Programul de Master în Sănătate Publică al Union Adventist Universitydin Lincoln, statul american Nebraska, a primit un grant de 35.000 de dolari din partea Institutului de Sănătate Ardmore pentru a înființa o bucătărie pentru predarea medicinei culinare (CMTK). Fondurile vor fi utilizate pentru achiziționarea a șase stații mobile de lucru echipate fiecare pentru câte doi studenți, permițând astfel desfășurarea de cursuri practice pentru grupuri de până la 12 studenți. Restul sumei va susține o grădină studențească deja organizată de prima generație de studenți în sănătate publică.
„Prin CMTK putem transforma recomandările nutriționale abstracte în mese practice și atrăgătoare”, a declarat Eric Aakko, directorul programului. El a subliniat, de asemenea, importanța preparării mâncărurilor sănătoase și gustoase în prevenirea bolilor cronice și în menținerea unei alimentații echilibrate.
Aakko, educator certificat în bucătăria pe bază de plante neprocesate, va ghida studenții printr-un curriculum bazat pe dovezi științifice, dezvoltat de Colegiul American de Medicină a Stilului de Viață. Cursul, care folosește doar alimente pe bază de plante neprocesate, va acoperi abilități culinare esențiale, precum prepararea de feluri principale, garnituri și deserturi. Primele cursuri vor începe în septembrie și vor avea loc săptămânal timp de nouă săptămâni.
Institutul Ardmore, înființat în 1947, promovează sănătatea prin schimbări ale stilului de viață, inspirându-se din principiile adventiste și activitatea sanatoriilor.
Potrivit lui Aakko, medicina stilului de viață reflectă valorile adventiste, oferind un cadru științific și clinic modern. „Mesajul adventist cu privire la sănătate înțelege sănătatea ca un întreg — fizic, social, mintal și spiritual — iar o viață sănătoasă este o formă de isprăvnicie și închinare”, a explicat el.
Bucătăria cu scop didactic îi va ajuta pe studenți să răspundă la provocări precum insecuritatea alimentară și lipsa accesului la alimente proaspete în comunitățile defavorizate. Ei vor învăța să prepare alimente ieftine și hrănitoare, să reducă risipa alimentară și să utilizeze eficient resursele disponibile.
De asemenea, CMTK va funcționa ca un laborator de cercetare aplicată, oferind oportunități de studiere a schimbării comportamentului alimentar. Studiile existente arată că participarea la astfel de programe crește șansele adoptării unui stil de viață sănătos, atât la nivel personal, cât și profesional.
„În bucătăria cu rol didactic, studenții noștri care urmează studii în domeniul sănătății își vor consolida abilitățile de educatori și promotori ai sănătății în comunitate”, a concluzionat Aakko.
Sursa: Adventist Reviewși Departamentul Comunicare/ Uniunea Adventistă