Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Universitatea Adventistă Friedensau aniversează 125 de ani de existență

Duminică, 11 februarie, biblioteca universității își va deschide porțile pentru vizitatorii expoziției „125 de ani de Friedensau”.

Universitatea Adventistă Friedensau aniversează 125 de ani de existență

Duminică, 11 februarie, biblioteca universității își va deschide porțile pentru vizitatorii expoziției „125 de ani de Friedensau”.

Universitatea Friedensau a fost fondată în 1899, iar în acest an va sărbători 125 de ani de existență. Înființată ca școală misionară și profesională, Universitatea Adventistă Friedensau continuă astăzi tradiția în calitate de instituție adventistă de învățământ recunoscută de stat, în cadrul facultăților de științe sociale și teologie putându-se urma zece programe de licență și masterat.

Pentru a marca această ocazie, universitatea va găzdui pe parcursul anului o serie de evenimente aniversare. Evenimentul de deschidere a festivităților a avut loc duminică, 14 ianuarie 2024, în biblioteca universității. Cel mai mare expert în istoria orașului Fiedensau, dr. Johannes Hartlapp, istoric al bisericii în cadrul Universității Adventiste Friedensau și care cercetează de mulți ani istoria orașului, a citat câteva secvențe din Cronica Friedensau, în curs de redactare.

Următorul eveniment va avea loc duminică, 11 februarie, atunci când biblioteca universității își va deschide porțile pentru vizitatorii expoziției „125 de ani de Friedensau”. Organizarea cronologică a expoziției va reflecta dezvoltarea universității și schimbările care au avut loc de la înființare până în prezent.

Istoricul Universității Adventiste Friedensau

Friedensau a fost o instituție de învățământ încă din 1899. La 19 noiembrie 1899 și-a început activitatea „Școala profesională și de misiune”, institutul care a precedat universitatea, cu doar șapte studenți și în condiții elementare. Școala se afla într-o veche moară de pe răul Ilhe, menționată pentru prima dată în anul 1306.

În următorii 10 ani a fost construit un ansamblu de clădiri mari – de învățământ și rezidențiale – care definesc și astăzi aspectul campusului. În plus, au fost construite ateliere, o fabrică de alimente și un sanatoriu, în conformitate cu modelul educațional al școlii. Acestea au oferit atât o oportunitate de predare practică, cât și o modalitate de a câștiga bani. Înainte de Primul Război Mondial, până la 250 de persoane foloseau anual oportunitățile de formare oferite.

În timpul Primului Război Mondial, Ministerul de Război a înființat în aceste clădiri un spital militar. Abia în 1919 a putut fi reluată activitatea de formare profesională, care a fost extinsă în anii următori cu noi cursuri (economie casnică, asistență medicală, cursuri de nivel secundar în domeniul științei și tehnologiei, cursuri de afaceri și de îngrijirea copiilor). În 1923, numele instituției a fost schimbat în „Seminarul de misiune Friedensau”. În 1930, seminarul a fost acreditat de stat pentru cursurile de economie casnică și afaceri.

Perioada nazistă a adus numeroase restricții, culminând cu închiderea seminarului în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Din nou, clădirile au fost folosite pentru îngrijirea soldaților bolnavi și răniți, mai întâi de Wehrmacht, iar din 1945 de armata sovietică.

Cu ajutorul ministrului landului Saxonia-Anhalt, Erhard Hübener, administrația militară sovietică a permis redeschiderea școlii în 1947, Seminarul de misiune Friedensau fiind prima și singura instituție de învățământ a Bisericii căreia i s-a permis să își reia activitatea didactică în zona de ocupație sovietică.

În perioada Republicii Democrate Germane, guvernul comunist a permis doar formarea angajaților Bisericii. Pe lângă formarea pastorilor, existau și cursuri de un an pentru diaconi. În 1981, standardele ridicate și calitatea formării au dus la schimbarea denumirii în „Seminarul Teologic Friedensau”. Doi ani mai târziu, Conferința Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a acreditat seminarul ca instituție de învățământ superior. Începând cu anul 1980, studenți din alte țări socialiste din Europa de Est și Africa au fost instruiți pentru slujirea pastorală la Friedensau.

La 15 septembrie 1990, Seminarul Teologic a devenit universitate acreditată de stat în urma unei decizii a Consiliului de Miniștri al Republicii Democrate Germane. Ulterior, pe lângă Facultatea de Teologie a fost înființată și o Facultate de Științe Sociale, care oferă programe de licență și masterat din 1992.

În prezent, Universitatea Adventistă Friedensau este o instituție consacrată de învățământ și colaborează în domeniul cercetării cu instituții de pe mai multe continente.

Sursa: EUD News

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print