Campania „Mai portocaliu” aduce în atenție prevenirea abuzului sexual asupra copiilor

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Brazilia administrează un adăpost pentru copii și adolescenți vulnerabili.

Campania „Mai portocaliu” aduce în atenție prevenirea abuzului sexual asupra copiilor

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Brazilia administrează un adăpost pentru copii și adolescenți vulnerabili.

În Brazilia, luna mai marchează anual campania Maio Laranja [Mai portocaliu], o inițiativă care urmărește să lupte împotriva abuzului și exploatării sexuale a copiilor. Este o mișcare care își propune să sensibilizeze populația cu privire la acest flagel care afectează sute de mii de copii și adolescenți din țara sud-americană.

Datele alarmante ale Ministerului pentru Drepturile Omului și Spirit Civic arată că în Brazilia, în fiecare oră, trei copii sunt victime ale abuzurilor, aproximativ 51% dintre ei având între un an și cinci ani. În fiecare an, aproximativ 500.000 de copii și adolescenți sunt victime ale exploatării sexuale, dar se estimează că doar 7,5% din cazuri sunt raportat, ceea ce dezvăluie o realitate și mai îngrijorătoare.

Maio Laranja este o lună dedicată conștientizării și acțiunilor de protejare a drepturilor și stării de bine a copiilor și adolescenților. Campania evidențiază importanța denunțării și înfruntării acestui tip de violență, folosind gerbera pentru a simboliza fragilitatea și vulnerabilitatea copiilor în aceste circumstanțe.

Campania Maio Laranja aapărut în urma unui eveniment tragic petrecut la 18 mai 1973, în Vitória, Espírito Santo. Araceli, o fetiță de opt ani, a fost răpită, abuzată sexual, drogată și ucisă. Acest caz șocant a mobilizat societatea și a dus la crearea Zilei naționale de combatere a abuzului sexual și a exploatării sexuale a copiilor și adolescenților, devenită oficială după adoptarea în Brazilia a Legii nr. 9970/2000.

Un adăpost pentru copii

În acest context, centrul Lygia Hans din Campo Grande, statul Mato Grosso do Sul, este o instituție dedicată protejării și susținerii copiilor și adolescenților. Înființat pe 28 octombrie 2000 și administrat de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea în parteneriat cu guvernul, centrul le oferă adăpost copiilor și adolescenților, respectând prevederile legale și reglementările specifice pentru îngrijirea lor.

Centrul funcționează ca un cămin model, promovând un mediu familial și consolidând legăturile comunitare. Scopul lui îl depășește pe cel al centrelor de plasament de tip familial, vizând reintegrarea în familie, plasarea în familia extinsă sau susținerea pentru adopție, întotdeauna în conformitate cu reglementările privind îngrijirea copiilor și adolescenților.

Gabriela Cayres, psiholog în cadrul centrului Lygia Hans, a subliniat importanța acceptării și a suportului psihologic. „Începând de la prima interacțiune cu un copil, încercăm să îi oferim afecțiune și să diminuăm traumele și durerea pe care le-a îndurat, indiferent dacă este vorba despre neglijență sau abuz. Organizăm cercuri de discuții, practicăm ascultarea activă, îi îndrumăm spre terapie individuală și le validăm sentimentele”, a subliniat ea.

Profesioniștii urmăresc, de asemenea, semnele de avertizare la un copil. „Auto-agresiunea, comportamentul introspectiv, iritabilitatea, insomnia, stima de sine scăzută, diureza excesivă (în special noaptea) și coșmarurile constante sunt câteva dintre aceste semne”, a spus ea.

Cayres a subliniat că este important ca părinții să fie atenți și să nu își lase copiii cu oricine. „Majoritatea abuzatorilor sunt membri ai familiei”, a spus ea. „Este esențial să îl învățăm pe copil să se protejeze și să înțeleagă că trupul lui este prețios.”

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare/ Uniunea Adventistă

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print