Biserica Adventistă introduce arhitectura de brand pentru instituțiile media

Noua strategie contribuie la colaborarea între entitățile media și creșterea impactului misiunii.

Biserica Adventistă introduce arhitectura de brand pentru instituțiile media

Noua strategie contribuie la colaborarea între entitățile media și creșterea impactului misiunii.

Conferința Generală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea (CG) le-a dezvăluit noua arhitectură de brand membrilor Comitetului executiv al CG și invitaților prezenți la conferința LEAD (Leadership, Experiență și Dezvoltare), desfășurată în Silver Spring, Maryland, pe 10 octombrie. Aceasta este prima resursă de acest fel și definește fiecare public deservit de entitățile media ale Bisericii mondiale, asigurând adaptarea conținutului fiecărui brand la publicul căruia îi este destinat.

Arhitectura de poziționare a brandului este menită să îmbunătățească colaborarea între entitățile media adventiste globale și servește ca instrument pentru a susține administratorii în alocarea mai eficientă a resurselor prin minimizarea suprapunerii între instituțiile media.

O viziune pentru o misiune unitară

În timpul prezentării introductive, Paul H. Douglas, trezorierul GC, a vorbit despre bazele acestei noi arhitecturi de brand, care au fost puse în timpul Summitului Media Synergy, desfășurat în toamna anului 2022 în Virginia, Statele Unite, administrația CG recunoscând complexitatea comunicării în lumea de astăzi, în care media tradiționale și platformele online se intersectează.

„Când am analizat peisajul inițiativelor noastre media, a fost evident că acționam izolat, ceea ce ducea la crearea de conținut similar și la ratarea oportunităților de colaborare”, a declarat Ted Wilson, președintele CG. „Am organizat Summitul Media Synergy pentru a aborda aceste probleme și pentru a găsi o modalitate de a lucra unitar de a-i transmite lumii mesajele celor trei îngeri.”

În timpul summitului, a fost creat grupul de lucru pentru sinergie media, care s-a concentrat asupra brandurilor media ale CG, precum: Adventist Mission, Adventist Review, Adventist World Radio, Ellen G. White Estate, Hope Channel International, Revival and Reformation, Seventh-day Adventist Church și Sharing Hope. Scopul este ca acestea să colaboreze, păstrându-și în același timp punctele forte specifice.

„S-au depus eforturi uriașe pentru dezvoltarea unor strategii care să le permită brandurilor noastre media să se integreze, păstrându-și, în același timp, identitatea unică”, a declarat Erton Köhler, secretar executiv al CG. „Nu a fost vorba doar despre eliminarea conținutului identic, ci și despre crearea unei adevărate unități în misiune. Prin integrare, ne putem combina punctele forte și putem avea un impact mai mare în proclamarea mesajelor celor trei îngeri în lume.”

În urma summitului din Virginia, fiecare mare brand media a început să se întâlnească în mod regulat, la început de șase ori pe an, iar acum organizează întâlniri trimestriale. Lucrând împreună, acestea au ajuns la o înțelegere cu privire la direcția în care ar trebui să se îndrepte expertiza lor, care e publicul principal al fiecăreia dintre ele și cum ar putea colabora pentru a crea unitate atât în misiune, cât și în mesaj.

În cadrul acestor întâlniri a fost creată noua arhitectură globală de poziționare a brandului.

Prezentarea noii arhitecturi de poziționare a brandului

„Mesajul nostru este clar, dar am avut multe mijloace prin care să îl transmitem”, a remarcat Paul H. Douglas, trezorierul CG, în timpul prezentării introductive. „Acest model ne permite acum să lucrăm îndeaproape împreună pentru a i-l transmite mai eficient lumii.”

După introducere și prezentarea contextului în care a apărut grupul de lucru pentru sinergie media, Sam Neves, director adjunct al departamentului Comunicare din cadrul CG, a explicat noua arhitectură de poziționare a brandului. Neves a explorat modul în care aceasta atribuie în mod strategic roluri specifice fiecărui brand media și este concepută pentru a ghida persoanele în călătoria lor spirituală – de la descoperirea mesajului adventist la implicarea deplină în misiunea Bisericii.

Folosind imaginea unei pâlnii, Neves a subliniat modul în care cadrul este construit în jurul a cinci audiențe cheie, fiecăreia fiindu-i atribuită un brand media specific pentru a o deservi. Conform arhitecturii, Hope Channel și Adventist World Radio s-ar concentra pe prezentarea Bisericii Adventiste neadventiștilor, în timp ce Adventist Review susține membrii actuali în aprofundarea credinței lor.

Prin definirea clară a rolului fiecărui brand, biserica poate reduce redundanța și se poate asigura că eforturile ei media sunt unificate și complementare. „Scopul este de a duce oamenii de la cea mai îndepărtată distanță până la implicarea deplină în misiunea Bisericii”, a spus Neves. „Această arhitectură oferă structura pentru a face exact acest lucru.”

Implementarea arhitecturii de brand

Noua arhitectură de brand este în curs de implementare în toate entitățile media ale GC. „Credem că misiunea noastră va fi împlinită atunci când Biserica lui Dumnezeu va lucra împreună ca un singur om, împuternicită de Duhul Sfânt”, a declarat Richard Stephenson, trezorier asociat al GC. „În consecință, această arhitectură de brand nu este doar pentru entitățile media ale CG, deși am înțeles că trebuie să ne purtăm mai întâi propriile lupte.”

Pentru a aborda claritatea pe care a adus-o arhitectura, Stephenson a facilitat o discuție de grup cu liderii acestor entități media. El a declarat: „Începem să vedem puterea de a lucra împreună ca o rețea media globală. Acum suntem capabili să mergem mai departe ca o singură Biserică, cu o singură misiune”.

Stephenson le-a oferit liderilor entităților media oportunitatea de a împărtăși modul în care existența cadrului i-a ajutat să maximizeze impactul și să elimine suprapunerile. Vyacheslav Demyan, președintele Hope Channel International, a descris modul în care canalul și-a îmbrățișat rolul de a ajunge la cei care nu sunt adventiști: „Nu mai folosim resurse pe comunicarea internă a Bisericii. Misiunea noastră este acum 100% de a aduce oameni noi în Biserică și de a le prezenta mesajul adventist.”

Adventist Review se concentrează pe dezvoltarea celor 23 de milioane de credincioși adventiști. „Ne cunoaștem culoarul”, a declarat Justin Kim, editor al Adventist Review. „În loc să încercăm să facem totul, ne concentrăm asupra redeșteptării, misiunii și uceniciei – ajutându-i pe credincioșii noștri să se transforme din participanți pasivi în persoane implicate pe deplin în împlinirea misiunii Bisericii.”

Adventist Mission a împărtășit concentrarea sa asupra procesului de trece a publicului de la conștientizare la acțiune. Mwamba Mpundu, asistent editorial al Adventist Mission, a explicat:

„Scopul nostru este să îi conducem pe adventiști la implicarea deplină în misiune”. Prin inițiative precum Mission 360°magazine și programul Mission 360°TV, Adventist Mission lucrează pentru a aduce la cunoștința credincioșilor oportunitățile de misiune globală, inspirându-i în același timp să acționeze.

Precedent istoric

În anii 1890, pe măsură ce își extindea misiunea globală, Biserica Adventistă de Ziua a Șaptea s-a confruntat cu dificultăți organizaționale importante. Au apărut mai multe organizații auxiliare independente care se ocupau de publicații, educație, sănătate și misiune, ceea ce a condus la dublarea eforturilor și la utilizarea ineficientă a resurselor. După cum se menționează în Encyclopedia of Seventh-day Adventists [Enciclopedia Adventiștilor de Ziua a Șaptea], „aceste organizații au fost constituite legal ca organisme independente, cu proprii administratori și propriile consilii sau comitete executive”. Această structură fragmentată a dus la o concurență pentru atenția și resursele limitate ale confesiunii, diferite departamente lucrând adesea în direcții opuse sau nereușind să colaboreze eficient.

Confuzia generată de suprapunerea responsabilităților și de liniile de autoritate neclare a limitat capacitatea Bisericii de a reacționa rapid la noile oportunități de misiune, în special în ce privește trimiterea de misionari în zonele lumii în care nu se ajunsese. Aceste probleme organizaționale au necesitat o restructurare majoră a confesiunii între 1901 și 1903.

Potrivit lui Neves, „liderii adventiști se confruntă astăzi cu un imperativ similar pentru a ajunge eficient la oameni în mediul online. După cum trebuia să ne optimizăm organizația pentru a trimite misionari la începutul secolului al XX-lea, acum trebuie să ne adaptăm pentru a trimite «misionari online» într-o lume din ce în ce mai digitalizată”.

Sinergia dintre aceste entități media marchează începutul unei noi ere pentru strategia de comunicare globală a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea. „Rugăciunea noastră continuă este ca această nouă arhitectură de poziționare a brandului să ofere un plan pentru transmiterea unitară a Evangheliei lui Isus”, a spus Stephenson. „Speranța noastră este că aceasta ajută la direcționarea fiecărui efort și utilizarea fiecărei resurse pentru a sprijini misiunea pentru un impact maxim. Cadrul există. Vă provocăm să îl implementați acolo unde contează cel mai mult.”

Sursa: Adventist Review


Referințe
Oliver, B. D. (2020). „The Principles and Process of Denominational Reorganization, 1901–1903”, în Encyclopedia of Seventh-day Adventists. De pe https://encyclopedia.adventist.org/article?id=DC19.

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print