Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Conferința „Conștiință și libertate”

„Religia și libertatea de exprimare” a fost tema Conferinței „Conștiință și libertate 2023”, organizată de Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (AIDLR).

Conferința „Conștiință și libertate”

„Religia și libertatea de exprimare” a fost tema Conferinței „Conștiință și libertate 2023”, organizată de Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (AIDLR).

Religia și libertatea de exprimare” a fost tema Conferinței „Conștiință și libertate 2023”, organizată de Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (AIDLR) – un ONG cu sediul la Berna și reprezentare oficială la Bruxelles – și găzduită de prestigioasa instituție portugheză Fundação Calouste Gulbenkian.

Mário Brito, președintele AIDLR, a declarat într-un interviu pentru televiziunea publică portugheză: „Toți cei care au venit aici au făcut-o cu scopul de a crea o societate mai dreaptă, în care oamenii să se înțeleagă, cu încredere. Am venit pentru a ne gândi [la] cum putem folosi cât mai bine religia, făcând loc, cu respect, și diferențelor. Vrem ca toată lumea să se poată exprima, să spună ce gândește, să exercite o influență pozitivă – și lucrăm pentru realizarea acestui lucru. Există actori care încearcă să lupte pentru a împiedica acest lucru și nu putem rămâne tăcuți. Ne alăturăm vocea oamenilor de bine, contribuind, într-un mod clar, la binele societății, ceea ce face parte din predicarea Evangheliei.”

Conferința, care a avut loc în perioada 7-8 februarie, în Lisabona, Portugalia, a reunit experți și personalități din domeniul libertății de conștiință, precum și reprezentanți ai cultelor. Aceștia au aprofundat subiectul din perspectiva dreptului, istoriei, teologiei și culturii, fiind prezentate cazuri practice în care aceste două libertăți au intrat în conflict sau au fost în pericol.

„Tema conferinței a fost aleasă ca urmare a unei îngrijorări profunde cu privire la tensiunea actuală dintre libertatea religioasă și cea de exprimare. De-a lungul timpului s-a studiat și a fost elaborată o legislație pentru protejarea discursului religios, despre religie și în legătură cu religia, dar se observă o tensiune crescândă în legătură cu discursul religios în chestiuni de ordin social. Există tendința de a fi redusă la tăcere vocea celor care cred. Trebuie să reflectăm și să încercăm să contribuim la reducerea acestei tensiuni în vederea menținerii respectului pentru ambele dimensiuni ale libertății”, a motivat alegerea temei Paulo Macedo, secretar general al AIDLR. 

La conferință au participat raportorul special pentru pentru libertate religioasă al ONU, Nazila Ghanea (urmăriți interviul), și șeful Secției pentru tratatele privind drepturile omului din cadrul Înaltului Comisar ONU pentru drepturile omului, Ibrahim Salama. Nazila Ghanea a ținut un discurs remarcabil cu privire la rolul raportorului special, prioritățile mandatului său și a realizat o prezentare generală a situației actuale a libertății religioase. Ibrahim Salama (urmăriți interviul), însoțit de Dr. Michael Wiener de la Geneva, a făcut o prezentare detaliată a rolului educației în relația dintre credință și drepturile omului prin intermediul programului ONU #Faith4Rights.

La conferință au participat și reprezentanți ai autorităților portugheze precum Ministrul justiției, Înaltul Comisar pentru Migrații și reprezentanți ai Comisiei pentru libertate religioasă. De asemenea, au fost prezenți: președintele IRLA [International Religious Liberty Association] – la care este afiliată AIDLR – Ganoune Diop (urmăriți interviul); de la Centre International pour la Liberté Religieuse et les Affaires Publiques, John Graz; de la EPRID, platforma ONG-urilor europene împotriva intoleranței religioase, Francesco de Lillo; și directorul executiv al ADRA, João Martins.

Pe lângă reprezentanții oficiali, la conferință au participat aproximativ 80 de vorbitori și invitați, precum cadre universitare, clerici și lideri ai comunităților religioase, jurnaliști și studenți. Printre aceștia s-au numărat secretarii generali ai filialelor naționale ale AIDLR din Austria, Bulgaria, Elveția, Franța, Germania, Italia, România, Spania și Portugalia, aceasta din urmă implicându-se activ în organizarea evenimentului. Implicarea, creșterea și extinderea rețelei filialelor naționale AIDLR reprezintă o prioritate pentru acest mandat al Consiliului de Administrație al AIDLR.

„Conferința a provocat filialele naționale să continue să lucreze și să își intensifice eforturile e a aborda în țările lor aceste probleme și altele legate de libertatea religioasă. Este important ca această mișcare să fie dusă la oameni, mai aproape de cei care suferă și se confruntă cu aceste probleme și care pot contribui la realizarea de schimbări pozitive prin educație, dialog și înțelegere”, a declarat Adama Dieng (urmărește interviul), președintele Comitetului onorific al AIDLR, în cadrul ceremoniei de închidere. 

Mai multe despre AIDLR

Asociația Internațională pentru Apărarea Libertății Religioase (AIDLR) este o organizație neguvernamentală (recunoscută de ONU în 1978) și apolitică. A fost fondată în 1946, la Paris, de medicul franco-elvețian Jean Nussbaum, pentru a apăra libertatea religioasă a tuturor oamenilor din întreaga lume. Din 1985, are statut consultativ la Consiliul Economic și Social al Organizației Națiunilor Unite de la New York și Geneva, precum și la Consiliul Europei de la Strasbourg. Din 1966, sediul său se află la Berna, în Elveția. La 8 noiembrie 2021, Dr. Paulo Macedo a fost numit în funcția de secretar general de Adunarea Generală a AIDLR.

Sursa: EUDNews

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print