Binecuvântări în ciuda incertitudinii economice

Raportul Trezorierului Conferinței Generale subliniază caracterul central al misiunii, în ciuda volatilității crescute.

Binecuvântări în ciuda incertitudinii economice

Raportul Trezorierului Conferinței Generale subliniază caracterul central al misiunii, în ciuda volatilității crescute.

Pe fondul „celei mai mari incertitudini de politică economică de până acum”, responsabilii financiari ai Conferinței Generale (GC) a Bisericii Adventiste de Ziua a Șaptea au declarat că Îi sunt recunoscători lui Dumnezeu pentru ceea ce ei au numit intervenția Sa în situația financiară a Bisericii.  „Îl lăudăm pe Domnul pentru situația financiară puternică a Bisericii, dat fiind contextul economic global predominant”, a declarat trezorierul GC, Paul H. Douglas pe 8 aprilie 2025, în cadrul comitetului de primăvară al confesiunii care a avut loc în Silver Spring, Maryland, Statele Unite. 

Potrivit lui Douglas, GC a încheiat anul financiar cu aproximativ 338 de milioane de dolari americani în active nete, dintre care 94% erau în numerar și investiții. „Am fost administratori fideli ai resurselor oferite de Dumnezeu pentru progresul cauzei Împărăției Sale”, a spus el. În același timp, el a subliniat că puterea financiară a GC „nu se datorează propriilor noastre realizări, ci mai degrabă scopului divin al lui Dumnezeu de a ne oferi ceea ce avem nevoie pentru a împlini lucrarea Sa”. 


O schimbare tot mai evidentă 

Pentru anul 2024, CG a primit cu aproximativ 4 milioane de dolari mai mult decât cele aproximativ 82 de milioane de dolari care au prevăzute în buget pentru procentul de zecimi care îi revine, a raportat Douglas. Cu toate acestea, începând din anul 2019, zecimea nu a urmat aceeași tendință, acest lucru putând fi atribuit aplicării unui acord de paritate a zecimilor între regiunile Bisericii mondiale, care reduce contribuția Diviziei Nord-Americane (NAD) la bugetul general, a raportat el. De asemenea, în 2024, întărirea semnificativă a dolarului american față de celelalte monede a dus la scăderea zecimii primite din anumite țări. 

Și darurile au depășit din nou suma prevăzută în buget. Douglas a explicat că există o schimbare din ce în ce mai mare în modelul de contribuții zecime-daruri. În 2020, zecimea reprezenta 58% din buget, iar în anul 2024 a reprezentat doar 45%. „Creșterea darurilor, depășind zecimea, sugerează că în inimile și mințile credincioșilor este reaprins interesul pentru misiunea globală a Bisericii”, a declarat Douglas. „Fără îndoială, acest interes se va reflecta asupra lucrării bisericii la nivel local, ea prosperând datorită atenției acordate lucrării globale.” 

„Ceea ce vedem întâmplându-se cu darurile este un vis”, a comentat Marcos Bomfim, directorul Departamentului Isprăvnicie în cadrul GC, după ce s-a apropiat de unul dintre microfoane. „Este un motiv de bucurie și cred că încă mai avem potențial de creștere.” 

Cheltuieli, capital și active 

Cheltuielile au crescut cu 6 procente în 2024. Douglas a declarat că, dincolo de efectele inflației, creșterea a fost rezultatul asistenței acordate Bisericii din diferite teritorii și al intervențiilor în situații de urgență, însă GC și-a menținut cheltuielile sub plafonul stabilit, a raportat el.  

Douglas a mai spus că, la sfârșitul anului 2024, GC avea capital de lucru pentru 14,6 luni (diferența dintre active curente și datorii curente), ceea ce depășește nivelul recomandărilor în vigoare.Activele lichide (care pot fi transformate rapid și ușor în numerar) acoperă o perioadă de 11,6 luni, din nou peste nivelul recomandărilor existente. 

În ceea ce privește investițiile, Douglas a declarat că acestea și-au revenit după scăderea raportată în 2022. „Da, piețele financiare sunt volatile și chiar mai volatile în ultimele zile, însă aș dori să asigur [comitetul] . . . că filosofia noastră cu privire la investiții este în concordanță cu buna gestionare a resurselor încredințate de Dumnezeu”, a spus el. 

După prezentarea lui Douglas, trezorierul adjunct al GC, Ray Wahlen, a explicat că, după reducerile din timpul pandemiei COVID-19, s-a revenit la „nivelurile operaționale normale, în ciuda mai multor ani cu o inflație semnificativă”. El a explicat: „Este evidentă administrarea cu credincioșie a zecimilor și a darurilor de copiii lui Dumnezeu din întreaga lume. În plus, personalul GC a contribuit la redresarea financiară prin decizii zilnice înțelepte cu privire la cheltuieli luate pe tot parcursul anului. Dar dincolo de acestea, suntem extrem de recunoscători pentru că Dumnezeu ne-a binecuvântat și ne-a purtat de grijă.” 


Fonduri pentru misiune 

Dumnezeu a continuat să Își binecuvânteze Biserica prin credincioșia membrilor noștri, astfel încât să ne putem ocupa de misiunea de a i-L prezenta pe Hristos lumii, a subliniat Douglas.  

Fondurile alocate pentru misiune au fost și vor fi folosite în susținerea inițiativelor misionare de la nivelul bisericilor locale și al diviziilor Bisericii mondiale. Pentru anul 2025, au fost alocată suma de 6,7 milioane de dolari pentru proiecte ale bisericilor locale, a raportat el. În plus, GC a alocat resurse pentru a susține diviziile în desfășurarea de campanii de evanghelizare pe întregul teritoriu. Rapoartele întocmite până în prezent cu privire la aceste investiții în misiune prezintă mii de vieți influențate de biserici prin programe de asistență spirituală, servicii comunitare și educație. S-au desfășurat peste 2.500 de studii biblice, care au dus la peste 400 de botezuri. Douglas a raportat, de asemenea, rezultate similare pentru campaniile de evanghelizare de la nivelul diviziilor. Peste 1 milion de persoane au fost botezate pe teritoriul Diviziei Africa Centrală și de Est, iar Evanghelia a fost proclamată în peste 5.000 de locuri de pe teritoriul NAD.

Distribuirea zecimii și paritatea  

Potrivit lui Douglas, responsabilii financiari au studiat impactul unei decizii care urmărește ca fiecare regiune a Bisericii mondiale să atingă paritatea contribuțiilor, fiecare divizie ajungând să transfere 3% din zecime către CG până în 2030. (În 2024, NAD a contribuit cu 3 %, dar celelalte divizii au transferat doar 2,4 %). În plus, NAD contribuie cu încă 0,85%, date fiind beneficiile de care se bucură membrii și entitățile sale ca urmare a faptului că universitățile Andrews și Loma Linda sunt situate pe teritoriul ei. În urma studierii impactului, responsabilii financiari au convenit să supună la vot planul de a continua implementarea calendarului contribuțiilor așa cum a fost votat, deoarece alte scenarii nu ar fi sustenabile din punct de vedere financiar pentru GC, a explicat Douglas. 

În timpul alocat discuțiilor, trezorierul Diviziei Inter-Europene, Norbert Zens, a declarat că, dată fiind evoluția pozitivă din ultimii ani, ar prefera ca diviziile să rămână la un procent de 2,5% al contribuțiilor la bugetul GC, în locul creșterii lui la 3%. „Mi-aș dori să rămână mai multe fonduri la nivel local”, a spus el.

Douglas a avut o opinie diferită. „Cu tot respectul, nu sunt de acord cu colegul meu”, a răspuns el. „Cred că drumul pe care ne aflăm este cel mai prudent.” 

Propunerea a trecut, cu 141 de voturi „pentru” și 37 „împotrivă”. 


Alocări și repartizări 

În ultima parte a raportului, Douglas a împărtășit rezultatele unui grup de studiu privind alocările și repartizările. Grupul a formulat șapte recomandări, inclusiv punerea în aplicare a unei metodologii de calculare a alocărilor care să ia în considerare puterea financiară și concentrarea diviziilor mondiale asupra misiunii, precum și stabilirea unor limite pentru utilizarea sumelor alocate pentru cheltuieli administrative. 

Propunerea de a înregistra primirea raportului și a recomandărilor grupului de studiu a fost adoptată cu 153 de voturi „pentru” și 12 „împotrivă”. 


Dumnezeu încă deține controlul 

Douglas a încheiat reiterând încrederea lui și a echipei sale în conducerea lui Dumnezeu. „În ciuda tuturor dificultăților pe care le întâmpinăm în lume . . . lucrarea Bisericii merge înainte”, a spus el. „Deși cuvântul „incertitudine” descrie condițiile economice actuale, noi recunoaștem în această casă că Dumnezeu încă deține controlul.” 

Sursa: Adventist Review și Departamentul Comunicare/Uniunea Adventistă

WhatsApp
Facebook
Telegram
Twitter
LinkedIn
Print