După un an de planificare, cursul de formare enditnow Safeguarding Peace al Diviziei Nord-Americane (NAD) privind prevenirea abuzurilor și răspunsul în caz de abuz, care urma să se desfășoare în New Orleans, Louisiana, Statele Unite, aproape că nu a mai avut loc. Uraganul Francine, o furtună de categoria 2 care urma să lovească sudul statului Louisiana miercuri, 11 septembrie – seara de deschidere a evenimentului – amenința să oprească totul. Cu toate acestea, după multe rugăciuni și reflecții, organizatoarea Erica Smith, director adjunct al Departamentului Misiunea Femeii în cadrul NAD, și echipa enditnow au decis să continue.
Pe 11 septembrie, în timpul uraganului, 54 dintre cei 181 de participanți înscriși s-au adăpostit de vântul puternic și de ploaie în sala de conferințe a unui hotel. Din grup făceau parte administratori de conferințe, profesioniști din domeniul finanțelor și al resurselor umane, directori ai departamentelor Misiunea Femeii și Slujirea Copiilor, pastori, profesori și lideri de biserici locale din Canada, Statele Unite, Columbia și Puerto Rico. Douăzeci la sută dintre participanți erau bărbați. Au fost prezenți și zece participanți la conferința Adventist Risk Management, care se desfășurase în același loc, din cauza amânării călătoriei.
„Satana a avut anumite planuri, dar ale lui Dumnezeu au fost mai mari și mai mărețe”, a spus Smith în introducerea ei.
În perioada 11-13 septembrie, participanții au fost pregătiți să abordeze cazurile de abuz prin devoționale, prezentări și relatări ale victimelor – toate adventiste de ziua a șaptea – urmate de discuții în grup. O mărturie video care detaliază abuzul emoțional, fizic și sexual la care a fost supusă o femeie de soțul ei a ilustrat realitatea crudă a abuzului, dar s-a încheiat cu un mesaj de speranță. „Indiferent de motivul pentru care [am fost abuzată], Dumnezeu m-a ajutat să trec peste. Iar dacă a făcut-o pentru a-mi spune povestea, o voi face.”
Momente importante
Printre prezentatori s-au numărat Erica Smith și René Drumm – profesor de cercetare în sociologie la Andrews University și unul dintre principalii autori ai manualul Safeguarding Peace –, Stanley Stephenson, terapeut autorizat și soțul lui Drumm, Doug Tilstra, vicepreședinte Walla Walla University; și Nicole Parker, autor, terapeut și cadru didactic asociat la Southern Adventist University. Tracy Ray, director executiv al Safe Haven of Pender, nu a putut participa din cauza vremii.
În devoționalul de deschidere, David Fournier, vicepreședinte Adventist Risk Management, a subliniat responsabilitatea credincioșilor, pe baza pasajului din Matei 25:36-41. În ziua judecății, a spus el, „grija față de ucenicii nevoiași și vulnerabili ai lui Isus [va fi] dovada convingătoare a apartenenței la Împărăție”.
Sesiunile de miercuri au desființat mituri și au furnizat fapte despre violența partenerului și definiții ale abuzului emoțional, fizic, sexual, spiritual și despre hărțuire [urmărirea cuiva]. Participanții au aflat că, în SUA, peste 10 milioane de adulți se confruntă anual cu violența domestică. În plus, una din patru femei și unul din nouă bărbați sunt victime ale violenței sexuale sau fizice grave și/sau ale hărțuirii partenerului, ceea ce are consecințe asupra sănătății.
Un studiu bazat pe un sondaj efectuat pe 1400 de credincioși adventiști a arătat că mai mult de 60% dintre respondenți au suferit o formă de abuz emoțional sau psihologic. Treizeci la sută dintre femei și 20% dintre bărbați au raportat, de asemenea, violență fizică. Drumm a concluzionat că abuzul este la fel de răspândit în biserică ca și în societate și „oricine poate fi abuzator”.
Tilstra a împărtășit că „una dintre cele mai bune modalități de a ajuta persoanele aflate într-o situație de violență domestică este prin intermediul bisericii locale”, ceea ce face ca formarea enditnow să fie vitală.
Joi, prezentatorii au discutat despre barierele cu care se confruntă victimele în căutarea siguranței, inclusiv factorii religioși și culturali, dinamica emoțională și considerentele situaționale. Ei au abordat semnele abuzului, semnalele de alarmă și impactul asupra stării generale de sănătate. În special, în SUA, trei femei sunt ucise în fiecare zi de partener, iar victimele se confruntă cu depresie severă, tulburare de stres post-traumatic (PTSD) și gânduri suicidare.
Un alt segment a acoperit evaluarea, răspunsul și prevenirea. Vorbind despre o broșură privind prevenirea, Tilstra a spus: „Aceasta este o foaie de parcurs care într-un an vă poate duce departe”.
Participanții au jucat rolul victimelor sau al apărătorilor. Ei au repetat cele trei elemente ale răspunsului atunci când victima mărturisește prin ce trece – să o creadă, să îi plângă durerea și să amelioreze situația prin oferirea de resurse și sprijin. De asemenea, au învățat să evalueze siguranța pe o scară de la unu la trei și să pună persoanele în legătură cu echipele de combatere a violenței domestice sau cu serviciile de urgență, după caz. O altă activitate importantă a presupus analizarea resurselor locale.
Prezentatorii au abordat joi și tema abuzului asupra copiilor, Smith cerându-le participanților să repete cu voce tare „O copilărie sigură este responsabilitatea adulților”.
Consilierul general al NAD, Robert Burrow, a subliniat că „oricine lucrează cu copii, chiar și în sens larg, este obligat să raporteze orice caz de abuz”.
Promotori enditnow
Participanții au fost continuu provocați să se implice, nu să aștepte combaterea abuzurilor prin regulamentele Bisericii. Mai mulți dintre ei au fost victime care s-au simțit obligate să îi ajute pe alții care se confruntă cu dificultăți pe care ei le-au depășit.
O astfel de participantă, Janice MacDonell, a aflat despre formarea enditnow de la Smith, la o convenție desfășurată în martie 2024 în Conferința Ontario. Ea a fost abuzată fizic și emoțional de un fost iubit, iar acum anticipează că le va sluji altor victime ale abuzurilor prin terapie ecvestră. „Fiecare pas face parte din călătorie, iar participarea la această formare mă conduce în această direcție”, a spus ea.
Ruth Shaw, care a fost, de asemenea, victimă a violenței domestice, a declarat: „Această formare mă va ajuta să am încredere că pot ajuta pe altcineva care s-ar putea confrunta cu abuzul [sau ar fi în pericol].”
În devoționalul final, Parker a povestit că la vârsta de 15 ani, după abuzuri suferite în copilărie, a avut gânduri suicidare și s-a întrebat: „Dacă Dumnezeu este destul de puternic pentru a mă proteja și mă iubește infinit, de ce a permis să mi se întâmple?” Ea s-a întors la credință în anul următor, iar acum pledează pentru alte victime în calitate de educator, terapeut și autoare a seriei Tales of the Exodus, care spune poveștile unor personaje biblice care, asemenea ei, „au suferit abuzuri și au ieșit din ele cu o credință mai mare”.
Parker i-a provocat pe participanți „să caute dreptatea … și să lupte în armata lui Dumnezeu, indiferent dacă ar câștiga sau ar pierde”. Ea și-a exprimat entuziasmul pentru faptul că „NAD ia aceste măsuri pentru a ajuta oamenii”.
A fost încurajată să vadă că lideri precum Haskell Williams, directorul Asociației Pastorale din cadrul Conferinței Carolina, se implică. În devoționalul de joi, Williams a vorbit despre abuz de-a lungul istoriei. „Satana a fost primul abuzator, infectându-i pe primii noștri părinți cu egoism”.
Williams a împărtășit că el și fiica sa, Kirsten, au fost determinați să participe după ce au experimentat o versiune mai scurtă a instruirii în Tabăra Conferinței Carolina din acest an. „Mă simt pregătit să intru în legătură cu alții care îi ajută pe cei care suferă ca urmare a violenței partenerilor intimi [IPV]. Am început deja să creăm conexiuni în comunitatea noastră”, a spus el.
Ca o încununare a formării, pentru prima dată, toți participanții au trecut evaluarea pentru a deveni promotori enditnow. Ei au acceptat cu ușurință responsabilitatea de a fi primi respondenți și educatori în probleme de abuz în bisericile și comunitățile lor.
În conformitate cu manualul Safeguarding Peace, responsabilitățile lor includ voluntariatul ca promotori anti-abuz pentru a fi contacte principale pentru transmiterea informațiilor privind prevenirea abuzurilor; conectarea cu autoritățile locale sau naționale pentru formare în domeniul violenței domestice; păstrarea legăturii cu organizatorii enditnow; și asigurarea faptului că biserica lor organizează ziua enditnow în luna august.
Joi, Smith a încheiat cu un citat din Patriarhi și profeți, de Ellen G. White, care rezumă motivul pentru care Smith și echipa enditnow continuă să organizeze aceste cursuri de formare. „Înclinația de a-i face pe alții să sufere, fie oameni, fie necuvântătoare, este satanică. … În cer se duce un raport și vine ziua când aceia care se poartă rău cu făpturile lui Dumnezeu vor fi judecați și condamnați.” (pag. 443, în orig.).
Sursa: Adventist Review