sabat un moment special de care să ne bucurăm împreună.

O masă specială vineri seara și sâmbătă după-amiaza este o modalitate foarte bună de a vă relaxa și de a vă bucura de lucrurile preferate în timp ce sărbătoriți Sabatul.

Pentru a o face și mai specială, vă puteți crea propriile tradiții alimentare care să facă parte din sărbătorirea Sabatului.

Poate că vineri seara mâncați întotdeauna supă cu pâine evreiască challah.

Sau poate că faceți pizza preferată sau faceți limonadă proaspătă.

Bineînțeles, nu trebuie să aveți același tip de mâncare în fiecare săptămână. De fapt, este vorba de a face ca această zi să fie o zi deosebită pentru familia voastră și de a petrece timp împreună. Adaptați-vă tradițiile la ceea ce îi place familiei voastre.

(ATENȚIE: Nu lăsați tradițiile să devină mai importante decât părtășia – sau sănătatea voastră! Dacă, în timp, unele lucruri devin stresante sau obositoare, sau dacă pur și simplu vă pierdeți din entuziasmul inițial, nu uitați că prioritare sunt timpul de odihnă, relațiile și concentrarea asupra lui Dumnezeu. Nu pune prea multă presiune asupra ta sau a familiei tale).

  1. ACTIVITĂȚI SPECIALE DE SABAT

Stabilirea unor activități speciale rezervate pentru Sabat te poate ajuta să petreci timp cu Dumnezeu, să le slujești altora și să petreci un timp deosebit cu familia ta.

Pentru început, întreabă-ți familia ce activități le-ar plăcea să facă în Sabat. (Acestea ar putea deveni, eventual, tradiții sau ritualuri de Sabat de care să vă bucurați și de care să vă amintiți). Chiar și faptul că vă gândiți împreună la aceste tradiții poate fi o activitate în sine!

De exemplu: Poate că familia voastră ar dori să se trezească devreme în dimineața de Sabat pentru a lua împreună micul dejun sau pentru o plimbare în natură.

Sau, poate pregătiți împreună un mic dejun delicios cu o zi înainte, astfel încât să puteți dormi toți până târziu!

Sau poate decideți să faceți voluntariat împreună într-un loc precum o cantină pentru săraci, un centru de seniori, o casă de copii, un centru de servicii comunitare etc.

Fiți creativi și lucrați împreună pentru a planifica să faceți ca Sabatul să fie special în fiecare săptămână.

Dar nu uitați niciodată că adevărata binecuvântare a Sabatului este aceea de a ne bucura de creația lui Dumnezeu și de a petrece timp cu cei pe care El ni i-a dat în familiile noastre.

Sabatul nu trebuie să se reducă la cât de creativă poate fi o activitate sau câte lucruri unice puteți face în Sabat etc.

Această zi specială este făcută și pentru a ne reface sufletele. În unele săptămâni, s-ar putea să nu aveți chef să faceți nimic!

Și s-ar putea ca acesta să fie exact lucrul de care tu și familia ta aveți nevoie. Unele sabaturi pot fi sărbătorite prin sabbat, oprindu-vă din orice altceva și relaxându-vă împreună, bucurându-vă unii de compania altora, mulțumindu-I lui Dumnezeu
pentru această oportunitate.

92 DE IDEI DE ACTIVITĂȚI DE SABAT PE CARE FAMILIILE LE POT FACE ÎMPREUNĂ

  1. Bucurați-vă de închinarea de vineri seara cu familia și prietenii
  2. Formulați cereri de rugăciune și rugați-vă împreună
  3. Faceți o drumeție sau petreceți timp în natură
  4. Jucați un joc de cunoștințe biblice
  5. Vizitați un vecin sau un membru al bisericii
  6. Studiați Biblia împreună
  7. Desenați sau ilustrați relatări biblice
  8. Prin activități practice, ilustrați personaje sau povești biblice
  9. Cântați împreună la instrumente muzicale
  10. Citiți cu voce tare o carte de Sabat
  11. Ascultați un podcast despre Sabat
  12. Ascultați povestiri biblice pe CD sau online
  13. Vizitați forumuri pentru a răspunde la întrebările de natură spirituală pe care le adresează oamenii
  14. Invitați o familie mai puțin norocoasă să vă viziteze
  15. Învățați noi cântece de laudă
  16. Scrieți un cântec
  17. Folosiți elemente de conversație bazate pe Biblie pentru a vă conecta unii cu alții
  18. Extrageți subiecte de discuție dintr-o pălărie și vorbiți despre ele
  19. Duceți-i bunătăți vecinului și petreceți timp împreună
  20. Duceți mâncare la un centru pentru persoane fără adăpost sau oferiți-vă voluntari
  21. Vizitați un centru de seniori
  22. Invitați prieteni în parc pentru un foc de tabără și cântece
  23. Organizați o oră de povești biblice în parc
  24. Oferiți-i un studiu biblic unui nou credincios
  25. Scrieți și împărtășiți-vă mărturiile personale
  26. Distribuiți în oraș pliante sau broșuri pe teme biblice
  27. Vizitați văduvele sau persoanele din biserica voastră care nu pot ieși din casă
  28. Recreați o scenă biblică folosind flanelograful
  29. Jucați pantomima pe teme biblice
  30. Uitați-vă prin albume vechi cu fotografii de familie
  31. Colorați într-o carte de colorat cu tematică frumoasă despre natură
  32. Creați liste cu povestiri biblice, animale marine, animale de companie etc. preferate
  33. Mergeți la o vânătoare de obiecte din natură
  34. Vizitați rudele
  35. Mergeți la plimbare
  36. Costumați-vă și faceți o scenetă biblică
  37. Inițiați apeluri video cu prietenii sau membri familiei care locuiesc departe
  38. Scrieți-le scrisori misionarilor și rugați-vă pentru ei
  39. Mergeți cu cortul cu familia sau cu grupul de la biserică
  40. Realizați un puzzle despre natură
  41. Realizați un studiu biblic tematic
  42. Studiați copacii și învățați să îi identificați
  43. Oferiți-vă să aveți grijă de copiii unui părinte singur
  44. Citiți versurile unui imn și discutați despre semnificația lor
  45. Cântați cântece în jurul pianului
  46. Ascultați muzică creștină
  47. Pregătiți o cutie specială de Sabat cu jucării și activități pentru copii
  48. Completați rebusuri din Biblie
  49. Jucați un joc biblic de societate
  50. Rugați-vă împreună afară
  51. Citiți povestiri despre minuni
  52. Rugați-vă pentru familia pe care intenționați să o vizitați săptămâna următoare
  53. Sâmbătă seara, priviți în liniște soarele în timp ce apune
  54. Sunați pe cineva care nu a fost la biserică și spuneți-i că i s-a simțit lipsa
  55. Împărtășiți un lucru pe care îl iubiți unul la celălalt
  56. Vizitați deținuți sau începeți o inițiativă în închisoare
  57. Vizitați o casă de copii
  58. Vorbiți despre cum ar putea fi cerul împreună
  59. Studiați lecția de la Școala de Sabat
  60. Gândiți-vă la întrebări pe care ați vrea să I le puneți lui Isus
  61. Trimiteți-i cuiva care a lipsit de la biserică
  62. Organizați o închinare în familie afară
  63. Scrieți-i o scrisoare lui Isus sau colorați un desen pentru El
  64. Învățați un text de memorat
  65. Invitați acasă pe cineva care nu vă poate întoarce favoarea
  66. Faceți o listă cu lucruri pentru care sunteți recunoscători
  67. Luați la biserică pe cineva care nu are cu cine să meargă cu mașina
  68. Duceți-i reviste sau cărți religioase unui vecin sau prieten care le-ar aprecia
  69. Scrieți-vă cererile de rugăciune și răspunsurile la rugăciuni
  70. Scoateți câinele la o plimbare lungă sau în parc
  71. Duceți-i mâncare unei persoane care nu poate ieși din casă sau unei familii cu un nou-născut
  72. Vineri seara stingeți luminile și folosiți lumânări
  73. Memorați cântece despre versete din Scriptură
  74. Vizitați o rezervație naturală
  75. Invitați pe cineva să meargă la biserică împreună cu familia voastră
  76. Intervievați-l pe cel mai în vârstă membru al bisericii voastre
  77. Confecționați felicitări pentru a i le trimite unei persoane bolnave
  78. Faceți o dioramă cu povestea voastră preferată din Biblie dintr-o cutie de pantofi
  79. Întindeți o pătură pe iarbă și găsiți imagini în nori
  80. „Lecție cu obiecte”: Fiecare persoană alege un obiect și împărtășește o lecție din Biblie folosind acel obiect.
  81. Vorbiți despre cum să cinstim și să respectăm Casa lui Dumnezeu
  82. Scrieți o parabolă în propriile cuvinte
  83. Scrieți o scrisoare pentru un personaj din Biblie
  84. Discutați la cină despre cele mai importante idei ale predicii pastorului
  85. Faceți împreună o plimbare cu bicicleta
  86. Planificați să faceți o faptă bună
  87. Găsiți citate din Evanghelie pe care să le împărtășiți pe rețelele de socializare
  88. Scrieți într-un jurnal al familiei
  89. Culegeți flori și dăruiți-le unui prieten sau vecin
  90. Vorbiți despre valorile familiei și despre ce înseamnă ele pentru voi
  91. Scrieți-i un bilet de mulțumire unei persoane care v-a făcut bine în această săptămână
  92. Mergeți la biserica din localitatea voastră

Atunci când depuneți eforturi pentru a sărbători Sabatul în familie, puteți fi binecuvântați în nenumărate feluri. Biblia ne spune chiar că Dumnezeu dorește ca Sabatul să fie pentru noi „o desfătare” (Isaia 58:13).

Dacă vrei să afli mai multe despre Sabat și despre ceea ce reprezintă el, începe un studiu biblic online.

Sursa: Adventist.org

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print