Speranță mai presus de ape: ADRA România intervine rapid pentru sprijinirea victimelor Ciclonului Boris

ADRA România și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea solidarizează cu familiile devastate de inundații

Speranță mai presus de ape: ADRA România intervine rapid pentru sprijinirea victimelor Ciclonului Boris

ADRA România și Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea solidarizează cu familiile devastate de inundații

Ciclonul Boris a provocat inundații devastatoare în județele Galați, Vaslui și Bacău, lăsând în urmă pagube semnificative, în special în Galați unde 12 localități: Pechea, Drăgușeni, Grivița, Costache Negri, Berești, Slobozia Conachi, Cuza Vodă, Cudalbi, Corod, Tudor Vladimirescu, Băneasa și Vameș, au fost grav afectate. Peste 5.000 de gospodării au fost distruse, 4 persoane și-au pierdut viața, iar peste 250 de persoane au fost evacuate, potrivit datelor furnizate de Inspectoratul General pentru Situații de Urgență (I.G.S.U.).

În fața forței naturii dezlănțuite, oamenii au fost luați prin surprindere în toiul nopții. S-au format viituri ce au intrat în casele oamenilor, ploile torențiale înregistrând peste 100 l/mp, timp de aproximativ 5 ore. Gospodăriile nu au curent electric și nici apă potabilă. „Nu am avut timp să ne gândim la altceva decât la a fugi. Apa a crescut atât de repede, încât abia am reușit să ne salvăm”, mărturisește unul dintre locuitorii din Pechea. Mulți dintre aceștia și-au văzut casele și bunurile personale pierzându-se în apele dezlănțuite în doar câteva ore.

Acești oameni au fost nevoiți să reacționeze imediat pentru a-și salva viața, lăsând în urmă o casă plină de amintiri și siguranță. Frica, nesiguranța și durerea pierderilor materiale și umane au devenit, în scurt timp, realitatea lor cotidiană.

ADRA România se mobilizează rapid pentru a interveni în aceste comunități afectate, furnizând ajutoare de urgență, printre care alimente de bază, produse de igienă, apă potabilă, pompe pentru evacuarea apei și generatoare. Echipele noastre de voluntari sunt prezente în teren pentru a distribui aceste resurse și a oferi sprijin moral celor afectați.

Aurel Neațu, Președintele Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din România și Președintele ADRA România, a subliniat importanța solidarității într-un astfel de moment critic: „În urma inundațiilor din ultimele zile, două biserici adventiste au suferit pagube ce depășesc suma de 45.000 EURO. Deși mai mulți membri ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea din mai multe localități din județul Galați au suferit pierderi majore, îi mulțumim lui Dumnezeu că nu a murit nimeni. Pe de altă parte, suntem întristați și solidarizăm cu familiile semenilor noștri care trec prin greaua încercare a pierderilor celor dragi. Prin membri, pastori, administrațiile Conferințelor și ADRA România, Biserica Adventistă va oferi asistență și sprijin celor care au suferit pierderi. Bunul Dumnezeu să-i ocrotească pe cei din zonele calamitate!”.

„Suntem pregătiți să răspundem rapid și eficient nevoilor oamenilor aflați în suferință. În fața unor astfel de catastrofe, fiecare minut contează, și suntem aici pentru a-i ajuta pe cei care au nevoie de sprijinul nostru”, a declarat Robert Georgescu, Director Executiv ADRA România.

„În localitățile Pechea și Cuza Vodă, mai multe gospodării au fost afectate de inundații, unele dintre ele fiind ale membrilor bisericii adventiste. Niciun membru al bisericii adventiste nu a decedat, însă suntem întristați de cei care au murit. În Biserica Adventistă Pechea apa are peste o jumătate de metru adâncime, pagubele bisericii fiind estimate la peste 25.000 EURO. În localitate nu există curent electric și nici semnal pentru a comunica cu oamenii. Am încercat să ajung în zonă, însă autoritățile au restricționat traficul. În momentul de față, apa potabilă este nevoia cea mai mare. Nu am cunoștință de persoane izolate, însă nevoile sunt mari. Cea mai mare nevoie este de voluntari”, a declarat Gabriel Ștefăniță, pastor Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea Pechea, județul Galați și voluntar ADRA România.

„În urma ploilor torențiale din ultimele zile, s-au format viituri ce au intrat în casele oamenilor, lăsând mâl. Dacă în 2013 și în 2016 a fost cum a fost, acum este incomparabil mai rău. În Biserica Adventistă Cudalbi au fost 10 cm de apă, iar în dependințe apele au ajuns și la 2 metri adâncime, pagubele depășind suma de 20.000 EURO. În prezent, trei familii adventiste sunt sinistrate: două în localitatea Cudalbi și una în localitatea Valea Mărului. Pe lângă distrugerile locuințelor și ale gospodăriilor, membrii bisericii au pierdut munca lor de o viață: stupi de albine, tone de miere, recolta de toamnă ș.a… În momentul de față, din păcate, în localitate nu este curent electric, nu este semnal pentru comunicare și nici nu este apă potabilă”, a declarat Ionel Stăvărachi, pastor Biserica Adventistă Cudalbi, județul Galați.

Prin proiectul „Speranță mai presus de ape” ADRA urmărește îmbunătățirea spațiului locativ, în parteneriat cu primăriile locale, pentru familiile greu încercate. Proiectul sprijină victimele inundațiilor prin construirea sau reconstruirea caselor afectate.

Cei care doresc să se implice o pot face prin următoarele modalități:

  • voluntariat;
  • donații materiale (atât produse alimentare, produse de igienă și de curățenie, dar și materiale de construcție);
  • donații financiare în conturile ADRA (cu precizarea „Speranță mai presus de ape”);
  • donând direct pe site ul adra.ro/doneaza pentru proiectul „Speranță mai presus de ape”;
  • donând chiar acum 2 Euro prin SMS la numărul 8845 cu textul „ADRA”.

Începând cu anul 1990, Agenţia Adventistă pentru Dezvoltare, Refacere și Ajutor – ADRA România se implică în special în proiecte de dezvoltare de care beneficiază întreaga populație. Conducându-se în proiectele asumate după motoul ”Dreptate. Compasiune. Dragoste.”, ADRA România aduce bucurie și speranță în viețile beneficiarilor prin promovarea unui viitor mai bun, a valorilor și a demnității umane. Furnizor de servicii sociale acreditat, ADRA România face parte din rețeaua ADRA Internațional, organizația umanitară globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea, una dintre cele mai răspândite organizații neguvernamentale din lume, fiind activă în 118 țări și având la bază filosofia care îmbină compasiunea cu spiritul practic, adresându-se oamenilor în nevoie, fără să facă deosebiri de ordin rasial, etnic, politic sau religios, cu scopul de a sluji umanității astfel încât toți să conviețuiască așa cum Dumnezeu a plănuit.

ADRA România

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print