Centenarul Bisericii Adventiste din Irak

Liderii țării reasigură Biserica Adventistă de angajamentul față de libertatea religioasă.

Centenarul Bisericii Adventiste din Irak

Liderii țării reasigură Biserica Adventistă de angajamentul față de libertatea religioasă.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Irak a marcat 100 de ani de existență printr-un eveniment special care a avut loc în Erbil, Kurdistan, duminică, 12 mai. La eveniment au participat reprezentanți ai guvernului, ai Bisericii și ai cultelor prezente în țară. Deși evenimentul s-a desfășurat în Erbil, la Bagdad au avut loc întâlniri importante cu reprezentanți guvernamentali.

Printre invitații de seamă s-au numărat Pshtiwan Sadq, Ministrul cultelor în cadrul guvernului regional al Kurdistanului; Attila Toth, Consulul maghiar în Kurdistan; Razmek Moradian, fost director al Ishtar TV; și Akad Yousif, membru al Academy Society Club din Erbil. Au fost, de asemenea, prezenți Magdiel Pérez Schulz, asistent al președintelui Conferinței Generale (CG); Elbert Kuhn, secretar adjunct al CG; Germán Lust, trezorier adjunct al CG; Rick McEdward, președintele Uniunii de Misiuni Africa de Nord și Orientul Mijlociu (MENAUM); Darron Boyd, președintele Regiunii Est-Mediteraneene; și George Yousif, președintele asociației Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Irak.

Evenimentul a debutat cu o rugăciune de dedicare înălțată de Boyd, care I-a mulțumit lui Dumnezeu pentru călăuzirea Sa din ultimul secol, ghidând Biserica să devină ceea ce este astăzi.

Într-un mesaj video special, președintele GC, Ted N.C. Wilson, a felicitat și și-a exprimat aprecierea față de Biserica din Irak. „Am deosebita plăcere de a le transmite salutări și îi felicit pe cei prezenți la aniversarea centenarului Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din Erbil. Vreau să le mulțumesc în îîn mod deosebit reprezentanților guvernului regional din Kurdistan și guvernului irakian pentru angajamentul față de libertatea religioasă și de închinare.”

Wilson a continuat: „Mesajul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea este unul de dragoste și respect pentru toți oamenii, căutând să aducem speranță într-o lume care se confruntă cu provocări enorme. Fie ca fiecare dintre voi să aibă încredere în Dumnezeul Atotputernic”.

Yousif, timp îndelungat lider al Bisericii Adventiste din Irak, a povestit unele dintre luptele cu care s-a confruntat Biserica în trecut. „Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea, asemenea multor biserici din Irak, s-a confruntat cu persecuții, strămutări și bombardamente. Îi mulțumim însă Domnului că, în ciuda tuturor acestor lucruri, pagubele produse s-au limitat la pierderi materiale și nimeni nu a fost rănit. Biserica joacă un rol important în societate. Ea răspândește limbajul iubirii, al păcii și al coexistenței.”

La încheierea evenimentului, pastorii Pérez Schulz, Kuhn și Lust, reprezentanții Bisericii Adventiste mondiale, au împărtășit viziunea lor cu privire la lucrarea din Irak, transmițându-le mesaje de încurajare credincioșilor adventiști. Lust a reflectat asupra semnificației istorice a Bisericii. „Cei 100 de ani ai Bisericii [Adventiste] din Irak sunt semnificativi în contextul istoriei acestei țări. Privind în urmă, vedem creșterea membrilor care, prin experiența și reziliența lor, au rămas neclintiți în credință.”

Kuhn le-a adresat o invitație celor care doresc să se implice. „Fiind aici, am văzut multe oportunități pentru progresul lucrării lui Dumnezeu în regiune. De aceea, îi invit pe toți cei care nu s-au decis încă să colaboreze cu Dumnezeu în această regiune. Lucrarea are nevoie de voi; Orientul Mijlociu are nevoie de voi; dar, mai important, voi aveți nevoie de această lucrare.”

Pérez Schulz a subliniat sacrificiile primilor credincioși. „Cu ajutorul lui Dumnezeu, ei au făcut imposibilul pentru a transmite mesajul de speranță astfel încât să existe un loc în care să I se închine în mod deschis Domnului. Trebuie să ne amintim că Dumnezeu a fost cu noi în trecut și nu avem de ce să ne temem nici în viitor. Acesta este motivul pentru care trebuie să fim puternici și să continuăm să facem pași fermi pentru a împărtăși Evanghelia și a lucra pentru Domnul.”

Vizita de o săptămână a reprezentanților Bisericii a inclus și întâlniri cu reprezentanții guvernului din Bagdad. Pe 13 mai, s-au întâlnit cu Raad Jabbar Al-Khamisi, subsecretarul administrativ și financiar, și Khalil Shamo Khedida, directorul general pentru culte. Rami Aghajan, șeful Biroului pentru cultele creștine, yazidi și sabiano-mandane, a făcut referire la biserica adventistă din Bagdad, care a fost închisă ani de zile. „Vom sprijini ferm menținerea ușilor bisericilor deschise și vom încuraja redeschiderea celor care sunt închise.”

În ziua următoare au avut loc întâlniri cu prim-ministrul irakian Mohammed Shia’ Al Sudani, care a afirmat că „guvernul consideră diversitatea drept un punct forte pentru societatea irakiană, consolidând unitatea și pacea socială, angajându-se să o păstreze”.

Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea din Irak a început cu Bashir Hasso, un tânăr farmacist irakian care a cumpărat un exemplar din Daniel și Apocalipsa de la un colportor adventist de ziua a șaptea. După ce a studiat Biblia cu Walter K. Ising, primul misionar al Bisericii Adventiste în Liban, Hasso s-a întors în Irak inspirat și le-a împărtășit mesajul salvării membrilor familiei sale, marcând începutul mișcării adventiste în țară.

Reprezentanții Bisericii Adventiste în regiune au declarat că Biserica Adventistă din Irak „cuprinde membri care, cu o credință neclintită, se roagă pentru redeșteptare în Orientul Mijlociu și pentru protecția continuă a lui Dumnezeu în timp ce împărtășesc dragostea lui Hristos pentru fiecare persoană”.

Sursa: Adventist Review

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print