„Recent, comitatul Montgomery din Maryland a fost numit cel mai divers din punct de vedere religios din Statele Unite”, a declarat directorul Adventist Mission, Gary Krause, pe 13 octombrie. Adresându-li-se membrilor Comitetului executiv al Conferinței Generale a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea (CG) în cadrul Consiliului anual, Krause le-a reamintit liderilor Bisericii că locul de desfășurare al întâlnirii anuale de lucru din Silver Spring – Conferința Generală a Adventiștilor de Ziua a Șaptea – se află în comitatul Montgomery.
„Ne aflăm… într-o țară tradițional creștină”, a spus Krause. „Dar vă rog să rețineți că la aproximativ 20 de minute de mers cu mașina veți găsi cel puțin 10 temple hinduse sau jainiste… și cel puțin 13 moschei și centre islamice. De fapt, chiar lângă noi se află un post internațional de televiziune musulman.”
Din cauza mutărilor forțate, a migrației internaționale și a migrației interne din zonele rurale în cele urbane, în numeroase locuri, diversitatea etnică și religioasă a crescut substanțial, a explicat Krause.
Justificarea reorientării misiunii
Potrivit lui Krause, situația actuală oferă o justificare pentru reorientarea misiunii Bisericii Adventiste spre Fereastra 10/40 (o regiune a lumii în care trăiesc majoritatea oamenilor, dar unde creștinii sunt o minoritate), Fereastra post-creștină și Fereastra urbană. Aproape fiecare dintre regiunile Bisericii a fost afectată într-o anumită măsură de aceste ferestre, a spus el.
Ferestrele Mission Refocus reprezintă provocări, dar și oportunități misionare, a spus Krause. El a împărtășit câteva date despre misionarii din prima linie, care includ 2.500 de pionieri ai Global Mission, 79 de persoane care „fac corturi” în Fereastra 10/40 și 774 de voluntari ai Adventist Volunteer Services.
Cu toate acestea, se poate face mult mai mult, a spus Krause. Ca exemplu, el a menționat că VividFaith, biroul Bisericii care pune în legătură potențialii voluntari cu oportunități de voluntariat din întreaga lume, are o listă de peste 17.000 de persoane interesate, dar mai puțin de 800 de voluntari activi. „Mai puțin de 800 față de 17.000”, a spus Krause. „Vă puteți imagina energia, tinerețea, creativitatea reprezentate de acest număr de peste 17.000? Imaginați-vă ce s-ar întâmpla dacă ar fi folosiți! Ce diferență pentru biserici, școli, comunități, programe de evanghelizare, inițiative în domeniul sănătății, entități aflate în dificultate în regiunea voastră. Dar, oricare ar fi motivele, nu exploatăm această mină de aur de talente tinere și dornice”, a deplâns Krause.
O schimbare de regiune
Pe măsură ce diviziile Bisericii mondiale își ajustează bugetele pentru a le aloca mai multe fonduri misionarilor din prima linie, Biserica mondială procesează numele misionarilor dispuși să facă față celor mai mari provocări. Unele regiuni apelează, de asemenea, la ajutorul altora. „Opt divizii și uniuni finanțează misionari și inițiative misionare în alte 10 divizii și uniuni”, a raportat Krause.
De asemenea, el a explicat că, timp de mai bine de 100 de ani, Divizia Nord-Americană a purtat pe umerii ei misiunea mondială a Bisericii. „Și continuă să fie o putere pentru misiunea Bisericii mondiale”, a spus Krause. „Datorită în mare parte eforturilor sale, restul Bisericii mondiale acceptă acum treptat provocarea misiunii. Într-o lume în mișcare și în continuă schimbare, granițele sunt înlăturate. Dar, în calitate de Biserică, rămânem uniți în misiunea noastră.”
Exemplul Diviziei Sud-Americane
Krause a împărtășit modul în care Divizia Sud-Americană (SAD) explică această schimbare în teritoriul ei. „În trecut, întrebările noastre erau: «Cine ar putea veni și cum ne-ar putea ajuta?»” i-a spus secretarul SAD Edward Heidinger lui Krause. „Numeroși misionari și resurse au fost trimise pe teritoriul nostru, iar acum culegem roadele acestor sacrificii”, a explicat Heidinger. „În consecință, acum, întrebările noastre sunt: «Cum am putea ajuta? Cine va merge?»”
Heidinger a povestit cum, recent, SAD a invitat lideri din alte teritorii să ajute la selecția a încă 24 de familii misionare care vor primi finanțare SAD și vor fi trimise ca parte a contribuției lor la Mission Refocus. „Alte divizii și uniuni atașate au prins, de asemenea, viziunea și 12 divizii și uniuni și-au luat deja angajamentul să trimită 293 de misionari și 4135 de voluntari în următorii cinci ani”, a spus Krause.
În fereastra post-creștină
Unul dintre primii misionari Mission Refocus care vor merge pe teren va fi Robert Folkenberg III, care în noiembrie se va muta împreună cu soția și fetițele lui din Canada în Danemarca pentru a se concentra asupra plantării de biserici în acea fereastră post-creștină seculară.
În ultimii patru ani și jumătate, Folkenberg a fost plantator de biserici în Squamish, statul canadian British Columbia, o comunitate cunoscută pentru nivelul ridicat de laicizare. „Când ne-am mutat aici, nu exista nicio biserică”, a spus el printr-un mesaj video. „A fost o provocare dificilă, dar plină de satisfacții, să ne petrecem ultimii ani implicându-ne în formarea noii biserici care există acum”.
Folkenberg a explicat că, prin acea experiență, el și familia sa au devenit „foarte pasionați de potențialul și puterea plantării de biserici”. Acum, cu ajutorul lui Dumnezeu, ei se așteaptă să retrăiască experiența în Copenhaga post-creștină. „Plantarea de biserici ne oferă oportunitatea de a ne conecta cu oameni care altfel nu ar intra niciodată într-o biserică”, a spus el. „Vă mulțumim pentru sprijinul acordat misionarilor ca noi.”
Raportul dintre numărul de credincioși adventiști și cel de locuitori
Krause și-a încheiat raportul observând că există 27 de țări cu cel puțin un adventist la fiecare 20 de locuitori, dar toate sunt insule în afară de Zambia și Rwanda. Cu mai mult de un milion de credincioși botezați, Kenya se numără printre țările în care Biserica Adventistă este puternică, precum Filipine (aproape 1,5 milioane de credincioși botezați), Zambia (1,4 milioane de credincioși botezați) și Brazilia (1,8 milioane de credincioși botezați).
Cu toate acestea, rămân provocări, a spus Krause, deoarece există șase țări fără prezență adventistă: Iran, Coreea de Nord, Afganistan, Siria, Yemen și Somalia. Populația acestora însumează aproape 230 de milioane de oameni, „sau de 10 ori mai mult decât totalul de credincioși ai Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea în toată lumea”.
Această conștientizare ar trebui să reprezinte fundamentul modului în care liderii Bisericii Adventiste se raportează la viitorul Mission Refocus, a spus Krause.
Sursa: Adventist Review