Agenția Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) se mobilizează pentru a interveni în urma devastrării cauzate de o alunecare masivă de teren care a avut loc în Papua Noua Guinee vineri, 24 mai 2024. Alunecarea de teren, care a avut loc în primele ore ale dimineții, a afectat viețile a mii de oameni.
Potrivit autorităților locale și reprezetanților Organizației Națiunilor Unite, alunecarea de teren a trezit oamenii înainte de a se crăpa de ziuă, îngropând de vii peste 2.000 de persoane, dintre care zeci au murit, iar aproximativ 700 sunt dispărute. În plus, peste 7.000 de persoane au fost nevoite să își părăsească locuințele, alte 4.000 fiind afectate. În urma tragediei, guvernul din Papua Noua Guinee a declarat stare de urgență.
„Personalul biroului ADRA Papua Noua Guinee s-a deplasat în zona în care a avut loc dezastrul și evaluează situația pentru a identifica nevoile umanitare cauzate de catastrofă. Ne confruntăm cu dificultăți de ordin logistic din cauza naturii crizei. Cu toate acestea, colaborăm îndeaproape cu departamentul pentru situații de urgență, cu alte organizații umanitare și cu Biserica Adventistă pentru a ne asigura că cele mai afectate comunități au parte de asistență umanitară”, a declarat Elizabeth Tomenko, manager pentru intervenția în situații de urgență în cadrul ADRA.
Evaluarea nevoilor
Printr-o evaluare cuprinzătoare a nevoilor, ADRA a identificat în mod activ prioritățile ajutorului umanitar după cum urmează:
• Evacuarea imediată a oamenilor din zonele calamitate.
• Riscurile pentru sănătate și mediu.
• Asistență medicală de urgență, servicii funerare și probleme de sănătate publică.
• Lipsa de adăposturi temporare și centre de îngrijire pentru persoanele strămutate.
• Nevoi esențiale de alimente de urgență, apă și produse nealimentare.
Intervenție
ADRA a colaborat cu voluntarii Bisericii Adventiste și parteneri de încredere, livrând alimente esențiale și produse nealimentare în comunitățile afectate. Organizația intenționează să răspundă în continuare în mod eficient nevoilor umanitare și să susțină eforturile de redresare:
• Continuarea furnizării de produse alimentare și nealimentare pentru a ajuta populația afectată să își satisfacă nevoile de bază.
• Îmbunătățirea sănătății publice și a igienei prin inițiative care vizează accesul la apă, canalizare și igienă.
Timp de peste 30 de ani, ADRA a desfășurat operațiuni de dezvoltare și de ajutor în Papua Noua Guinee. Organizația globală rămâne dedicată misiunii ei de a promova reziliența și de a facilita eforturile de recuperare în zonele devastate de cel mai recent dezastru natural.
Sursa: Adventist News Network