Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Papua Noua Guinee pentru Hristos se încheie cu peste 200.000 de botezuri

De la cultivatori de droguri care au decis să își schimbe viața și sate întregi care L-au ales pe Hristos, până la vindecări miraculoase și puterea Evangheliei care a depășit barierele lingvistice.

Papua Noua Guinee pentru Hristos se încheie cu peste 200.000 de botezuri

De la cultivatori de droguri care au decis să își schimbe viața și sate întregi care L-au ales pe Hristos, până la vindecări miraculoase și puterea Evangheliei care a depășit barierele lingvistice.

Programul „PNG pentru Hristos” s-a încheiat oficial după două săptămâni de programe în Papua Noua Guinee (PNG). Deși încă se mai raportează botezuri, se estimează că numărul lor va depăși 200.000.

La Minj, unde pastorul Ted N.C. Wilson, președintele Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a prezentat seria de prezentări biblice „Apocalipsa speranței”, 3.708 persoane au fost botezate în timpul programului care a durat 16 zile. Alte peste 3.000 de botezuri au avut loc la Ela Beach, Port Moresby, în cadrul Conferinței Papua Centrală, iar aceste cifre reprezintă doar o mică parte din impactul general resimțit în întreaga țară.

Povești despre cultivatori de droguri care și-au ars culturile de marijuana și au fost botezați, despre prizonieri care au răspuns la apeluri, despre sate întregi care au acceptat Evanghelia și solia adventistă, despre vindecări și despre oameni care au înțeles prezentările în propria limbă sunt doar câteva dintre cele relatate.

Pentru cei peste 200 de vorbitori internaționali din Divizia Pacificul de Sud, a fost o experiență inspiratoare și revelatoare.

În timpul petrecut în PNG, Wilson a participat la dedicarea de biserici și centre de influență în locuri precum Mount Hagen, Port Moresby, Lae, Goroka și Madang.

„Principalul motiv pentru care am dorit să avem invitați internaționali a fost instruirea lor”, a declarat pastorul Malachi Yani, președintele Uniunii de Misiuni PNG (PNGUM).

„Vrem ca ei să vină și să vadă de ce Biserica din PNG crește. Vrem să vedem cum crește și Australia, cum crește și Noua Zeelandă și cum crește și Uniunea de Misiuni Trans-Pacific. Sperăm să îi vedem și pe ei desfășurând campanii, așa cum am făcut noi în PNG, și va trebui să mergem și noi în țara lor și să învățăm de la ei. Ne-am amestecat, am învățat și am predicat împreună – pentru învățarea noastră.”

„Sunt încredințat că este foarte important pentru bisericile locale să privească dincolo de ele însele”, a declarat David Butcher, președintele Conferinței Australia de Sud.

Australia de Sud este conferința parteneră cu Misiunea Eastern Highlands Simbu, unde s-au aflat toți cei 10 predicatori trimiși la PNG pentru Hristos.

„Este ușor să ne simțim confortabil acolo unde ne aflăm și să fim egoiști”, a spus Butcher. „Cred că același lucru se întâmplă și cu conferințele, cu uniunile și, evident, cu Divizia, care face parte din întregul câmp mondial. Deci, pentru mine și pentru echipa noastră este minunat să venim aici și să colaborăm cu această provincie pentru că vedem ceva mai mare.

„Aici vedem ceva diferit și sunt atât de multe lucruri pe care le putem învăța de la oamenii de aici. Cred că atunci când le oferim altora, când îi sprijinim pe alții, suntem binecuvântați și pe plan local.”

Miller Kuso este directorul departamentului Școala de Sabat și Lucrarea Personală din cadrul PNGUM și a avut sarcina de a coordona „PNG pentru Hristos”.

„Coordonez activitatea din peste 2.000 de locuri din Papua Noua Guinee și este un mare privilegiu și o onoare pentru mine să vizitez diferite situri din întreaga țară”, a spus el.

„Aș dori să le mulțumesc [celor aproape 300 de vorbitori internaționali] pentru că au susținut Uniunea de Misiuni Papua Noua Guinee pentru a le transmite mesajul de speranță și mântuire oamenilor din această [țară]. Au fost implicați, de asemenea, toți predicatorii din țară – studenți ai Pacific Adventist University și Sonoma Adventist College au mers în cele mai izolate locuri din țară”, a spus Kuso.

O parte a succesului acestui program s-a datorat implicării credincioșilor adventiști. Glenn Townend, președintele Diviziei Pacificului de Sud, care a predicat la Arawa, în Bougainville, a apreciat contribuția voluntarilor care au făcut totul posibil.

„Sunt oameni care stau peste noapte și care se ocupă de sunet și de scenă”, a spus Townend. „Sunt tehnicieni de sunet, de imagine. S-au realizat consultații medicale. Este o muncă de echipă. Este o implicare totală a credincioșilor, iar aceasta este o mișcare de formare de ucenici și îi mulțumim lui Dumnezeu pentru acest lucru.”

Cu un aflux atât de mare de noi credincioși, biserica din PNG își îndreaptă atenția spre dezvoltarea și integrarea lor.

Yani recunoaște provocările pe care le va aduce succesul acestui program. „Creșterea vine cu numeroase provocări”, a spus el. „Nu mai avem suficienți lideri. Nu mai avem biserici destul de mari. Vom avea numeroase provocări cu cei care au venit din alte confesiuni.”

O parte a răspunsului, crede el, constă în implicarea în slujire.

„Dacă suntem o organizație caritabilă, cum ne folosim resursele pentru a schimba efectiv viețile oamenilor? (…) Predicăm despre dragoste, dar acest lucru nu s-a văzut în modul în care schimbăm vieți. Astfel, un lucru asupra căruia Domnul ne-a deschis ochii a fost slujirea celor în nevoie.”

Biserica face acest lucru prin intermediul activității departamentului Oportunități de Slujire Adventiste. „Este unul dintre domeniile cheie în care ne angajăm să ne implicăm”, a spus Yani.

„Sărăcia este unul dintre cei mai mari dușmani din această țară, iar dacă ai oameni care fac parte din această categorie, cum poți să ai grijă de ei?” Departamentul Oportunități de Slujire Adventiste poate ajuta la hrănirea celor flămânzi, la asigurarea de bunuri de primă necesitate și la deservirea persoanelor cu dizabilități.

PNGUM a început și speră să continue să organizeze cursuri de formare în domeniul financiar și ateliere pentru întreprinzătorii mici și mijlocii (IMM-uri), deoarece acestea pot ajuta la menținerea în activitate a celor a căror sursă de venit o reprezintă cultivarea nucilor de betel sau creșterea porcilor. „Organizăm cursuri de formare în toată PNG pentru a-i ajuta să își gestioneze bine banii și să genereze venituri din puținele fonduri pe care le au.”
COVID-19 s-a dovedit a fi o binecuvântare pentru PNGUM, care intenționa să desfășoare „PNG pentru Hristos” în 2020. „Ne gândeam că la momentul respectiv – 2019, 2020 – eram pregătiți. În realitate, nu eram”, a spus Yani.

„Am fost descurajați, pentru că nu puteam să desfășurăm campania”, a spus el. „Dar, pe măsură ce timpul a trecut, biserica s-a organizat rapid pe grupe, pe câmpuri, sub copaci și am început să avem grupe mici, între cinci și zece persoane în fiecare casă. Iar acest număr a crescut rapid. Am început să vedem nevoile oamenilor într-un mod foarte personal, deoarece în grupuri mici [ajungi să] cunoști nevoile individuale, dificultățile cu care se confruntă. Și astfel am început să explorăm noi idei de proclamare a Evangheliei și de a sluji.”

Din cauza unei penurii de combustibil la nivelul întregii țări, au existat unele întârzieri ale zborurilor vorbitorilor internaționali care încercau să se întoarcă acasă, dar au ajuns în siguranță, schimbați pentru totdeauna de această experiență.

Tânărul pastor Michael Qiokata, din Misiunea Fiji, a predicat în Upper Bena și a fost încântat să participe la prima lui serie de prezentări biblice în străinătate. „[PNG pentru Hristos] va avea un impact foarte mare în viața mea de tânăr pastor”, a spus el.

„Am mai puțin de doi ani de experiență pe teren, iar această campanie m-a învățat multe lecții. Când mă voi întoarce în țara mea și la școala în care slujesc, voi accepta provocarea de a proclama Evanghelia mai mult, în special în rândul elevilor cărora le slujesc. Noi nu facem decât să împlinim Cuvântul lui Dumnezeu conform căruia Evanghelia Sa trebuie să ajungă în întreaga lume. Iar El va reveni foarte curând.”

Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print