Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Casele a sute de familii adventiste din Haiti au fost mistuite de flăcări

Liderii Diviziei Inter-Americane promit fonduri pentru a ajuta credincioșii sinistrați.

Casele a sute de familii adventiste din Haiti au fost mistuite de flăcări

Liderii Diviziei Inter-Americane promit fonduri pentru a ajuta credincioșii sinistrați.

„Tot ce ați auzit la știri despre Haiti este adevărat. Este ceea ce trăim și afectează Biserica”, a declarat Pierre Caporal, președintele Uniunii Haitiene de Misiuni a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, adresându-se membrilor comitetului executiv al Diviziei Inter-Americane (IAD) în cadrul ședințelor care au avut loc la începutul aceste luni în Miami, Florida, Statele Unite.

Pentru a ajunge în Miami, Caporal a trebuit să ia autobuzul din partea de vest a orașului Port-au-Prince și să călătorească timp de patru ore prin zone controlate de bande pentru a ajunge la Les Cayes, în sud, acolo unde a dormit o noapte înainte de a lua un avion mic spre Cap-Haitien, în nord, pentru a se îmbarca în singurul avion spre Statele Unite. Călătoria a durat două zile.

„Îi sunt recunoscător lui Dumnezeu pentru ocazia de a fi aici cu voi”, a spus el. A venit singur, fără secretarul uniunii de misiuni, care nu a putut călători din cauza violențelor cauzate de bandele din comunitatea sa. Nici trezorierul Uniunii Haitiene de Misiuni nu a călătorit cu el deoarece nu a putut obține viza, instituțiile guvernamentale fiind închise.

Biserici închise și servicii religioase anulate

„Avem 55 de biserici închise din cauza creșterii numărului de bande care pun stăpânire pe diferite comunități și regiuni, iar numărul lor e tot mai mare pe zi ce trece”, a declarat Caporal.

Mai mult de 2.000 de familii adventiste sunt sinistrate, printre ele numărându-se 18 familii de pastori și administratori de conferințe și misiuni, a explicat el.

Casele a 305 familii adventiste au fost incendiate de bande, „ceea ce înseamnă că și-au pierdut toate bunurile”, a adăugat Caporal.

„Unele biserici nu pot să desfășoare serviciile de închinare, iar credincioșii încearcă să urmărească online serviciile de închinare ale altor biserici sau transmisiunile Radio Voix de l’Espérance”, a spus el. Voix de l’Espérance este postul de radio al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, transmițând în întreaga țară.

Potrivit lui Caporal, în Port-au-Prince și în partea de nord-vest a țării sunt prezenți la serviciile de închinare între 40 și 60% dintre credincioși. Unele biserici se întrunesc în corturi sau închiriază spații, iar majoritatea o fac până după-amiaza, deoarece întâlnirile seara nu sunt sigure.

Adaptarea la dificultăți

„Cei care locuiesc în apropiere de centrul orașului [Port-au-Prince] își desfășoară activitatea la sediul uniunii, iar ceilalți în sud, în apropiere de Misiunea Haiti de Sud și de birourile ADRA Haiti. În zilele în care situația este foarte gravă, lucrăm de la distanță, indiferent unde ne aflăm”, a declarat Caporal.

La începutul anului, Universitatea Adventistă din Haiti, aflată în Carrefour, a fost ocupată de membri înarmați ai unei bande, fiind închisă timp de aproape o lună. Conducerea universității este îngrijorată că incidentul s-ar putea repeta, dar „ne rugăm pentru protecția continuă a lui Dumnezeu asupra poporului Său din Haiti”, a declarat Caporal. El a făcut apel la membrii comitetului executiv al IAD să se roage în continuare pentru oamenii din Haiti care îi ajută pe credincioșii adventiști să se întoarcă acasă, în provinciile lor, și să supraviețuiască violenței în creștere.

În timpul raportului financiar prezentat comitetului executiv, Ivelisse Herrera, trezorier al IAD, care îi ceruse lui Caporal un scurt raport despre situația din Haiti, a anunțat decizia comitetului financiar al IAD de a oferi un ajutor special pentru Haiti, care va fi distribuit între cele cinci unități administrative pentru a răspunde nevoilor credincioșilor și ale familiilor pastorilor din Haiti.

În semn de solidaritate cu Haiti

„Vă cerem tuturor, în calitate de lideri de uniuni, să vă alăturați, în funcție de posibilități, eforturilor de solidaritate cu frații și surorile noastre din Haiti”, a declarat Herrera.

„Sperăm ca cele 23 de uniuni reprezentate aici să poată egala suma dată de IAD.”

Unul câte unul, președinții uniunilor au luat cuvântul pentru a-și exprima susținerea, promițând fonduri pentru Haiti.

„De îndată ce trezorierul a menționat necesitatea de a-i ajuta pe frații și pe surorile noastre din Haiti, m-am întâlnit cu colegii mei administratori într-un colț aici, în amfiteatru, pentru a decide să promitem sprijinul nostru”, a declarat președintele Uniunii Portoricane de Conferințe, Luis Rivera, după care a făcut apel la administratorii diviziei să egaleze suma pe care o vor promite uniunile.

Și președintele Uniunii de Conferințe Caraibe-Atlantic, Peter Kerr, a promis fonduri pentru Haiti. „În Haiti locuiesc probabil 30-40% dintre membri noștri din Uniunea Caraibiană de Conferințe, iar noi ne alăturăm credincioșilor noștri în a ne ruga pentru stabilitate în țară și promitem, de asemenea, fonduri pentru a ajuta liderii și credincioșii de acolo”, a spus el.

„Este minunat să ne unim forțele pentru a-i ajuta pe frații și pe surorile noastre.”

José Flores, directorul general al Inter-American Health Food Company, a declarat: „În numele managerilor fabricii noastre de produse alimentare, dorim, de asemenea, să promitem fonduri pentru nevoile din Haiti pe care Dumnezeu le poate înmulți pentru toate nevoile urgente.”

Președintele Uniunii de Conferințe Mexic Nord, Arturo King, i-a informat pe membrii comitetului executiv că administrația uniunii lui a trimis deja fonduri pentru a-i ajuta pe lucrătorii și angajații din Haiti cu câteva săptămâni înaintea întrunirii comitetului. Ceilalți președinți de uniuni din Mexic au promis, de asemenea, fonduri pentru a contribui la acoperirea nevoilor din această țară.

„În calitate de vecini, suntem conștienți de provocări și am reușit să punem la dispoziția Universității Adventiste din Haiti un sistem de gestionare a studenților, fără niciun cost pentru ei”, a declarat Lincoln Edwards, președintele Northern Caribbean University din Jamaica. „Îi ajutăm cu 10 studenți din cadrul programului de doctorat.”

Aldo Perez, președintele Uniunii Cubaneze de Conferințe, a promis, de asemenea, fonduri pentru a ajuta pastorii și credincioșii din Haiti. „Ne confruntăm cu propriile dificultăți în cadrul uniunii, dar puținul pe care îl avem dorim să îl împărțim cu frații și surorile noastre din Haiti”, a declarat el.

Inspirație pentru a oferi

„Le mulțumim administratorilor diviziei pentru că ne-au inspirat să ne unim și ne-au motivat să Îi dăm o față reală lui Isus și să fim compătimitori cu aceia dintre noi care sunt în nevoie”, a declarat Kern Tobias, președintele Uniunii Caraibiene de Conferințe.

Uniunile vecine, inclusiv Uniunea Dominicană de Conferințe, Uniunea Caraibiană de Conferințe, Uniunea Jamaicană de Conferințe și Uniunea de Conferințe Antilele Franceze-Guiana, precum și diferitele uniuni din America Centrală, Uniunea de Misiuni Antilele Olandeze și diferitele uniuni din Venezuela și Columbia au promis, de asemenea, fonduri în semn de solidaritate cu Haiti.

În plus, Seminarul Teologic Adventist Interamerican și Adventist Healthcare Services Inter-America au promis fonduri importante pentru Haiti.

„Sunt deosebit de încântată să văd solidaritatea cu Haiti”, a declarat Herrera în timp ce se adresa comitetului. „Această solidaritate este caracteristică liderilor și credincioșilor din IAD.”

Herrera a împărtășit că administratorii diviziei au aflat despre nevoile presante cu câteva zile înaintea întrunirii comitetului, în timpul discuțiilor cu administratorii uniunii, și a dorit ca membrii comitetului executiv să afle direct de la Caporal despre dificultățile și condițiile grele ale liderilor și credincioșilor adventiști.

„Încă o dată mă simt foarte binecuvântat să fac parte din această mare familie Interamericană, nu doar cu numele, ci și prin acțiunile pe care le-ați demonstrat și care ne-au depășit așteptările”, a declarat Caporal. „Mă impresionează să văd cât de mult doriți să îi ajutați pe credincioșii din Haiti. Vă mulțumesc pentru angajamentul luat față de Haiti. Îmi dă putere și mă inspiră să merg mai departe, mult mai devotat Bisericii pe care o iubesc atât de mult.”

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print