Vineri, 7 iunie, Școala Emiki Kawamura Sakitani din localitatea Dois Irmãos do Buriti, Mato Grosso do Sul, Brazilia, a fost scena unei fapte eroice. Adrian Gonçalves, un băiat în vârstă de 12 ani, a salvat viața unui coleg de clasă care se sufoca în timpul pauzei. Orașul cu o populație de 11.467 de locuitori, se află la 120 de kilometri de Campo Grande, capitala statului brazilian.
Gonçalves a dat peste un coleg de clasă cu probleme și, fără ezitare, i-a aplicat o manevră învățată pentru cazurile de sufocare. El a declarat că învățase tehnica cu trei luni înainte, în cadrul clubului de exploratori Buriti.
„Când l-am văzut pe colegul meu de clasă în acea situație, nu am stat pe gânduri, folosind tehnicile învățate în cadrul specializării prim-ajutor”, a spus Gonçalves.
Coordonatorul didactic al școlii, Telma da Silva, credincioasă adventistă de ziua a șaptea, a subliniat importanța intervenției rapide a lui Gonçalves. „Dacă nu ar fi fost reacția rapidă a lui Adrian, s-ar fi putut întâmpla ceva mai rău”, a declarat da Silva. „Este un elev foarte bun și a dat dovadă de mult curaj și pricepere.”
Clubul de exploratori Buriti, lansat în 2022, este format din 22 de preadolescenți și este susținut în mod regulat de unii părinți. Potrivit directorului clubului, Gleice Minarini, instruirea a fost vitală.
„Am invitat spitalul din oraș să instruiască membrii clubului de exploratori cu privire acordarea primului ajutor. De fapt, printre cadrele medicale care au venit să ajute la această formare s-a numărat și tatăl lui Gonçalves, care este asistent medical”, a declarat Minarini. Ea a explicat că membrii clubului nu fac parte din Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, dar că toți participanții manifestă spirit de solidaritate și dorință de învățare.
Daiane Arruda, mama lui Gonçalves, a împărtășit cât de mândră este de fiul ei. „În calitate de mamă, sunt foarte fericită pentru atitudinea fiului meu. Dar știu, de asemenea, cât de important este pentru copiii noștri să aibă pe cineva care să îi ajute. Așadar, pentru mine, bucuria este dublă: în primul rând pentru că un copil a fost salvat și, în al doilea rând pentru că fiul meu a fost cel care l-a ajutat”, a declarat Arruda.
Arruda a subliniat, de asemenea, impactul pozitiv al clubului de exploratori asupra vieții preadolescenților. În ceea ce îl privește pe fiul ei, a declarat: „Am observat o schimbare în bine în comportamentul lui, deoarece este mai matur și este mai responsabil atunci când își ia angajamente”.
Cluburile de exploratori dezvoltă abilități de viață utile și își pregătesc membrii să fie pregătiți să îi ajute pe alții și să acționeze în caz de urgență. Gonçalves este considerat acum un erou de către colegi și profesori.
Sursa: Adventist Review