Documentar despre povestea adventiștilor de ziua a șaptea din Italia

Anul 2024 marchează 160 de ani de la sosirea mesajului adventist în țară.

Documentar despre povestea adventiștilor de ziua a șaptea din Italia

Anul 2024 marchează 160 de ani de la sosirea mesajului adventist în țară.

Anul 2024 este unul special pentru Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Italia, marcând aniversarea a 160 de ani de prezență în țară.

Acum, un documentar spune povestea adventiștilor de ziua a șaptea din Italia, au raportat recent reprezentanții Bisericii din regiune. Tiziano Rimoldi, profesor în cadrul Facultății de Teologie a Universității Adventiste Italiene din Florența, călătorește prin locurile care au marcat istoria Bisericii. El rememorează numeroase evenimente memorabile pentru confesiune, momente de bucurie și tristețe, marcate de ceea el numește apropierea continuă a prezenței Domnului.

Primul care a transmis mesajul adventist în Europa a fost Michael B. Czechowski, care, sosit din Statele Unite, a ales să înceapă să predice în văile valdenzilor din Piemont, în vara anului 1864. Înainte de încheierea anului, Catherine Revel a coborât în apa botezului și a devenit prima credincioasă adventistă din Europa.

Cu timpul, în Italia au luat naștere biserici și instituții ale confesiunii. Un exemplu în acest sens este școala cunoscută în prezent sub numele de Universitatea Adventistă Italiană, devenită un campus bine integrat în viața localității.

Filmul subliniază, de asemenea, calea libertății religioase, care a culminat cu semnarea unui acord cu statul italian în 1986, fiind aprobat prin Legea nr. 516 din 22 noiembrie 1988. Această lege, care a împlinit treizeci și cinci de ani în 2023, reglementează relațiile dintre Republica Italiană și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

„Datorită sprijinului forului de conducere al Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea la nivel mondial, sacrificiului de sine al credincioșilor adventiști italieni și ajutorului lui Dumnezeu, visuri care păreau imposibile au devenit realitate”, spune Rimoldi la sfârșitul documentarului.

„Cuvintele lui Ellen G. White [pionieră a confesiunii]”, continuă Rimoldi, „scrise în jurnalul ei în 1886, în timp ce reflecta asupra misiunii din Italia, răsună și astăzi, pline de speranță: «Vom munci, ne vom ruga și vom crede»”.

Astfel se încheie documentarul de 32 de minute produs de Centrul de Studii și Documentare Ellen G. White, realizat în colaborare cu Universitatea Adventistă Italiană. „Acestea sunt cuvinte care ne cheamă la acțiune în timp ce ne îndreptăm spre viitor, fără a ne uita trecutul, originile și modul în care ne-a condus Dumnezeu”, au declarat liderii Bisericii din regiune. „Astăzi, și noi stăm pe umerii celor care ne-au precedat.”

Documentarul este disponibil [în limba italiană] pe site-ul Chiesa Cristiana Avventista del Settimo Giorno și pe YouTube.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print