Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Clinica mobilă din Statele Unite le oferă servicii gratuite haitienilor din Bahamas

Peste 400 de persoane au beneficiat de consultații medicale în trei biserici adventiste de ziua a șaptea.

Clinica mobilă din Statele Unite le oferă servicii gratuite haitienilor din Bahamas

Peste 400 de persoane au beneficiat de consultații medicale în trei biserici adventiste de ziua a șaptea.

Peste 400 de locuitori din comunitățile din Nassau, New Providence, Bahamas, au beneficiat de servicii medicale gratuite datorită unei clinici mobile din Statele Unite. Serviciile medicale și seminarele au făcut parte dintr-o campanie pentru comunitatea haitiană de pe insulă desfășurată în perioada 19 februarie – 23 martie 2024.
Health Care Ministries (HCM), o clinică itinerantă din New York, în colaborare cu Wilson Isnord, coordonator adjunct pentru misiune în cadrul Conferinței Bahamas de Sud a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, și cu trei biserici haitinene din New Providence s-au implicat în organizarea celor cinci zile de consultații medicale gratuite din perioada 19-23 februarie.

„În calitate de pastor, cred în slujirea nevoilor comunității”, a declarat Isnord. În 2019, Isnord a jucat un rol important în transmiterea procedurilor de evacuare comunității haitiene din Abaco în timpul uraganului Dorian, au declarat liderii Bisericii. Această experiență l-a inspirat să exploreze și alte modalități de a susține comunitatea haitiană, cea mai numeroasă comunitate din afara Bahamas.

„Ceea ce se întâmplă în Haiti, în special crizele politice, le creează multora un disconfort emoțional”, a explicat Isnord. „În calitate de lider, am datoria de a găsi o modalitate de a răspunde nevoilor lor – nevoilor mintale, emoționale, spirituale și chiar financiare ale comunității.”

HCM este un grup de voluntari care le oferă asistență medicală gratuită celor din diaspora haitiană, precum și altor persoane în nevoie. Deși HCM are sediul în New York, cadre medicale din New Jersey și Florida i se alătură constant grupului în călătoriile lui anuale, a declarat Daniel Mondesir, fondator și președinte al HCM. Organizația nonprofit și-a început activitatea în Haiti, după ce țara a fost devastată de cutremurul din 2010.

Potrivit lui Mondesir, recent, grupul a fost nevoit să își diversifice destinațiile pentru a ajunge la mai multe persoane din diaspora haitiană. „Se răspândesc în toată lumea și încă suferă”, a spus el, „mulți dintre ei fiind defavorizați în multe părți ale lumii”.

Când a planificat călătoriile, Mondesir a luat în considerare și siguranța voluntarilor, deoarece unii călătoresc împreună cu copii. „Am decis ca până la îmbunătățirea situației din țara noastră să îi ajutăm pe cei în nevoie din locuri mai puțin periculoase și mai sigure pentru noi”, a spus el.

Prima incursiune a grupului în afara Haiti a fost în Republica Dominicană în februarie 2020. La scurt timp după aceea, pandemia de Covid-19 i-a întrerupt planurile până în acest an, când 14 membri au putut călători în Bahamas.

Clinicile au fost găzduite de Biserica Adventistă francofonă, Biserica Adventistă Betel și Biserica Adventistă Eben-Ezer. Misionarii medicali și-au început activitatea dimineața, oferind consultații medicale și medicamente și susținând seminare.

Potrivit lui Sergelyne Cadet-Valeus, specialist în medicină internă și membru al HCM, multe persoane au vizitat clinica pentru probleme de hipertensiune arterială, diabet și colesterol ridicat.

„Am venit cu o mulțime de medicamente [și] informații pentru a-i ajuta pe oamenii din comunitate”, a declarat Cadet-Valeus.

În timpul seminarelor, persoanele au fost invitate să adreseze întrebări pe teme precum cancerul, alimentația și bolile cronice.

Pe lângă asistența medicală, HCM a donat, de asemenea, alimente și îmbrăcăminte pentru persoanele din comunitate.

„[Încercăm să și] educăm oamenii. Să le [dăm] și să le arătăm cum să aibă grijă de ei înșiși sunt lucruri diferite”, a declarat Mondesir. „Am trimis (…) îmbrăcăminte și alimente pentru a le distribui celor nevoiași. Nu doar medicamentele îi ajută”, a adăugat el.

Voluntari ai celor trei biserici adventiste haitiene locale au ajutat, de asemenea, comunitatea. Potrivit unui voluntar al Bisericii Adventiste Eben-Ezer, Gerry Annacius, în vârstă de 16 ani, clinicile precum cea organizată de HCM sunt importante, deoarece îi ajută pe cei lipsiți de drepturi, ceea ce face parte din datoria creștinului.

„Facem, de asemenea, lucrarea lui Dumnezeu ajutând oamenii în general, asigurându-ne că le merge bine și că se simt bine și că primesc îngrijirea medicală de care au nevoie”, a declarat Annacius.

Voluntariatul cu HCM l-a motivat, de asemenea, pe Annacius să continue să își ajute biserica în calitate de misionar în domeniul sănătății.

„Am învățat că a fi cadru medical creștin nu înseamnă doar să știi cum să faci lucruri și să folosești instrumente, ci și să intri în legătură cu oamenii”, a spus Annacius.

Întrucât grupul călătorește în fiecare an în diverse teritorii, a spus Mondesir, ei caută mereu voluntari și persoane care pot ajuta prin alte mijloace. Lucrul important, a spus el, este să ajungă la cât mai mulți oameni. „Știu că nu putem salva lumea, dar putem face o schimbare vizibilă”, a spus Mondesir.

În timpul șederii lor, membrii echipei au prezentat, de asemenea, subiecte pe teme medicale la începutul seriei de prezentări biblice în limba creolă. Seria de prezentări biblice s-a desfășurat sub tema „Lè Wayòm sa va Vini” („Când vine Împărăția”), în perioada 25 februarie – 16 martie.

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare/ Uniunea Adventistă

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print