Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Liderii Bisericii Adventiste analizează sexualitate umană în contextul învățăturilor biblice

Raportul special al Diviziei Inter-Europene subliniază provocările întâmpinate în domeniul sexualității umane.

Liderii Bisericii Adventiste analizează sexualitate umană în contextul învățăturilor biblice

Raportul special al Diviziei Inter-Europene subliniază provocările întâmpinate în domeniul sexualității umane.

Divizia Inter-Europeană (EUD) a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea a susținut o prezentare specială înaintea membrilor Comitetului Executiv al Bisericii Adventiste mondiale în cadrul ședinței de marți, 9 aprilie 2024, a reuniunii de primăvară. În cadrul acestei întâlniri anuale de lucru care a avut loc la sediul Conferinței Generale din Silver Spring, Maryland, Statele Unite, Mario Brito, președintele EUD, a prezentat provocările recente cu care s-a confruntat divizia. El a subliniat nevoia de răbdare și de procese atente de luare a deciziilor pentru menținerea unității Bisericii și susținerea principiilor ei. „Dorim să asigurăm Biserica mondială că, în abordarea acestor situații dificile, liderii EUD susțin pe deplin teologia, principiile și învățăturile Bisericii”, a declarat Brito.

EUD se află în prima linie a discuțiilor referitoare la sexualitatea umană care se poartă în cadrul Bisericii Adventiste. Divizia, și Biserica Adventistă în general, s-au confruntat cu provocări legate de relațiile intime între persoane de același sex și relația lor cu Biserica, precum și legate de modul în care trebuie să procedeze cu pastorii și liderii care promovează poziții contrare declarațiilor oficiale ale Bisericii cu privire la sexualitatea umană. Ca răspuns, conducerea EUD și-a reafirmat angajamentul față adevărul biblic, demonstrând în același timp compasiune și respect față de toate persoanele.

Brito a recunoscut că, deși Biserica nu ar trebui să respingă persoanele cu o orientare diferită de cea prezentată de Biblie ca fiind ideală, trebuie să îi respectăm pe cei care gândesc și acționează diferit. „Isus a spus: «Căci Dumnezeu nu L‑a trimis pe Fiul [Său] în lume ca să judece lumea, ci ca lumea să fie mântuită prin El»”, le-a reamintit Brito celor prezenți. „În calitate de creștini, de ucenici ai lui Hristos, suntem responsabili de susținerea principiilor biblice și a puterii lui Isus Hristos de a învinge toate neajunsurile noastre.”

Potrivit lui Brito, administratorii EUD au petrecut nenumărate ore în întâlniri și discuții cu liderii uniunilor și conferințelor, precum și în ședințele Comitetului Executiv, pentru a aborda mai multe probleme cu care se confruntă Biserica în domeniul sexualității umane. Una dintre problemele menționate de Brito a fost numărul din septembrie 2023 al Adventisten Heute, publicația oficială a Bisericii Adventiste în limba germană. Numărul s-a axat asupra subiectului LGBTQ+, având o poziție contrară declarațiilor oficiale ale Bisericii Adventiste. Brito a relatat că în urma numeroaselor întâlniri, „cei doi președinți de uniuni au luat inițiativa de a dedica numărul din februarie 2024 al publicației Adventiste Heute prezentării poziției Bisericii cu privire la subiectele LBGTQ+ pentru a compensa viziunea unilaterală a numărului din septembrie 2023”.

Prin urmare, Brito a subliniat importanța dialogului și educației la toate nivelurile Bisericii. „Suntem convinși că trebuie să continuăm educarea credincioșilor adventiști, în special a tinerei generații, pentru a înțelege mai bine conceptul biblic al sexualității și pentru a trăi în conformitate cu idealul lui Dumnezeu.”

RESURSE DESPRE SEXUALITATEA UMANĂ PENTRU PĂRINȚI, PROFESORI ȘI PASTORI

Experiența care le creează dificultăți multor credincioși din cadrul EUD subliniază provocările legate de abordarea sexualității umane în cadrul Bisericii și importanța unui echilibru între adevărul biblic și o abordare plină de compasiune. Într-un raport privind activitatea grupului de lucru pe tema sexualității umane, Audrey Andersson, vicepreședinte al Conferinței Generale, a subliniat că Biserica nu trebuie să se limiteze la formularea de declarații oficiale, cum a făcut în trecut, ci să creeze oportunități pentru conversații oneste despre sexualitatea umană în cadrul Bisericii.

„Sexualitatea umană este un subiect care trebuie discutat în Biserică”, a declarat Andersson în timpul prezentării ei. „Trebuie să vorbim despre ea, să ne împărtășim experiențele și să avem conversații biblice sensibile. Dacă nu purtăm aceste conversații, oamenii vor căuta alte surse, iar ele nu vor reflecta adevărurile biblice.”

Pentru a-i sprijini pe credincioșii adventiști și pe liderii Bisericii în abordarea acestor provocări, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea a promovat site-ul humansexuality.org, lansat anul trecut de grupul de lucru pe tema sexualității umane. Gina Wahlen, editorul site-ului, a subliniat importanța lui, declarând: „Credem că abordarea cea mai plină de compasiune pe care o putem avea este să prezentăm adevărul lui Dumnezeu cu privire la acest dar deosebit de important oferit de Dumnezeu.” Din acest motiv, site-ul oferă un fundament biblic solid pentru înțelegerea sexualității umane și resurse precum articole, relatări, clipuri video și secțiuni de întrebări și răspunsuri.

Andersson a subliniat, de asemenea, importanța promovării site-ului, astfel încât credincioșii adventiști să fie conștienți de această resursă valoroasă. „Site-ul reprezintă începutul conversației”, a declarat Andersson. „Putem să ne dăm peste cap pentru a avea resurse pe site, dar dacă oamenii nu știu că există, ne pierdem timpul.” Liderii Bisericii au fost încurajați să se unească în promovarea acestei resurse pentru pastori, părinți și profesori pe site-urile și în buletinele lor informative. Andersson a remarcat că „nu are nicio valoare dacă oamenii nu o folosesc”.

Pe măsură ce Biserica Adventistă continuă să se confrunte cu provocări legate de sexualitatea umană într-o lume în continuă schimbare, EUD este expresia vie a provocărilor cu care se confruntă comunitatea globală a Bisericii. Modul în care Biserica abordează aceste probleme are implicații profunde asupra unității, misiunii și mărturiei ei publice, continuând să se implice în a oferi resurse accesibile pentru credincioșii adventiști și pentru cei care caută călăuzire biblică cu privire la această temă.

Vizitează site-ul Bisericii Adventiste pe tema sexualității umane: https://www.humansexuality.org/.
Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print