Medici voluntari traversează lumea pentru a trata sirieni și libanezi

Până în prezent, 1,1 milioane de sirieni s-au adăpostit în Liban.

Medici voluntari traversează lumea pentru a trata sirieni și libanezi

Până în prezent, 1,1 milioane de sirieni s-au adăpostit în Liban.

Asociația Medicilor Adventiști (AMA) din Brazilia a încheiat o misiune de voluntariat de 15 zile în Orientul Mijlociu. Asociația a oferit consultații gratuite pentru mii de sirieni și libanezi din orașul Majdal Anjar, situat la 70 de kilometri de Beirut, Liban.

Proiectul „AMA în Liban” a implicat 11 voluntari – medici, fizioterapeuți, dentiști, asistente medicale și alte cadre medicale. AMA a avut sprijinul proiectului Winners, coordonat de Helder Cavalcanti. Proiectul face cinste numelui pe care îl poartă și ajută copii sirieni și libanezi să se dezvolte fizic, emoțional și intelectual prin cursuri gratuite de cusut, fotbal, informatică și limbi străine.

Helder a susținut echipa AMA oferindu-i cazare și ajutând-o cu logistica în Majdal Anjar, un oraș situat în apropierea graniței cu Siria.

„Proiectele din Liban au o caracteristică specială: pe lângă calitatea tehnică excelentă, ele demonstrează dragoste pentru oameni, iar acest lucru se simte. Dat fiind numărul atât de mare de refugiați, există întotdeauna oameni în nevoie și fiecare grup care trece pe acolo îi poate ajuta direct”, spune Cavalcanti.

Libanul are o populație de aproximativ 5,5 milioane de locuitori, dintre care 1,1 milioane sunt sirieni refugiați în Liban pentru a încerca să își câștige existența departe de războiul civil din Siria care a început în 2011 și este încă în desfășurare. Dr. Fabiano Luz, președintele AMA, a participat la multe activități de această natură în Brazilia și în întreaga lume, însă proiectul din Liban a fost foarte special.

„Acolo, am putut să ajutăm refugiați de război, oameni fără o locuință permanentă, fără niciun sprijin, și care trec prin multă suferință. Faptul că am putut să-mi rezerv timp pentru a le sluji altora m-a făcut să simt că îndeplinesc lucrarea pe care a făcut-o Isus când era aici”, spune medicul.

Unul dintre directorii AMA, Dr. Edson Jara, a fost coordonatorul general al călătoriei. În mai puțin de un an, el a mers de două ori în Liban și s-a întors în Brazilia foarte recunoscător pentru oportunitățile oferite. „O activitate ca aceasta demonstrează iubirea lui Dumnezeu, grija Lui pentru fiecare persoană. A oferi îndrumare în domeniul sănătății și a asista oamenii nevoiași este ca și cum am planta o sămânță a Evangheliei, pentru că ne dă ocazia să îi îmbrățișăm pe acești oameni, să îi privim în ochi, să le zâmbim și să le ascultăm problemele. Acest lucru ne face să dezvoltăm dragostea, prietenia și să simțim cu adevărat prezența lui Dumnezeu”, a spus el.

Asistență pentru mii de sirieni și libanezi

Voluntarii au oferit servicii la Primăria din Majdal Anjar și la o clinică din apropierea primăriei. În cele două locuri, Asociația Medicală Adventistă a oferit 1.150 de servicii, majoritatea pacienților fiind musulmani. Dintre acestea, 400 au fost furnizate de asistenți medicali și de personalul de recepție, 360 au fost consultații medicale, 330 ședințe de fizioterapie și 60 consultații stomatologice.

„Am decis să luăm la noi bani pentru a cumpăra medicamente și consumabile. Astfel, nu a trebuit să transportăm valize pline cu medicamente, care, chiar și cu documente însoțitoare, ar putea cauza probleme la vamă”, spune Jara. Liderul grupului de voluntari mai spune că au reușit să cumpere medicamente în valoare de 4.600 de dolari de la un distribuitor local de medicamente, la prețuri mult mai mici decât în Brazilia. Pacienții au fost consultați și, dacă a fost necesar, au primit o rețetă pe baza căreia au putut ridica medicamentele fără niciun cost.

Membrii AMA se întorceau unde erau cazați în jurul orei 21:30, unde luau cina, aveau servicii de închinare și evaluau experiențele de peste zi înainte de a merge la culcare. Voluntarii s-au confruntat cu dificultăți precum oboseala fizică, teama de știrile privind atacurile din sudul Libanului și bariera lingvistică, însă le-au depășit cu noi prietenii și cu satisfacția de a fi putut ajuta mii de oameni. Următoarele călătorii ale AMA sunt planificate pentru Rio Grande do Sul, Amazon și Guineea-Bissau.

Sursa: Adventist News Network și Departamentul Comunicare/ Uniunea Adventistă

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print