Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Pe fondul închiderii bisericilor și al intensificării violenței, mii de oameni sunt botezați în Haiti

Credincioșii adventiști caută prudenți modalități de a se închina și de a transmite Evanghelia indiferent de locul în care se află.

Pe fondul închiderii bisericilor și al intensificării violenței, mii de oameni sunt botezați în Haiti

Credincioșii adventiști caută prudenți modalități de a se închina și de a transmite Evanghelia indiferent de locul în care se află.

În ciuda intensificării violenței între bande din ultimele luni care afectează activitățile Bisericii din Haiti, conferințele biblice recente au dus la mii de botezuri, au declarat administratorii Bisericii Adventiste din țară.

„Situația actuală a afectat semnificativ activitatea și funcționarea Bisericii și instituțiile ei”, a declarat Pierre Caporal, președintele Uniunii Haitiene de Misiuni a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. Patru dintre cele cinci conferințe și câmpuri misionare au fost afectate direct, printre ele numărându-se și sediul central al Bisericii din Delmas, aflat în centrul orașului Port-au-Prince.

Sunt închise cel puțin 55 de biserici, a precizat Caporal, iar „numărul lor crește de la o săptămână la alta”. Multe școli și instituții nu pot funcționa la capacitate maximă. „Personalul de la sediul uniunii, de exemplu, lucrează din trei locuri diferite”, a spus el.

Caporal și ceilalți lideri lucrează de acasă, sau, când este posibil, din alte locuri aflate în apropiere. Se întâlnesc pe platforma Zoom și vorbesc la telefon pentru a fi la curent cu viața credincioșilor din teritoriu și încearcă să le slujească liderilor din cadrul conferințelor cât mai mult posibil, a explicat el.

La sfârșitul lunii ianuarie, bărbați înarmați au intrat în campusul Universității Adventiste din Haiti, ceea ce a determinat conducerea universității să trimită studenții din cămine acasă și să închidă campusul timp de aproape patru săptămâni.

„Mai mult de 2000 de familii adventiste sunt strămutate, 18 dintre ele fiind familii ale pastorilor și administratorilor conferințelor, iar alte sute de persoane și-au pierdut bunurile”, a explicat Caporal. „Sunt foarte îngrijorat pentru situația credincioșilor noștri, mulți fiind nevoiți să își părăsească locuințele și să locuiască oriunde și peste tot”, a adăugat el.

Liderii Bisericii văd numeroși credincioși adventiști și familiile lor fugind în căutarea siguranței, iar violența și incertitudinea sunt la ordinea zilei, a declarat Caporal.

Bisericile deschise sâmbăta pentru serviciile religioase au programul limitat la doar câteva ore, imediat după prânz, astfel încât credincioșii să aibă timp să ajungă acasă înainte de apusul soarelui. Alți credincioși se întâlnesc în șoproane, case, în spații închiriate sau în aer liber, iar alții urmăresc serviciile religioase online sau ascultă Radio Esperance, postul de radio al Bisericii.

Unele dintre cele mai mari biserici adventiste, cu peste 800 de membri, precum Auditorium de la Bible, Temple no. 1 și Eben-Ezer – care aveau câte două servicii de închinare în fiecare Sabat – și-au închis porțile. Acestea sunt cele mai apropiate de centrul orașului și de palatul național, acolo unde au loc zilnic conflicte armate, au declarat liderii Bisericii.
Deplasarea dintr-un loc în altul chiar și pe distanțe scurte nu este sigură, a spus Caporal.

În mijlocul violenței și dificultăților, Dumnezeu continuă să vegheze asupra poporului Său, a subliniat el.

„Suntem zilnic martori ai manifestărilor îndurării lui Dumnezeu în favoarea Bisericii și a poporului Său”, a declarat el. Biserica a înregistrat un număr fără precedent de botezuri. De la începutul anului au fost botezate mai mult de 4000 de persoane. Unele locuri în care Biserica poate sluji sunt mai favorabile decât altele, iar credincioșii își aduc prietenii și vecinii pentru a afla mai multe despre Evanghelie. Cele 172 de biserici și 186 de grupe din nordul națiunii insulare reușesc să se întâlnească săptămânal.

În general, pasiunea pentru Evanghelie este încă prezentă în inimile credincioșilor adventiști, a spus Caporal. Între 3 și 6 aprilie, Biserica a avut patru zile de post și rugăciune, cerând protecția lui Dumnezeu asupra poporului Său și asupra țării.

„Zilele care ne așteaptă sunt, în continuare, îngrijorătoare, dar vom continua să ne bazăm pe Dumnezeu”, a spus Caporal.

Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) din Haiti ajută de câteva luni mii de familii strămutate cu alimente și produse de primă necesitate în comunitățile grupurilor de risc din țară. În următoarele două luni, ADRA International și ADRA Inter-America le oferă programe educaționale și rechizite copiilor din mai multe comunități.
David Poloche, director ADRA în cadrul Diviziei Inter-Americane, a declarat că va avea loc o campanie specială de strângere de fonduri în cadrul filialelor regionale ale Adventist Laymen’s

Services and Industries (ASi) în beneficiul familiilor adventiste strămutate din Haiti.

„Vrem să ajutăm credincioșii adventiști să se întoarcă acasă, în provinciile lor, atunci când va fi posibil, și să îi ajutăm cu alimente și produse de primă necesitate”, a spus Caporal.

Mai mult de 500.000 de credincioși adventiști sunt răspândiți în cele cinci conferințe și misiuni din Haiti, pe teritoriul cărora se află 1230 de biserici. Uniunea de Misiuni administrează un spital, mai multe clinici, o universitate și zeci de școli și licee.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print