Un film despre abuzul asupra copiilor și violența domestică

Potrivit studiilor, unu din opt copii este victima abuzului sexual.

Un film despre abuzul asupra copiilor și violența domestică

Potrivit studiilor, unu din opt copii este victima abuzului sexual.

„Fiică, unde ești?” Vocea îngrijorată a tatălui lui Camile răsuna în telefon. „Sunt îngrijorat. Când ai timp, sună-mă, te rog”, o imploră el în mesajul lăsat. Însă în timp ce el vorbea, Camile zăcea rănită pe podea după ce fusese lovită cu brutalitate de soțul ei.

Aflând ce i se întâmplase, Alane, cea mai bună prietenă a lui Camile, a decis să realizeze un documentar în care să intervieveze femei care au trecut prin situații similare, pentru a le ajuta și încuraja și pe altele să vorbească. În timpul filmărilor, Alane a descoperit că majoritatea celor intervievate fuseseră și victime ale abuzurilor sexuale în copilărie și adolescență.

Așa a început Camile, un film produs de platforma Feliz7Play lansat pe 23 august 2024 pentru a sensibiliza publicul cu privire la violența și abuzul sexual asupra copiilor.

Filmul prezintă pericolele abuzului asupra copiilor, acesta putând apărea acasă, la școală, la rude și chiar la biserică. Această reprezentare nu este departe de realitate.

Potrivit producătoarei și scenaristei filmului, Luciana Costa, „numeroase astfel de situații se ascund în spatele zâmbetelor și pot avea loc chiar lângă noi. Trebuie să fim atenți în calitate de societate, biserică și familie. Să dezbatem, să protejăm și să sensibilizăm victimele și martorii cu privire la necesitatea de a raporta abuzul”, subliniază ea.

Un adevăr trist

Potrivit studiilor realizate de Fondul Națiunilor Unite pentru Copii (UNICEF) și Organizația Mondială a Sănătății (OMS), doi din trei copii și adolescenți din America Latină și Caraibe sunt victime ale violenței domestice. În plus, doi din opt copii sunt victime ale abuzului sexual, în majoritatea cazurilor având loc în cadrul familiei.

Pornind de la aceste informații, filmul a fost creat pentru a face lumină asupra subiectului, precum și pentru a le oferi sprijin și soluții victimelor. Luciana a menționat că unul dintre obstacolele majore în timpul realizării filmului Camile a fost confruntarea cu experiențele descrise.

„[Este dificil] să știi că tot ceea ce este relatat nu este o simplă ficțiune, că cineva undeva a trecut prin această experiență traumatizantă și că, în timp ce vorbim aici, sute de alte femei și copii din America de Sud și din lume trec prin aceleași lucruri”, spune ea.

A aduce schimbare

Camile face parte din campania de combatere a violenței Quebrando o Silêncio (Rupând tăcerea) promovată de Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea.

Kimberly Dias, producător executiv pentru strategii digitale la sediul Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din America de Sud, spune: „Abordând în conținutul nostru probleme precum violența domestică, maltratarea, abuzul și alte subiecte sensibile ne propunem să influențăm pozitiv viața telespectatorilor noștri, oferind un cadru pentru reflecție și empatie și arătându-le cum să acționeze în aceste cazuri.”

Maythê Costa, regizoarea filmului, subliniază importanța utilizării acestei producții ca instrument pentru inițierea dezbaterilor și sensibilizare. „Cred că cea mai puternică armă pe care o avem împotriva acestui rău sunt vocea și fermitatea noastră. Trebuie să fie clar că nu acceptăm și nu sprijinim abuzul. Sper că cei care văd filmul se simt motivați să se implice în lupta împotriva acestui rău care rănește atât de mulți oameni”, spune ea.

Feliz7Play este platforma de streaming a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din America de Sud. Aceasta reunește filme, seriale, documentare, podcasturi, videoclipuri, programe pentru copii și programe educaționale, printre alte tipuri de conținut creștin în spaniolă și portugheză. Accesul la Feliz7play.com este gratuit.

Sursa: Adventist News Network și Departamentul Comunicare/UA

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print