Biserica Adventista de Ziua a Saptea
Caută

Întâlnirea reprezentanților ADRA din Europa

Forumul european ADRA a avut în atenție planurile strategice și pregătirea pentru situații de urgență.

Întâlnirea reprezentanților ADRA din Europa

Forumul european ADRA a avut în atenție planurile strategice și pregătirea pentru situații de urgență.

În perioada 19-26 iunie 2024, directorii de programe și de țară ai Agenției Adventiste pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor (ADRA) s-au reunit în cadrul Forumului european ADRA la Zagreb, Croația. Reuniunea le-a oferit reprezentanților ADRA de pe întregul continent oportunitatea de a discuta strategii comune, tendințe globale și viitorul activității umanitare în regiune și nu numai. Reprezentanți ai ADRA International au oferit, de asemenea, informații dintr-o perspectivă globală.

João Martins, directorul ADRA Europa, a subliniat relevanța întâlnirii, declarând: „Reunirea reprezentanților europeni ai ADRA pentru a discuta despre viitorul organizației este esențială pentru colectarea informațiilor necesare astfel încât ADRA să prospere”. Martins a adăugat că a fost inspirator să asiste la implicarea activă a liderilor, „asigurându-ne că ADRA va continua să le slujească celor aflați în nevoie cu profesionalism și compasiune”.

Cadrul strategic și munca în echipă

Una dintre discuțiile-cheie s-a axat asupra cadrului strategic al ADRA pentru perioada 2023-2028. Zivayi Nengomasha, director pentru impact global colectiv în cadrul ADRA International, a condus discuția, subliniind importanța reducerii decalajelor departamentale și a îmbunătățirii muncii în echipă, astfel încât fiecare birou să contribuie la strategia globală. Noua strategie globală a fost comparată și aliniată la strategia europeană pentru a facilita colectarea comună de date, intenționalitatea și munca în echipă.

O mai bună gestionare a situațiilor de urgență

„Rețeaua mondială ADRA se implică în medie în 2,5 noi proiecte naționale de urgență pe săptămână”, a spus Michael Peach, coordonator principal pentru pregătirea pentru situații de urgență în cadrul ADRA International. În consecință, participanții la forum s-au concentrat asupra consolidării capacității locale de răspuns în situații de urgență și asupra dezvoltării abilităților voluntarilor și bisericilor din întreaga Europă.

S-a remarcat faptul că, în ultimii ani, ADRA a instruit peste 530 de membri ai echipelor de intervenție în caz de urgență din întreaga lume. Reflectând angajamentul organizației de a gestiona mai bine crizele și de a susține redresarea pe termen lung, ADRA lucrează, de asemenea, la combinarea competențelor de dezvoltare cu răspunsul la dezastre și consolidarea păcii. În plus, în lunile următoare, ADRA va lansa noi instrumente pentru a sprijini sănătatea mintală și starea psihosocială de bine a celor care intervin în situații de urgență (ERW).

Întrucât ADRA Europa își propune să fie mai pregătită pentru situații de urgență, ajutând comunitățile să se recupereze mai rapid și durabil, schimbul de bune practici este esențial. În cadrul întâlnirii, Valentina Sturzu-Cozorici, director de programe în cadrul ADRA România, a vorbit despre experiența lor de creștere rapidă după începutul crizei din Ucraina, foarte utilă pentru alte birouri care se confruntă cu o creștere similară.

Colaborarea dintre ADRA și Biserică

O discuție cheie s-a axat pe colaborarea dintre ADRA și bisericile locale. Daniel Duda, președintele Diviziei Trans-Europene (TED) a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, a subliniat: „Suntem chemați să trăim o viață care să reflecte Împărăția lui Dumnezeu și să folosim darurile pe care ni le-a dat El”. Bazându-și mesajul pe Matei 24 și 25, el a afirmat că această chemare sfântă adresată tuturor, „nu doar pastorilor”, este o chemare la „a-și trăi credința și a manifesta compasiune în îndeplinirea chemării lor de zi cu zi”.

Provocări globale și adaptarea la noile tendințe

Într-o prezentare oportună, Rilli Lappalainen, președinte al Confederației europene a ONG-urilor care lucrează în domeniul dezvoltării durabile și cooperării internaționale (CONCORD), a subliniat urgența abordării limitelor planetare și a schimbărilor climatice. Perspectiva lui Lappalainen privind impactul schimbărilor climatice, conflictele și schimbările în prioritățile de finanțare a determinat participanții să mediteze profund la subiect. Alte prezentări privind noile dificultăți și tendințe, precum schimbările în politicile UE privind ajutorul umanitar, digitalizarea și egalitatea de gen, le-au fost foarte utile tuturor reprezentanților ADRA prezenți.

Thomas Petracek, șeful programului ADRA Europa, a reflectat asupra acestor prezentări și asupra impactului evenimentului în ansamblu, declarând: „A lucra în astfel de programe înseamnă a căuta soluții pentru a ajuta persoanele defavorizate să trăiască o viață demnă și cu perspectivă. În vremuri de criză crescândă, avem nevoie de povești de succes … Schimbul între colegi este esențial pentru a învăța unii de la alții, a discuta dificultățile și a ne consolida parteneriatul.”

Recunoscând privilegiul de a lucra în sectorul umanitar și al dezvoltării, Petracek a concluzionat: „Avem impact asupra a mii de familii și persoane vulnerabile din întreaga lume prin sănătate, educație, mijloace de subzistență și intervenții în situații de urgență. Acesta este un privilegiu pe care îl recunoaștem smeriți, motivându-ne să lucrăm la soluții pentru un viitor mai bun și pașnic.”

Sursa: Adventist News Network

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print