„Ați venit vreunul la acest eveniment în căutarea unei mari iubiri?”, i-a întrebat dr. Rosana Alves, cercetătoare în domeniul neuroștiințelor, pe cei care au participat la sesiunea plenară de dimineață de joi, 30 mai, a Convenției „Maranatha” a tinerilor din Divizia Sud-Americană, care a avut loc în Brasilia, Brazilia. „Astăzi vom discuta despre cum să avem cele mai bune relații”, a adăugat ea.
Alves, care de peste 10 ani face cercetări pe teme legate de creierul uman și psihologie, a folosit povestea biblică a primei ispite la care a fost supus Isus în deșert pentru a-i ajuta pe tinerii adventiști să înțeleagă cu ce se confruntă și ce trebuie să facă în acest sens.
„Satana va profita întotdeauna la maximum de slăbiciunile noastre… ale acelora dintre noi care ar putea avea o anumită slăbiciune emoțională… ale celor care s-au născut cu o vulnerabilitate sau o slăbiciune genetică… depresie, anxietate, tulburare bipolară”, a spus Alves. „El va încerca să convingă fetele abuzate fie să accepte orice fel de «iubire», fie să nu se deschidă unei vieți cu interacțiuni afective pozitive și semnificative.”
O luptă pentru identitatea noastră
Potrivit lui Alves, Satana nu vrea ca tu să știi că ai un Dumnezeu care are grijă de tine în ciuda slăbiciunilor tale. „La fel cum a făcut cu Iisus, scopul lui este să ne fure identitatea”, a spus ea. „Dar identitatea ne e dată de Cer, genetica noastră vine de la Dumnezeu. Nu uitați niciodată asta.”
Alves a subliniat câteva moduri în care Satana vrea să ne distrugă identitatea. Ea a citat cele mai recente studii științifice care aduc dovezi că orice cantitate de alcool este dăunătoare și că nu există un „consumul ocazional de alcool [în anumite contexte sociale]”. De asemenea, ea a citat studii potrivit cărora sexul premarital intensifică semnificativ problemele fizice și emoționale pe parcurs, inclusiv gândurile suicidare.
Motivul atacurilor lui Satana este clar. „El și-a pierdut identitatea cerească, iar acum este gelos pe voi toți”, a spus ea. „Dar dacă ne păstrăm identitatea pe care ne-a dat-o Dumnezeu, avem certitudinea, garanția unei vieți fericite și abundente.”
Reflectând din nou la prima ispită la care a fost supus Isus în deșert, Alves i-a chemat pe tinerii adventiști să aleagă căile lui Dumnezeu în locul ofertelor lui Satana. „Trebuie să luați decizia dacă veți accepta pietrele pe care Satana vi le oferă acum sau veți aștepta masa pregătită de Dumnezeu pentru voi”, a spus Alves.
Tineri confuzi
Sondaje recente au arătat că majoritatea tinerilor brazilieni apreciază știința și doresc ca guvernul să investească în știință, dar, în același timp, nu pot numi nici măcar un om de știință brazilian, a relatat Alves. Cea mai frecventă sursă de „cunoștințe” științifice este reprezentată de social media, recunoaște studiul. Același sondaj a arătat că 67% dintre tinerii brazilieni nu pot face diferența între fapte și opinii.
Atunci când li s-a cerut să se documenteze pe un anumit subiect, ei au recunoscut că principala lor sursă de informații este ceea ce spun influencerii pe rețelele sociale.
Dar, a spus Alves, tinerii adventiști ar trebui să fie diferiți. „Faptul că sunteți aici arată că știți mai bine”, a spus ea. „Ați fost aleși pentru a-i ajuta pe acei tineri cu identități confuze.”
O altă tendință îngrijorătoare în Brazilia și în întreaga lume este agamia – milioane de tineri nu ssunt nerăbdători să se căsătorească, să formeze o familie și să aibă copii. „Acești tineri evită orice relație apropiată cu o altă ființă umană”, a spus Alves. „Ei evită orice relație romantică sau intimă care presupune asumarea vreunui angajament.”
Ea a explicat care este principala preocupare a acestei generații. „Mediul înconjurător”, a spus Alves. „Ei vor să salveze mediul, planeta, dar pentru ce? Nu vor să se căsătorească sau să aibă copii, așa că, cine va trăi pe o astfel de planetă?”
Alves a menționat și alte probleme care ne afectează identitatea, precum epidemia de singurătate, care, potrivit unor studii, „este mai dăunătoare decât fumatul a 15 țigări pe zi”, a spus ea. „Milioane de tineri nu vor să petreacă timp de calitate cu nimeni, dar, în același timp, își doresc cu disperare să aibă cu cine să vorbească. Înțelegeți în ce confuzie trăiesc?”
Ca antidot la această situație, Alves i-a îndemnat pe tinerii adventiști să devină „experți în rezolvarea problemelor”, pentru a-i ajuta pe alți tineri confuzi să-și găsească identitatea.
Rolul reglării emoționale
Dumnezeu nu ne spune doar ce trebuie să facem; El ne indică modalități de a ajunge la ceea ce El dorește de la noi, a spus Alves, împărtășind câteva instrumente sau căi spre împlinirea relațională.
Unul dintre ele este reglarea emoțională, a spus Alves, care ne ajută să facem față provocărilor vieții fără a renunța la sănătate emoțională, ci bucurându-ne de ea. „Reglarea emoțională îmi pune frână atunci când încerc să fac ceva ce știu că nu ar trebui să fac”, a explicat ea.
Ea a explicat, de asemenea, că trebuie învățat de la început „că nu ar trebui să am tot ceea ce vreau, când vreau și așa cum vreau”. Ea a adăugat: „Este ceva ce trebuie să înveți cu ajutorul lui Isus”.
Reevaluarea cognitivă
În același timp, un alt instrument, reevaluarea cognitivă, ne poate ajuta în dezvoltarea reglării emoționale, a explicat Alves. „O reevaluare cognitivă ne ajută să ne oprim și să ne gândim la ceea ce ar trebui să facem.”
Ea a explicat cum de multe dintre reacțiile noastre este responsabil sistemul limbic. Acesta este locul în care se află emoțiile profunde.
Aceste emoții pot fi utile pentru a produce schimbările dorite. „De exemplu, tristețea este o emoție care ne ajută să reflectăm”, a spus Alves.
„Ne ajută să decidem dacă vom continua pe aceeași cale sau dacă am prefera să alegem una diferită.”
În consecință, a explicat Alves, creierul uman include o structură pe care niciun animal nu o are, unde se află sediul liberului arbitru.
„Dumnezeu l-a creat astfel pentru că ne-a făcut după chipul și asemănarea Sa”, a spus ea. „Și El vrea să ne ajute să ne dezvoltăm capacitatea de
a efectua reevaluări cognitive, pentru că ea are legătură cu identitatea noastră.”
Un sentiment de apartenență
Ceea ce le lipsește multor oameni din această lume este un sentiment de apartenență, de a ști că aparțin cuiva, a subliniat Alves. „Le lipsește viziunea asupra lumii care să le permită să înțeleagă că, mult dincolo de faptul că ne-am născut și trăim aici la întâmplare, Dumnezeu ne-a ales pentru o misiune specială”, a spus ea. Alves a explicat că o astfel de conștientizare dă sens vieții noastre. Pentru că „mult mai importantă decât apartenența la cineva de aici, la tată și mamă, mai importantă decât găsirea unui partener de viață și a avea copii, este apartenența la Împărăția lui Dumnezeu. Aveți o genetică cerească! Nu uitați niciodată asta!”, a spus ea. „Voi Îi aparțineți lui Dumnezeu!”
Sursa: Adventist Review