Medicamentul meu este alimentația

Programul „Alimentația este tratamentul meu” li se adresează persoanelor supraponderale sau obeze care au cel puțin o boală cronică.

Medicamentul meu este alimentația

Programul „Alimentația este tratamentul meu” li se adresează persoanelor supraponderale sau obeze care au cel puțin o boală cronică.

Numeroși medici care susțin îngrijirea integrală a persoanei recunosc necesitatea de a merge în comunitate pentru a avea un impact semnificativ. Așa a început medicul de familie Rachelle Dulan Hood din cadrul rețelei de sănătate Kettering Health din Ohio, Statele Unite, în anul 2020.

„Mi-am dat seama că mulți dintre pacienții mei luau mai multe medicamente pentru boli cronice precum diabetul și hipertensiunea, care adesea pot fi gestionate prin modificarea stilului de viață”, a declarat Dulan Hood. „Deoarece în timpul consultațiilor la clinică aveam la dispoziție doar 15 minute, nu puteam să aprofundez aspecte legate de alimentație sau mișcare.”

Asemenea multor oameni din Dayton, Ohio, Statele Unite, pacienții ei nu aveau acces la alimente proaspete la un preț convenabil sau cunoștințe cu privire la pregătirea unor mese sănătoase. Astfel, Dulan Hood a dezvoltat un program de patru săptămâni care se bazează pe videoclipuri, numit „Food Is My Medicine” [Medicamentul meu este alimentația], cu finanțare inițială de la Academia Americană a Medicilor de Familie. Fiecare videoclip include o prezentare făcută de un medic rezident sau de un nutriționist. Printre subiecte se numără alimentația bazată pe alimente neprocesate de origine vegetală, cumpărăturile cu un buget limitat, versiuni sănătoase ale rețetelor tradiționale și citirea etichetelor produselor alimentare.

Programul include, de asemenea, o demonstrație culinară a unui bucătar local și un segment care prezintă lucrările unui artist local. Participanții au primit o oală, o tigaie, o foaie de copt și o carte de bucate. În fiecare săptămână, ei au urmărit videoclipurile pe YouTube și au ridicat alimente gratuite de la Gem City Market din Dayton pentru a prepara rețetele prezentate.

Succes măsurabil

Participanții la program trebuie să fie supraponderali sau obezi și să aibă cel puțin o boală cronică. Prima dată când Dulan Hood a desfășurat programul în 2021, s-au înscris aproximativ 50 dintre pacienții ei. Dintre aceștia, 100% au declarat că după finalizarea programului au mâncat alimente de origine vegetală și au băut mai multă apă mai frecvent, afirmând că programul le-a adus beneficii. De asemenea, 100% au spus că ar recomanda programul, iar 89% au observat o îmbunătățire a stării de sănătate.

Un grant al Fundației Ardmore i-a permis lui Dulan Hood să extindă programul la 100 de participanți atunci când l-a desfășurat din nou în martie 2024. În plus, a inclus videoclipuri cu instrucțiuni de exerciții la domiciliu și asistență telefonică pentru participanți. Miami Valley Meals, o organizație non-profit care se ocupă de insecuritatea alimentară, a oferit gratuit mese gata pregătite și amestecuri personalizate de condimente fără sare.

Rezidenții în medicină de familie de la Kettering Health Dayton, care consultă pacienți la Kettering Health Cassano Health Center, desfășoară un studiu pentru a evalua eficiența programului. Dulan Hood nu a văzut încă datele, dar dovezile vizibile indică faptul că este eficient.

„Numeroși participanți au pierdut în greutate și și-au redus tensiunea arterială în timpul celor patru săptămâni”, a spus ea.

Un ochi spre noi parteneriate

Dulan Hood speră să facă programul durabil prin implicarea mai multor medici rezidenți. Între timp, ea colaborează cu Homefull, o organizație non-profit din Dayton care deservește persoanele care au probleme legate de instabilitatea locuinței. Homefull va deschide un magazin alimentar, iar Dulan Hood intenționează să deschidă o clinică satelit în aceeași clădire.

„Am învățat foarte multe prin acest proces, iar colegilor mei le-aș spune: «Dacă există ceva care vă pasionează și vedeți o oportunitate, nu vă sfiiți, chiar dacă soluția poate părea neobișnuită sau inovatoare», a spus ea. „Nu sunt influencer pe YouTube sau producător video, dar, datorită multor oameni care ne-au sărit în ajutor, ne-am adus ideile la viață. A fost o experiență care ne-a adus satisfacție.”

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print