Lumea suferă. Nimeni nu poate nega faptul că lumea în care trăim este afectată de tulburare la nivel global. Desigur, aceste situații dificile pot reprezenta o mare oportunitate de a le prezenta celor aflați în suferință și nesiguranță mesajele lui Dumnezeu pentru zilele din urmă. Oamenii au devenit mai deschiși pentru conversații spirituale, dar aceasta nu înseamnă că proclamarea Cuvântului a devenit mai ușoară.
CONTEXT
Faptele apostolilor 4 descrie o perioadă foarte interesantă. Poate că se asemăna mult cu ceea ce vedem în zilele noastre. Mulți oameni trăiau în disperare, dezamăgire și nesiguranță. Oamenii erau confuzi și înspăimântați. Deși credincioșii văzuseră înălțarea lui Isus Hristos (Faptele 1), puterea Duhului Sfânt în timpul Cincizecimii (Faptele 2) și vindecarea unui olog în templu (Faptele 3), existau încă îngrijorări, deoarece se confruntau cu o opoziție intensă și persecuție din partea liderilor religioși. Aici intervine
Faptele apostolilor 4:4: „Însă mulți din cei ce auziseră cuvântarea au crezut, și numărul bărbaților credincioși s-a ridicat aproape la cinci mii.” Acest verset este cu adevărat important pentru noi astăzi, întrucât descoperă nu numai puterea Cuvântului în aceste vremuri de tulburare, dar ne și cheamă să fim uniți în misiune ca adventiști de ziua a șaptea.
PUTEREA CUVÂNTULUI
Deși Petru și Ioan au fost aruncați în închisoare (versetul 3) pentru că „învățau pe norod și vesteau în Isus învierea din morți” (versetele 1, 2), cei care au auzit mesajul au crezut, și numărul credincioșilor a crescut (versetul 4). Capitolul 4 ne amintește că Cuvântul lui Dumnezeu reprezintă un far neclintit de adevăr și lumină. Nu este doar ceva ce trebuie folosit ca punct de reper, ci o revelație a lui Dumnezeu Însuși în vremuri de haos și incertitudine. Cuvântul lui Dumnezeu este o comunicare divină menită să inspire, să dea putere și să ne schimbe viața. Cu siguranță, este putere în Cuvântul lui Dumnezeu.
Scripturile ne spun în Evrei 4:12: „Căci Cuvântul lui Dumnezeu este viu şi lucrător, mai tăietor decât orice sabie cu două tăişuri: pătrunde până acolo că desparte sufletul şi duhul, încheieturile şi măduva, judecă simţirile şi gândurile inimii.”
Ellen White ne amintește de această putere infinită: „Prin puterea ei, bărbaţi şi femei au rupt lanţurile obiceiurilor păcătoase. Au renunţat la egoism. Cei ce vorbeau murdar au devenit respectuoşi, beţivii nu au mai pus gura pe pahar, cei destrăbălaţi au devenit puri. Suflete care se asemănau cu Satana au fost preschimbate după chipul lui Dumnezeu. Această schimbare este, în sine, o minune a minunilor. Schimbarea pe care o produce Scriptura este una dintre cele mai mari taine ale lumii. Nu o putem pricepe. Nu putem decât să credem.”
Din păcate, trăim în mijlocul unor tulburări globale. De fapt, această lume se prăbușește tot mai adânc în consecințele păcatului. Există însă speranță! Cuvântul lui Dumnezeu ne dă cea mai mare speranță în Hristos. Transcende și distruge diferitele bariere. Ne dă siguranță și ne amintește de iubirea și credincioșia lui Dumnezeu. În cele din urmă, Cuvântul lui Dumnezeu afirmă că suntem aleși pentru misiunea lui Dumnezeu.
ALEȘI PENTRU MISIUNE
Când au fost avertizați să nu vorbească sau să învețe în numele lui Isus (versetul 18), Petru și Ioan au răspuns spunând: „Judecați voi singuri dacă este drept înaintea lui Dumnezeu să ascultăm mai mult de voi decât de Dumnezeu” (versetul 19). Apoi urmează faimoasa mărturie a apostolului din versetul 20: „Căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut și am auzit.” Ascultarea de Cuvântul lui Dumnezeu și participarea la misiunea Lui constituiau chemarea și scopul vieții lor.
La două mii de ani după Faptele apostolilor 4, trăim într-un timp în care lumea are mai mult decât oricând nevoie de mesajul speranței. Incertitudinea și tulburările crescânde îi determină pe oameni să caute răspunsuri și un sens în viață. Speranța și adevărul în Hristos, și numai în Hristos, pot oferi adevărata fericire și alinare. Dumnezeu ne-a încredințat o mare misiune pe care să o îndeplinim în zilele din urmă. Dumnezeu ne-a ales să împărtășim ceea ce am văzut și auzit.
Să ne amintim ce a scris Ellen White: „Cuvintele Domnului Hristos ne sunt adresate nouă, celor care trăim în timpul de încheiere a istoriei acestui pământ. «Când vor începe să se întâmple aceste lucruri, să vă uitaţi în sus şi să vă ridicaţi capetele, pentru că izbăvirea voastră se apropie.» Popoarele sunt neliniştite. Trăim un timp de confuzie. Valurile mării mugesc. Inima oamenilor se cutremură de teamă în aşteptarea lucrurilor care vin asupra pământului, dar aceia care cred în Fiul lui Dumnezeu vor auzi vocea
Sa în mijlocul furtunii, spunând: «Eu sunt, nu vă temeţi…» Vedem că lumea zace în nelegiuire şi apostazie. Răzvrătirea împotriva poruncilor lui Dumnezeu pare a fi aproape universală. Avem de făcut o lucrare în lume, în mijlocul tumultului, agitaţiei şi confuziei de pretutindeni.”
Când oamenii au văzut eliberarea lui Petru și a lui Ioan din închisoare și le-au auzit istorisirile, „și-au ridicat glasul toți împreună către Dumnezeu” (versetul 24). De remarcat rugăciunea lor uimitoare, care se găsește în versetele 29 și 30: „Şi acum, Doamne, uită-Te la ameninţările lor, dă putere robilor Tăi să vestească Cuvântul Tău cu toată îndrăzneala şi întinde-Ţi mâna, ca să se facă tămăduiri, minuni şi semne prin Numele Robului Tău celui sfânt, Isus.” Iată rezultatele rugăciunii lor: „După ce s-au rugat ei, s-a cutremurat locul unde erau adunaţi; toţi s-au umplut de Duhul Sfânt şi vesteau Cuvântul lui Dumnezeu cu îndrăzneală” (versetul 31).
CONCLUZIE
Încrederea în promisiunile lui Dumnezeu și acceptarea chemării la misiune a reprezentat o responsabilitate divină neschimbată în urmă cu 2.000 de ani și cu atât mai mult în zilele noastre. Nu este o opțiune, ci o parte a identității noastre de adventiști de ziua a șaptea. În timp ce medităm la cuvintele din Faptele apostolilor 4, să ne aducem aminte de misiunea noastră. Suntem aleși să fim curajoși și statornici în a-i evangheliza pe cei pierduți în vremuri de nesiguranță și haos. Așadar, să credem, să practicăm și să proclamăm Cuvântul lui Dumnezeu în vremuri de tulburare globală. Fie ca mărturia lui Petru și a lui Ioan să fie și mărturia noastră astăzi: „Căci noi nu putem să nu vorbim despre ce am văzut și am auzit.”
Întrebări pentru meditație:
1.Cum putem fi curajoși și neclintiți în vremuri de haos?
2.Ce ai văzut și ai auzit în studiul tău din Cuvântul lui Dumnezeu și poți împărtăși cu altcineva?
Yo Han Kim este președintele Diviziei Asiei de Nord-Pacific a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea.